More

  RECENTE POSTS

  Werkgevers mogen hoofddoeken verbieden

  Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat werkgevers hun personeel best mogen verbieden om een hoofddoek (of een ander religieus symbool) te dragen. Als een werkgever personeel wil dat er neutraal uitziet, dan mag dat, mits het geldt voor álle religieuze, politieke en filosofische symbolen. Een werkgever mag jou dus weigeren om je vergiet te dragen of je ontslaan als je het toch doet.

  Het Hof in Luxemburg heeft met deze beslissing geantwoord op een prejudiciële vraag van het Belgische Hof van Cassatie. Hoofddoeken op de werkvloer mogen dus vanaf nu verboden worden door werkgevers.

  Zaak

  Er was een zaak aangespannen door de Belgische Samira Achbita en Unia tegen receptie- en onthaalbedrijf G4S Secure Solutions. Zij werd in 2003 als receptioniste aangenomen bij G4S, waar een ongeschreven verbod op het dragen van religieuze uitingen, zoals hoofddoeken, gold. Drie jaar later gaf Samira aan dat zij op het werk haar hijab wilde gaan dragen, waarop het verbod alsnog in het arbeidsreglement werd opgenomen. Omdat Achbita toch haar hoofddoek bleef dragen, werd ze ontslagen. Hierop spande de vrouw een zaak aan tegen het bedrijf.

  Alle zichtbare tekenen

  In mei 2016 maakte de advocaat-generaal haar advies al bekend. Zij zei dat werkneemsters verbieden om hoofddoeken te dragen niet noodzakelijk discriminerend hoeft te zijn. Als terechte voorwaarde geldt dan wel dat het verbod op álle zichtbare politieke, filosofische en religieuze tekenen slaat. Het mag dus niet over een specifieke godsdienst in het bijzonder of religieuze overtuigingen in het algemeen gaan. Het betreft dan bijvoorbeeld ook keppeltjes, vergieten en satanische hoorns. Volgens de advocaat-generaal is dit verbod helemaal gerechtvaardigd als de werkgever graag religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit op de werkvloer heeft.

  Erdogan

  Dat Erdogan negatief op deze uitspraak zal reageren, zal geen verrassing zijn, aangezien hij er zelf ervoor gezorgd heeft dat de Turkse wet die hoofddoeken verbood in openbare functies geschrapt werd. We kunnen dan ook vast woeste verontwaardiging en nog wat meer heftige uitspraken van meneer Erdogan verwachten. Ook zullen er vast nog wat meer vlaggen in de fik gezet worden. Of dat zal geprobeerd worden…

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  14/03/2017 - 12:14 12:14

  “Ook zullen er vast nog wat meer vlaggen in de fik gezet worden.”
  Toch fijn, die onverwachte steun voor de Nederlandse textielindustrie!

  Maardanniet
  Maardanniet
  Gast
  14/03/2017 - 19:10 19:10

  Die foto is echt briljant gekozen XD

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN