More

  RECENTE POSTS

  Vretecool: WildWestLand Garlic & Herb Affair

  Onlangs verscheen er weer een nieuwe speler in het Vega-supermarktschap, WildWestLand geheten, met een drietal Plant-based kaasjes. Leuk, maar niks bijzonders, zult u denken. Om te snappen waarom we hier al weken op het puntje van onze stoel zitten te nagelbijten van de spannning moet u weten dat WildWestLand een samenwerking is tussen de firma Westland Kaas (oa Maaslander en Old Amsterdam), en -belangrijker- een innovatief bedrijfje met de prachtige naam Those Vegan Cowboys. En bij die laatste treffen we een oude bekende in het personeelsbestand aan: Jaap Korteweg, de oprichter en verpersoonlijking van De Vegetarische Slager.

  Jaap is een erkend pionier en wegbereider in vegaland, die sinds 2010 vleesvervangers van het taaie sojaschijven oostblok-image wist te ontdoen, en vleesvervangers in het algemeen een boost gaf door uitsluitend op smaak en kwaliteit te focussen. Dankzij Vegslager Jaap is vegetarisch eten enorm laagdrempelig geworden, en -ik spreek hier uit ervaring- tevens heul erg kindvriendelijk gemaakt.

  Helaas heeft Jaap vorig jaar de toko verkocht aan de Monsanto onder de levensmiddelen, jawel: Unilever. Sindsdien zijn de vegaslager producten zo’n beetje wereldwijd verkrijgbaar, oa bij BurgerKing. Maar de keerzijde is dat mijn meest geliefde vegaslager product, de visvrije tonijn, sinds de overname uit het assortiment is gehaald. Ik stel me voor door een Wobke Hoekstra-achtig type, zo’n consultant-reptiel met een bidlip, gekleed in een maatpak met een excellsheet onder de arm, die dit vast een enorme efficiency naar het product toe vond, goed voor de focus van de company. Maar dankzij de consultant-reptielen is de vegaslager uit de kopgroep van de vleesvervangens teruggezakt naar de achterkant van het peleton. Het is niet innovatief of bijzonder, zoals tal van hippe bedrijfjes die de markt betreden, en het is ook verre van goedkoop zoals AH & Jumbo dat zijn met hun huismerk vleesvervangers. De Vegetarische Slager is dure mainstream in een markt vol concurrenten, en is in meerdere opzichten vlees noch vis. De Vegetarische Slager dreigt een beetje de V&D van de vleesvervangers te worden, gedoemd om op termijn te verdwijnen.

  Gelukkig heeft Jaap vorig jaar de toko verkocht aan de Monsanto onder de levensmiddelen, jawel: Unilever. Daarmee had hij zijn handen vrij om aan zijn ambiteuze Plant-Based-kaasproject te beginnen, dat hopelijk ook deze markt de komende jaren tot grote hoogte zal opstuwen. Those Vegan Cowboys willen geen immitatiekaas creëren van surrogaat-grondstoffen, maar via  fermentatieprocessen gras rechtstreeks in kaas omzetten, in een soort ijzeren laboratorium-koe, zonder dat er een levende koe aan te pas komt. Toegegeven: dat klinkt nogal science-fiction. Dus of ze met hun eerste producten aan de hooggespannen verwachtingen heeft voldaan? Lees verder en je weet het! En trouwens: waarom zou je überhaupt plant-based kaas willen eten? Er worden toch geen dieren voor gedood? Hoor ik u alweer zeiken? Nou, echt wel hoor, en niet zo’n beetje ook.

  Brokeback Mountainkaasjes
  Brokeback Mountainkaasjes

   

  De smaaktest in dit topic beperkt zich tot de Garlic & Herb Affair, een op Boursin gelijkend roomkaasje in een luxe groen doosje, 125 gram voor 2,29 euro en momenteel uitsluitend bij AH te koop. Nog voor we een eerste hap hebben genomen is de eerste indruk dat hier met grote zorg een kwaliteitsproduct is geprobeerd te maken. Het ziet er allemaal tiptop uit, en de smaak, want daar draait het natuurlijk om, sluit hier helemaal bij aan: perfect romig en perfect gekruid, en met dat laatste bedoel ik goed pittig, maar ook niet overdreven. Geen penetrante kokos-bijsmaak of andere zijdelingse ergernissen, nee, dit smaakt ronduit goddellijk. Mijn huispuber was na de eerste hap ook helemaal bekeerd, en dat is doorgaans het ultieme bewijs dat het erg goed is. Nu proef ik wel vaker kaas-vervangers en het resultaat is vaak om te huilen zo beroerd. Het varieert van een mager vijfje op het eindraport tot een voortijdig einde in de bak met restafval. Dit WildWestLand roomkaasje is daarentegen gewoon feest. Dit gaan de veeboeren van Farmers Defence Force niet leuk vinden. Vegaslager Jaap heeft een topproduct neergezet, een nieuwe norm gezet, de lat voor de achtervolgers flink hoog gelegd, en ik ben enorm nieuwsgierig naar wat er nog meer in de pijplijn zit.

  Meer Vretecool? Dat kan. We hebben namelijk alle posts van Vretecool gebundeld onder een eigen url: www.vretecool.com. Hoe hard heerst dat dan! Je kunt suggesties achterlaten voor een volgende Vretecool-post, maar je kunt er uiteraard ook je eigen Vretecool-ervaring delen. Vretecool, de meetlat voor je maag.

  5 4 stemmen
  REET DEZE POTS!

  EN? IS HET WAT?

  Smaak
  Look and Feel
  Dode dieren nodig
  Puberproof
  Innovatief

  RECAPITULEREND

  Dit WildWestLand roomkaasje is gewoon feest. Dit gaan de veeboeren van Farmers Defence Force niet leuk vinden. Vegaslager Jaap heeft een topproduct neergezet, een nieuwe norm gezet, de lat voor de achtervolgers flink hoog gelegd, en ik ben enorm nieuwsgierig naar wat er nog meer in de pijplijn zit.

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Hangmat
  Hangmat
  Gast
  22/06/2021 - 17:53 17:53

  Ook achter vega producten schuilt een wereld van wreedheid. https://m.youtube.com/watch?v=BCa5BkkZgco

  Here, geef ons dagelijks brood en vergeef ons onze zonden!

  Sapper de Flap
  Sapper de Flap
  Gast
  Antwoord aan  Hangmat
  27/10/2021 - 10:07 10:07

  Jeuj! School TV!

  Laura Simmelink
  Laura Simmelink
  Gast
  19/08/2021 - 13:01 13:01

  Je zegt zelf al, melk is ook moord. Waarom zou je de tonyn dan terug willen? Daar zat melk in…

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN

  Dit WildWestLand roomkaasje is gewoon feest. Dit gaan de veeboeren van Farmers Defence Force niet leuk vinden. Vegaslager Jaap heeft een topproduct neergezet, een nieuwe norm gezet, de lat voor de achtervolgers flink hoog gelegd, en ik ben enorm nieuwsgierig naar wat er nog meer in de pijplijn zit.Vretecool: WildWestLand Garlic & Herb Affair