More

  RECENTE POSTS

  War is over (o nee, het is kerstmis..)

  Omgwtf! Er is een oorlog gaande. Hoezo? Heeft Donald Trump de Anschluss van Canada aangekondigd? Is is IS toch weer aan het winnen? Roept er iemand dat Noord-Korea illegale Weapons of Mass Destruction heeft? Nein, nein, nein. Allemaal niet. Er is een oorlog tegen Kerst gaande. En dat is een aanslag op onze identiteit en cultuur. Ofzo.

  Allereerst maar even het slachtoffer van de culticide. Kerst. Dat zijn die vrije dagen die weer eens ongecompenseerd in het weekend vallen zo tegen het einde van December. Voor degene onder u die geen idee hebben, even een korte uiteenzetting over deze feestdagen (die je geen feestdagen mag noemen, maar daarover later meer).

  Kerst

  Kerst is de viering van de geboorte van het kindeke Jezus. Het is dus eigenlijk een soort verjaardag die twee dagen duurt. Van een man die ruim tweeduizend jaar terug geboren werd. In een land ver weg, in een stal en zeer waarschijnlijk niet in december. Dat Kerst in december valt heeft namelijk vrijwel niets met de verjaardag van je zus te maken, maar alles met de datum van tyfusveel andere feestdagen.

  Donker

  Andere feestdagen van andere religies vallen namelijk ook in december. En dat komt door een simpel evenement: de zonnewende. Vanaf dat moment krijgen we weer langer daglicht. Of, zoals dat dan in de volksmond heet: dan worden de dagen “langer”. Hoe dan ook is dit keerpunt een reden voor een feestje. Allerlei religies en culturen buiten de mensen die de geboorte van je zus vieren hebben daar in december een variatie op. Zo vierden de Romeinen de Saturnaliën, viert men in Scandinavië het Luciafeest en deden de Germanen aan Yule.

  Traditietje pikken

  Wat men met kerstmis dus voornamelijk voor elkaar heeft gekregen is traditietjepik spelen. Kerstbomen, lichtjes en onbeperkt schransen heeft namelijk weinig te maken met de geboorte van een kind in een stal. De kerstman die cadeautjes brengt heeft dat nog minder. Logischer was geweest als dat 3 gelukszoekers wijzen uit het oosten waren, trouwens.

  Er zijn genoeg mensen die geen idee hebben wat er met kerst precies aan de hand is. Kerst is, als culturele traditie, eerder een familie-aangelegenheid dan een religieus feest.

  Moslims

  Weet je wie er niets in december vieren? Moslims. Moslims vieren namelijk geen kerst. Dat is niet omdat ze Jezus eigenlijk maar kut vinden, want die was nog best een toffe gast volgens de Koran. Alleen niet het zoontje van Allah en dus geen reden om een feestje te vieren. Wat vieren Moslims dan in plaats van Kerst? Nou, niets, dus. Het is dan ook vreemd om te zien dat Moslims op social media de schuld krijgen van de ‘oorlog tegen kerst’, een trend die door de onzorgvuldige bullshitberichtgeving over een Turkse school in Duitsland nog even lekker gevoed wordt.

  Want redenen

  Kerst mag dan als cultuur wel meer een familiefeest zijn, de reden om het te vieren is wél religieus – en dat hoort niet bij de seculiere overheid thuis. Dus is het niet raar dat een gemeentehuis een kerststal weghaalt na klachten: die had daar in eerste instantie niet moeten staan. Zet er een leuk winterdecor neer. Of Dickenshuisjes. Een ‘feeststol‘ is geen aanval op kerst, maar gewoon slim als je die dingen met Pasen ook wil verkopen. En ‘December vier je samen’ is misschien wat aan de voorzichtige kant, maar er zijn dus gewoon meer feestjes dan alleen Kerst in December. Oud- en nieuw, bijvoorbeeld.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  20/12/2016 - 10:12 10:12

  Typisch, dat ene zinnetje in dat NOS-artikel, dat eigenlijk helemaal uit de toon valt, maar toch een heel andere lading eraan geeft:
  “Volgens critici gebeurt het steeds vaker dat seculiere scholen door de regering worden gedwongen om een islamitisch-conservatieve koers te varen.”
  Als je het artikel goed leest, blijkt het tegenovergestelde het geval te zijn: De seculiere school houdt religie buiten de deur.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN