More

  RECENTE POSTS

  Woorden met een stigmatiseringsachtergrond

  De overheid stopt met het gebruik van het woord ‘allochtoon’. Dat wil zeggen: De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en het Centraal Bureau voor de Statistiek stoppen ermee, en dat betekent dat het zo goed als uit beleidsdocumenten gaat verdwijnen.

  Het betekent ook dat die racistische oom op de volgende verjaardag gaat zeggen dat je ‘ze’ nu ook geen allochtonen meer mag noemen, trouwens. Vroeger waren het nog gewoon buitenlanders. Tegenwoordig moet er elke paar jaar een nieuw woord bedacht worden.

  Het woord allochtoon is volgens de verklaring ‘niet precies genoeg’ en stigmatiserend voor bepaalde bevolkingsgroepen. Dat eerste verwondert ons wel, want wat komt er dan nu voor in de plaats? Nou… niets. Tja, specifieker dan dat kun je het niet krijgen. Of?

  Als dat toch nodig is bijvoorbeeld bij bevolkingsstatistieken, dan spreken we over inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een Nederlandse achtergrond. Ook kinderen van migranten kunnen vallen onder inwoners met een migratieachtergrond.

  Juist. Dat is namelijk veel specifieker. Bij ‘allochtoon’ wist je tenminste zeker dat als je vader en moeder hier geboren zijn (of als je lid bent van het koninklijk huis) je officieel niet zo genoemd zou worden. Een migratie-achtergrond kan je tot in de lengte van generaties doortrekken. Tenzij daar natuurlijk vergelijkbare regels voor gehanteerd gaan worden, wat in de lijn der verwachting ligt. Maar waarom dan het woord afschaffen?

  Stigmatiseer toch niet zo

  Ah, ja. Stigmatiseren. Dat was het. Want ‘allochtoon’ was ooit bedacht als een neutraal begrip. Om de negatieve bijklank die buitenlander en ethnische minderheid hadden te vermijden. Inmiddels heeft het woord dezelfde negatieve bijklank. Hoe lang het duurt voor Ome Jan het dus op een minachtende toon over ‘Nederlanders met een migratieachtergrond’ heeft? Tot de volgende verjaardag, of die daarop. Ome Jan is al boven de 50, die leert niet meer zo snel. Oh, er is meer?

  Spreek over Turkse-Nederlanders, of kennismigranten, asielmigranten of economische migranten. Niet versluieren, maar verhelderen.

  Dat zegt Godfried Enbergsen van de WRR. Prima: niet versluieren, maar verhelderen. Maar doe dat dan eens? Want je hebt het enerzijds over migratiemotieven en anderzijds over een ethnische achtergrond. Gaan we het nu gewoon weer ouderwets over Turken en kutmarokkanen hebben? Of zijn dat voortaan Nederlanders met een economische migratieachtergrond?

  Het lijkt erop alsof het allemaal nog niet even duidelijk is. We zullen dus moeten afwachten welk begrip er nu het stigma van ‘allochtoon’ sneller gaat overnemen dan erover gedaan is om het begrip te bedenken. En anders kennen we nog wel iemand die ook niet zo’n fan is van versluieren en vast een paar verhelderende termen kan bedenken.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  11 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  11 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  01/11/2016 - 09:25 09:25

  “elke paar jaar een nieuw woord”
  Ja, dat allochtoon is pas een paar jaar geleden in 1989 geïntroduceerd en nu alweer verdwenen. Het CBS verandert haar termen sneller dan Kathy Perry haar kleren!

  MadDieu, drukt zijn snor
  01/11/2016 - 10:38 10:38

  Gestigmatiseerd, dat is een Limburger buiten Limburg.

  Daar hebben ze een afkorting voor B.E.L.G. (Ben Eerst Limburger Geweest)

  Opsporing verzocht (niet stigmatiserende versie)
  Opsporing verzocht (niet stigmatiserende versie)
  Gast
  01/11/2016 - 11:26 11:26

  De politie is op zoek naar een aantal mannen of vrouwen met mogelijk een migratie-achtergrond. Deze mannen of vrouwen hadden waarschijnlijk een bepaalde leeftijd en een lengte die mogelijk afweek van het gemiddelde. De mannen of vrouwen hadden daarbij een haardracht of waren kaal en waren gekleed en liepen niet naakt rond, hoewel dit laatste niet verboden is op daarvoor aangewezen terreinen. Verder viel op dat 1 van de mannen of vrouwen mogelijkerwijs wat dikker of dunner was dan het gemiddelde.

  Mocht u informatie hebben, of kent u één van deze personen, neemt u dan contact op met de politie in een willekeurige woonplaats.

  Bla
  Bla
  01/11/2016 - 12:52 12:52

  Dus we gaan van allochtoon naar iemand met migratieachtergrond (zalfjes helpen niet) om het specifieker te maken? Heeft 80 % (zegmaar mensen buiten de biblebelt) niet een migratieachtergrond?

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  01/11/2016 - 16:00 16:00

  Het is een linksche koep tegen Geert! Want dat betekent dat hij veel minder ken zegge mondeling teidens zijn spreektijd in die linksche kliekenkamer daar op de Binnehof!
  Tel maar na mee: allogtoon, drie lettergrepe en je zegt het in een seconde. Iemand met een migratiefuckingachtergrond is eh..een heleboel meer terwijl hij hetzelfde zegge wil. Gaat van ze spreekbeurttijd af! Die hele weteschapelijke raad voor de statistiek is een linksch komplot om Geert oraal monddood te make! Daar moet een bindend referendum over komen en ongeacht de uitslag moet dat goed voor Geert uitpakke!

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  Roel Zwaar
  01/11/2016 - 16:44 16:44

  Als de opa van je opa en zo hier niet is geboren, dan ben je import.

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  Antwoord aan  MadDieu, drukt zijn snor
  01/11/2016 - 16:59 16:59

  Weet je voor wie ook je afkomst leidend was?
  #bepaaldeverklaring #gelester

  Snarf
  Antwoord aan  MadDieu, drukt zijn snor
  01/11/2016 - 18:04 18:04

  Ow shit…. dacht ik mijn hele leven dat ik to echt well ff een echte hollander was, blijk toch een economische achtergrond te hebben… Kap nah!!!! Of geld het weer niet als alleen je oma van vader’s kant in de 20er jaren van de vorige eeuw vanuit oostenrijk naar NL kwam om als huishoudster te werken om haar familie thuis te ondersteunen???

  Kan ik ergens de behandeling van een identiteits crisis vergoed krijgen door deze nieuwe aanpak?

  Frodooh
  Lid
  01/11/2016 - 20:46 20:46

  Misschien is het handig om een verzamelnaam de gebruiken. net zoals de LGBT. Ik heb ooit gehoord over MATSIE’S: Marokkanen, Afrikanen, Turken, Surinamers Indonezen Egypternaren en Syriers. Is dat wat?

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  02/11/2016 - 13:50 13:50

  Als het om duidelijker aanduiden gaat lijkt me “Kutmarokkanen” helemaal prima.
  Dan geef je al aan het niet over de normale goed geïntegreerde ethisch groep te hebben, maar over de rotzooi veroorzakende ettertjes.
  Op dezelfde reden is “nazi” ook een betere benaming dan PVV-er. Je hebt het immers niet over de simpele zielen die in de kroeg blonde Greet aan het nablaten zijn, omdat ze nu eenmaal te stom zijn om een beetje door te denken, maar over het populistische tuig dat over de ruggen van diezelfde simpele zielen probeert een machtsbasis te veroveren.
  Bovendien zal niemand er aanstoot aan nemen als je scandeert minder, minder, minder nazi’s te willen zien.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN