More

  RECENTE POSTS

  Winter is Coming

  Het overleg over de levering van aardgas tussen Rusland en Oekraine is mislukt. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat Oekraine al maanden de schuld van enkele miljarden niet wil betalen. Ook is het niet handig als je vlak voor de onderhandelingsdeadline de Russische ambassade laat bestormen en auto´s van diplomaten vernielt. Of dat je als waarnemend minister van buitenlandse zaken “Putin is een klootzak” roept voor draaiende camera. “Rusland heeft de EU gewaarschuwd voor mogelijke verstoringen van de gasvoorziening via Oekraïne. Het kan tot tekorten leiden voor andere Europese landen als Oekraïne gas dat het moet doorvoeren, voor eigen gebruik aanwendt.” Precies dit scenario wordt al een tijdje voorzien: Europa moet af van het Russische gas, omdat Rusland anders niet geisoleerd kan worden. Daarom moeten we gaan fracken (“natural gas”, in Newspeak) vindt Obama. Aap uit de mouw: “The United States does not yet export its natural gas. But the Energy Department has begun to issue permits to American companies to export natural gas starting in 2015.” Om de overstap van Russisch aardgas naar USAans kraakgas wat soepeler te laten verlopen (het is zo lullig als iedereen doodvriest deze winter) worden er in snel tempo brandstofopslagen aangelegd. Minister Kamp wil olie en gas opslaan in zoutcavernes onder Twente die zijn ontstaan door de zoutwinning. Dat is natuurlijk volstrekt super veilig ondanks het feit dat een paar kilometer over de Duitse grens olie uit een soorgelijke opslag is gaan lekken. Die opslag ligt onder een natuurgebied dat binnenkort in een maanlandschap is veranderd.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  33 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  33 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Jack Random
  Jack Random
  16/06/2014 - 12:07 12:07

  Bij deze geef ik de Oekraniers toestemming om 10% van het voor mij bedoelde Russische gas af te tappen, als humanitaire actie. Wie doet er mee? #10%gas

  Jack Random
  Jack Random
  16/06/2014 - 12:29 12:29

  Heb net een beetje vluchtig zitten zoeken, en er is nog voor zo’n 60 jaar gas, wereldwijd, met de huidige bekende reservees en huidig verbruik. Die einde van de welvaart komt zowiezo wel dan. En mijn pensioen ben ik toch wel kwijt aan de babyboomers, gas of geen gas.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  16/06/2014 - 13:33 13:33

  “Betaal. Je. Rekening. Dan. Ontzettende. Kneus.”
  Das. nogal.lastig..als..de..vorige..Moskou..pion..er..met.al. mijn. centen. vandoor. is

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  16/06/2014 - 13:59 13:59

  “Gazprom said it will ask Ukraine to pay $485 per 1,000 cubic meters in the second quarter, more than the European market price.”

  Nou, als NL nou eens gas verkoopt aan Oekraïne.
  Dat levert kennelijk flink meer op dan levering aan andere klanten.
  Die extra winst, toch al snel een miljard of wat, wordt dan compleet besteed om de Groningse verzakkingen te compenseren. Iedereen met een scheurtje in de gevel is dan meteen miljonair; de schatkist wordt ook weer extra gevuld; Oekraïners zitten niet meer in de kou.
  win win win.
  … moeten ze natuurlijk wel ooit een keer de rekening betalen…

  E.R. Deoz
  16/06/2014 - 14:27 14:27

  Amerikaans frackgas zal vooral naar Mexico en Canada gaan, een transatlantische pijpleiding is extreem prijzig. De Duitse industrie draait ook niet enkel op aardgas, er wordt vooral heel veel elektriciteit gebruikt. Minder gas zal een dreun zijn voor de economie, maar echt niet het einde.

  Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat Oekraïne het Russische gas op weg naar Europa zelf gaat gebruiken. Ze kunnen het zich niet veroorloven om zowel aan westerse als Russische kant geen vrienden te hebben. Mijn verwachting: Rusland blijft gas verkopen aan Europa, Europees gas naar Oekraïne en de rekening daarvan wordt voorlopig niet betaald.

  “Maar het gaat niet om gas. Het is een Russisch plan om Oekraïne te vernietigen”

  Daar zit wel wat in, Rusland is de prijs gaan verhogen omdat Oekraïne Poetin niet meer gehoorzaamt. Zodra er weer een pro-Russische regering zit valt er makkelijk een dealtje te sluiten.

  Dehnus Nörder
  Dehnus Nörder
  16/06/2014 - 14:36 14:36

  Xaderp:
  Putin’s Neerlandse hoop in bange tijden!

  Serieus man, als het aan jou licht kregen mensen als ik vandaag nog de kogel om te slijmen bij je KGB agentje.

  gronk
  gronk
  16/06/2014 - 15:17 15:17

  [i], een transatlantische pijpleiding is extreem prijzig.[/i]

  Vloeibaar gemaakt gas (LNG) kun je gewoon in een schip doen.

  Bismarck
  16/06/2014 - 15:37 15:37

  @E.R. Deoz: “Daar zit wel wat in, Rusland is de prijs gaan verhogen omdat Oekraïne Poetin niet meer gehoorzaamt. Zodra er weer een pro-Russische regering zit valt er makkelijk een dealtje te sluiten.”

  Een perfecte samenvatting van de Russisch-Oekraïense politiek van de afgelopen 15 jaar.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  16/06/2014 - 15:44 15:44

  @Xaderp
  jij verwart klootjesvolk prijzen met industrieprijzen.
  Hoe meer je inefficiënte industrie gebruikt, des te lager het bedrag dat je per kuub hoeft te betalen.

  Hendrik ten Zuyden
  Hendrik ten Zuyden
  16/06/2014 - 17:06 17:06

  Ja joh, september 2011. Toen wist iedereen al wat er op Maidan ging gebeuren, pak ‘m beet twee jaar later. Die gasten zijn visionairs joh. En dat alles om die arme ome Putin te pesten!

  Als er een echte reden is om de LNG terminal te openen, dan is het de Oekraiens-Russische gas-crisis van 2006. Niks geen hulp aan Oekraiene. Gewoon de Alles-is-voor-Bassie-mentaliteit.. De LNG terminal is bedoeld om onder andere de Duitse industrie “afloat” te houden indien er weer een gascrisis aankomt. Omdat die zich in 2006 doodgeschrokken waren toen ze ontdekte dat de enige andere pijpleiding door Belarus heenloopt.

  Oh, en als je dan toch gaat aluhoedjes doen: Was die LNG terminal niet vooral bedoeld om gas gemaakt uit olie, uit de Emiraten en Qatar, te importeren? Omdat Shell daar grote belangen heeft in gas gemaakt uit olie?

  Hendrik ten Zuyden
  Hendrik ten Zuyden
  16/06/2014 - 17:11 17:11

  Oh, en dit:

  “Less than 6% the EU energy mix currently is dependent on Russian gas. (…) Some 53% of Russian gas exports go to the EU worth an estimated $24 billion (€17 billion). Gazprom and the Russian state budget are thus highly dependent on exports to the EU (…) Russia cannot easily diversify its export routes away from the EU. Contrary to oil, gas is not a global commodity and is mainly shipped by pipelines. The bulk of Russia’s export capacities for gas is targeted at the EU market. As major supply routes to Asia are non-existent, a redirection of Russian gas exports to other markets in the short to medium term is impossible.”

  En de conclusie:

  “even if Russian supplies transiting this gas corridor were to be stopped completely, the 2009 scenario is unlikely to be reproduced. (…) Even in the worst hypotheses, it is evident that gas has been losing its edge as a geo-political weapon for Russia.”

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  16/06/2014 - 17:51 17:51

  Nee, dat is het niet. Stalin en Hitler hebben dit al een aantal jaren geleden uitgestippeld. Wegens het thans niet meer zo geweldig functioneren van beide heren hebben hun opvolgers (niet gekozen, wel aangewezen, uiteraard) dit verder uitgewerkt. In 2053 is Rusland met China het enige machtsblok van betekenis en is de rest van de suffige wereld afgemaakt omdat ze bleven volhouden dat ze voor het verderfelijke Westen waren.
  De documenten die dit allemaal bewijzen liggen voor het oprapen op internet, alleen kan ik even het linkje niet vinden.

  Gas(t), echt.

  Hendrik ten Zuyden
  Hendrik ten Zuyden
  16/06/2014 - 19:50 19:50

  Wat Roel hierboven zegt.

  En wat betreft je Guardian linkje: wat wil je nu precies zeggen? Ik heb netjes jouw linkje gelezen, maar dat linkje zegt exact hetzelfde als mijn linkje: Op de korte termijn is het China-contract geen probleem voor de EU. Rusland staat er zwakker voor dan in 2006. Simpelweg omdat de infrastructuur naar China nog niet bestaat. Na 2006 is de EU al gaan diversifiëren, met als resultaat het bovenstaande kwootje van CEPS*. Niks nieuws onder de zon dus. Geen grote machtige samenzwering, niks. Gewoon post-2006 strategisch denken.

  *CEPS is een gerenommeerde think-tank trouwens.

  Jack Random
  Jack Random
  16/06/2014 - 21:32 21:32

  In 2053 is Botswana het enig overgebleven machtsblok, omdat dat de enige plek op aarde is waar men dilithium-christallen kan vinden, voor onze warp engines.

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  17/06/2014 - 09:58 09:58

  Jammer dan. Wel goed voor de verkoop van Toyota.

  En Oekraïne levert niks, dat doet Rusland. Oekraïne kijkt wel drie keer uit de doorgang van gas naar Europa te blokkeren, gelet op de mooie beloftes van Hans van Baalen en Guy Verhofstadt.

  Ik las net iets over mensen die een groter angstcentrum in hun hoofd hebben, die dan ook later in hun leven allemaal angstbeelden en conspiracygevoelens daaraan overhouden. Het zal je maar overkomen, de hele dag over je schouder moeten kijken…

  BIokhuthypotheek
  BIokhuthypotheek
  Gast
  17/06/2014 - 11:10 11:10

  [url=http://www.newamericancentury.org/cgi-sys/suspendedpage.cgi]De PNAC is trouwens opgehevendus alles gaat goed komen[/url]

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  17/06/2014 - 16:58 16:58

  Yaaawn….

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN