More

  RECENTE POSTS

  Waarom vangen de golfstaten geen vluchtelingen op?

  We hebben in Europa het idee dat zo ongeveer heel Syrië hier zit, maar van de 4 miljoen Syrische vluchtelingen wordt het overgrote deel opgevangen in de regio. Zo zitten er in Libanon 1,2 miljoen vluchtelingen, in Jordanie 608000 vluchtelingen en in Turkije 815000 Syrische vluchtelingen. Dus de roep dat de vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen is onnodig, want dat gebeurt dus al op grote schaal.

  Maar hoe zit het dan met de golfstaten? Schathemeltje rijk, heel veel ruimte en islamitisch, net als het overgrote deel van de Syrische vluchtelingen. Je zou verwachten dat, gezien Sadaqah, juist deze Golfstaten vooraan staan om deze vluchtelingen op te vangen Niets is minder waar, want de grenzen naar het Arabisch schiereiland blijven potdicht.

  Officieel mogen Syriërs een visum aanvragen voor één van de golfstaten, dat is echter onbetaalbaar en ook nog eens zo goed als onmogelijk om vervolgens zo’n verblijfsvergunning te krijgen. Daarbij zijn de golfstaten momenteel juist actief bezig met het verkleinen van de groep gastarbeiders, die over het algemeen uit India en Zuid-Oost Azië komen.

  Toch gaan er inmiddels ook vanuit het Arabisch schiereiland steeds meer stemmen op om de grens open te stellen voor Syrische vluchtelingen. Zo publiceerde de Arabische krant Makkah onderstaande cartoon, waarin een in traditioneel Arabische kleding gestoken man vanachter een met prikkeldraad beschermde deur naar Europa schreeuwt dat wij de vluchteling die voor de deur staat binnen moeten aten, ongastvrij als we zijn.

  _85329681_saudi_cartoon

  Op de facebookpagina van de Syrische gemeenschap in Denemarken is zelf een video geplaatst waarin niet het “vrije” Westen als ongelovig wordt aangewezen, maar juist de streng gelovige golfstaten, die weigeren vluchtelingen op te nemen.

  “…How did we flee from the region of our Muslim brethren, which should take more responsibility for us than a country they describe as infidels?…I swear to the Almighty God, it’s the Arabs who are the infidels…”

  Zelfs Faisal al-Muslim, voormalig parlementslid in Koeweit, plaatste een afbeelding van Syrische vluchtelingen op twitter met het bijschrift:

  “…Oh countries of the Gulf Cooperation Council, these are innocent people and I swear they are most deserving of billions in aid and donations…”

  Het heeft er helaas nog steeds niet toe geleid dat de Golfstaten vluchtelingen opnemen.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Roel Zwaar
  Gast
  04/09/2015 - 07:54 07:54

  Dat dus.Getver.

  Møhammed Said al Sahaf
  04/09/2015 - 10:49 10:49

  Zoek even uit of IS soenni of sjia is en pak er dan eens een demografisch kaartje van het midden-oosten bij en ik denk dat je je antwoord hebt.
  Syriërs zullen ze misschien op termijn nog wel binnen willen laten na wat druk maar voor Irakezen blijft de grens potdicht.

  xaderp.
  Redacteur
  04/09/2015 - 10:50 10:50

  Waarom vangt Israël geen vluchtelingen op? Ook buurland, en betrokken bij het geweld dat die hele vluchtelingenstroom op gang bracht.

  xaderp.
  Redacteur
  Antwoord aan  xaderp.
  04/09/2015 - 10:53 10:53

  Oh ja, die vluchtelingen hebben geen Jood, dus dan mogen ze dat land niet in. Tot zover “enige democratie in het MO”.

  Bismarck
  04/09/2015 - 11:27 11:27

  Dit verhaal verdient wel enige nuancering. De Golfstaten zijn namelijk, in tegenstelling tot Nederland, al overspoeld door een tsunami aan buitenlanders. In Koeweit vormen buitenlanders bijvoorbeeld ruim 70% van de bevolking, in Bahrein ruim 55%, in Qatar ruim 83% en in de Emiraten gemiddeld (het aandeel verschilt per emiraat) zelfs 87%. En zeggen dat de vluchtelingen in meerderheid toch moslim zijn en dus geen probleem, is zoiets als aan Noord-Ieren (of Kroaten en Serviërs) vragen waarom ze onderling zo moeilijk doen, ze zijn toch immers allemaal christenen?

  Los daarvan kan ik me voorstellen dat Syriërs nou niet echt staan te springen om van de ene dictatuur te verhuizen naar de andere. We willen het hier wel eens vergeten, maar alle Golfstaten zijn erfelijke absolute monarchieën en om dat zo te houden schuwen ze niet om af en toe ook eens wat vreedzame demonstranten die dat graag willen veranderen met loden argumenten te overtuigen.

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Bismarck
  04/09/2015 - 12:22 12:22

  Je hebt geen flauw idee gast. Die golfstaten worden niet “overspoeld” door buitenlanders, dat zijn allemaal gehaalde gastarbeiders. Werkvee/ werkslaven die vet uitgebuit en schofterig behandeld worden en waar de hele economie op draait. Als die daar geen werk hebben staan ze twee weken later buiten. De Arabieren werken dus zelf niet, dat doen hun geïmporteerde slaven voor ze. Zoals dat ook heurt, volgens de Islam.

  Ironisch he? Bij ons in Europa is dat (even weer ongenuanceerd gezegd), net omgekeerd..

  Bismarck
  Antwoord aan  Hangmat
  04/09/2015 - 13:21 13:21

  Voor de grote meerderheid geldt allicht dat ze gastarbeider zijn (net als in Nederland trouwens, van onze allochtonen is ook de overgrote meerderheid geen vluchteling, maar gastarbeider of nakomeling daarvan), maar ook in de Golfstaten lopen vluchtelingen rond. Ik noemde eerder al de Palestijnen, die het wel enigszins verknald hebben maar bijvoorbeeld ook Bahrein (oppervlak: ongeveer de helft van de provincie Utrecht) heeft 5000 Syrische vluchtelingen opgenomen.

  Bismarck
  Antwoord aan  Bismarck
  04/09/2015 - 12:22 12:22

  Oh en misschien ook vermeldenswaardig: Onder die buitenlanders in Koeweit zaten vroeger ook veel Palestijnse vluchtelingen. Daar zijn ze sinds 1990 wat minder tuk op, want die bleken te collaboreren met de Iraakse bezetting. Ik kan me voorstellen dat zo’n ervaring het land ook wat huiveriger maakt om vluchtingen uit die streek (onder de Syrische vluchtelingen zitten ook weer Palestijnen) op te nemen.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  04/09/2015 - 11:57 11:57

  Zolang ze ons nog olie leveren voor een schappelijke prijs, hoeven ze geen vluchteling op te nemen, mogen ze thuis dezelfde regels hanteren waar IS voor op de vingers getikt wordt en wordt er weggekeken als een deel van die olie-inkomsten direct naar terroristische groeperingen vloeit.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN