More

  RECENTE POSTS

  WTF? De Grondwet als basislijn is een discussie?

  Wat. De. Vliegende. Heilige. Neuk?

  De vier moeten in “een korte informatieronde” onderzoeken of er overeenstemming kan worden bereikt “over een gezamenlijke basislijn”.

  Die basislijn bestaat uit “het waarborgen van de Grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat”.

  nos.nl

  Dus er moet gepraat worden of, lees goed OF, het waarborgen van de Grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat haalbaar is voor de vier? Joe, dat is een gegeven! WTF WTF?

  Einde post. Godverdomme!

  5 5 stemmen
  REET DEZE POTS!

  12 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  12 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  11/12/2023 - 23:32 23:32

  Dat is eigenlijk inderdaad wel een belangrijke baseline om het over eens te zijn, voor je begint aan een formatie. Dat lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar laten we wel wezen, alle vier beoogde coalitiepartijen hebben in hun partijprogramma dingen geschreven die daar niet compatibel mee zijn, dus feitelijk is dit nieuws een meevaller.

  Roel Zwaar
  Lid
  12/12/2023 - 08:42 08:42

  Omtzicht: “Ik ga niet in zee met een partij die de Grondwet niet respecteert.”
  Wilders: “Geen probleem, ik ben heel mild. Dan pas ik toch gewoon de Grondwet even aan.”

  (Noot: een dergelijke wijziging neemt jaren in beslag en zal in de komende regeerperiode geen effect hebben. Anderhalve maand zinloze vertraging derhalve.)

  Draiz
  Draiz
  Lid
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  13/12/2023 - 00:39 00:39

  Het volk heeft gesproken. Dat negeren loopt meestal niet zo lekker af op de lange termijn.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Draiz
  13/12/2023 - 11:59 11:59

  Als je radicaal rechts niet laat regeren hitsen ze de achterban op “De elite negeert jullie wil!!”. Als je ze wel laat regeren, mislukt dat compleet en geven ze daar links de schuld van (wat nog werkt ook, want iedere kort-door-de-bocht-een-A4tje-is-al-teveel rechtse stemmert is blij met een zondebok)

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  12/12/2023 - 14:14 14:14

  De PVV wil ongrondwettelijke dingen. Dus moet de grondwet aangepast worden. De PVV heeft 25% van de stemmen. Voor een grondwetswijziging is 66% van de stemmen nodig (in beide kamers) en voor de 2e kamer na verkiezingen nog een keer. Ik mis even 41% van de stemmen.
  Ah wacht… VVD, NSC en BBB willen datzelfde ook, maar niet buiten de grondwet om. Samen hebben we 88 zetels. Hmmm. ook geen 66%.
  Ah wacht.. nemen we ook wat rechtse splintertjes aan boord die ook hetzelfde willen. Hmmm nog steeds geen 100 zetels.
  Ah wacht. Dan benoemen we een nieuwe Hoge Raad die bestaat uit Wildersgezinden en die geeft ons gewoon gelijk als we beweren dat zwart wit is. Werkt in de VS ten slotte ook.
  Oh… dat pikt Pieter niet.
  Uhhhh…. nieuwe verkiezingen…iemand…

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  12/12/2023 - 22:44 22:44

  Nou ja, het blijft een CDA’er natuurlijk. Ik denk dat ze het bestuurskundig best eens kunnen worden, Geert “ik ben de partij” Wilders en Pieter “ik wil wel premier worden als er niemand van andere partijen in het kabinet zit” Omtzigt.

  En voor zetelverlies bij de volgende verkiezingen hoeven ze ook niet echt bang te zijn. Hoe rechtser het kabinet, hoe meer mensen uit protest ertegen rechts stemmen, lijkt het wel.

  Seb
  Seb
  Gast
  13/12/2023 - 09:41 09:41

  We toetsen in NL sowieso geen wetten aan de grondwet (dat mag niet van art 120 van de, inderdaad, grondwet), dus als je maar genoeg zetels in 2e en 1e kamer hebt kun je er van alles doorheen jassen…

  In geval van een PVV met een absolute meerderheid kan Wilders dus gewoon z’n schouders ophalen over de grondwet.

  In dat opzicht dus fijn dat we nog zo’n Omtzigt hebben die dat zelf als baseline wil hanteren. Ik acht Kerrelaain from the Pee niet echt in staat om dat soort verbanden te kunnen trekken.

  Bismarck
  Antwoord aan  Seb
  13/12/2023 - 20:52 20:52

  Gelukkig toetst de Nederlandse rechter wel aan internationale verdragen. Nederland heeft er daar een aantal van getekend die (onder andere) gaan over mensenrechten en de rechtsstaat. Nu kun je natuurlijk (zoals in oa. Polen, Hongarije en Spanje) de rechterlijke macht invullen met je ondemocratische vriendjes met lak aan mensenrechten, maar dat gaat je in Nederland niet in voldoende mate lukken in één kabinetsperiode.

  Dat laat overigens onverlet dat ook één kabinet met kwade wil al veel kapot kan maken.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN