More

  RECENTE POSTS

  Vretecool: Kung Fu Nasi Goreng uit blik

  Jullie zullen het ongetwijfeld al gemerkt hebben, maar hier op Retecool zijn wij de humanitaire kant opgegaan. En dan niet door geld in te zamelen voor arme kindjes met hongeroedeembuikjes in Afrika. Neen, onze missie is juist om jullie te behoeden voor eet-gerelateerde aandoeningen, veroorzaakt door de rampspoed die ook wel bekend staat onder de noemer “Kant en klaar voer”. Je weet wel, makkelijk en snel.

  En nee, dat valt niet mee en ja, iemand moet het doen. Helaas zijn wij dat dus. Van Retecool, voor jullie! Mijn maag is inmiddels weer tot rust gekomen en m’n broodje bapao shoarma komt er inmiddels niet meer van zowel boven als onder ongevraagd naar buiten. Dus heb ik dit moment aangegrepen om me op de volgende kant en klaar traktatie te storten: Nazi Göring Nasi Goreng uit blik van het merk Kung Fu.

  Dat de merknaam van deze kant en klaar maaltijd Kung Fu is, lijkt veel belovend. Immers, Kung Fu is een oosterse vechtsport waarmee je je tegenstander met een beetje techniek, in no-time tegen de vlakte kunt werken. Wellicht was het naïef van mij, maar ik had gehoopt dat dit een soort voorteken van het gehalte capsaïcine in de Nasi Goreng zou zijn. Ik kom hier later op terug, maar laat ik het zo zeggen. De nociceptoren op mijn tong waren diep teleurgesteld.

  Mystery Meat

  Maar goed, Nasi Goring in blik van Kong Fu dus. Het blik kost €1,99 bij een grootgrutter naar keuze en daar krijg je 700 gram inhoud voor. Tijd om eens te bekijken wat er op het blik staat. Die 700 gram bestaat voor 68% uit gekookte rijst (water en rijst), 19% groente (wortel, prei en paprika in wisselende samenstelling) en 5% mystery meat, bestaande uit seperatorvlees, met eiwitten, zetmelen en hemoglobine. Ja, inderdaad, hemoglobine. Het vlees word gekleurd met rode bloedlichaampjes. Welaan, dat kan en mag blijkbaar.

  Hemoglobine en seperatorvlees! Ik kan niet wachten!
  Hemoglobine en seperatorvlees! Ik kan niet wachten!

  Nu staat Nasi Goreng voor gebakken rijst (nasi = rijst en goreng = gebakken), dus als je het sec bekijkt, kan je in principe alles in dat blik flikkeren, zolang er maar rijst in zit die gebakken is. Daarbij staat er op de gebruiksaanwijzing (slimmeriken die het er zijn bij Kung Fu) dat je de meuk nog even moet bakken zodra je het uit het blik schept. Ik moet ze overigens een pluim geven dat er ook niet nog een magnetronbereiding bij staat. Dit moet dus echt in de pan, dus ergens ben je er ook nog even mee bezig.

  Nasi Goreng? Tomatensoep uit blik

  Tijd om het blik open te draaien. En daar lopen we direct tegen uitdaging nummer één aan. Hoewel, uitdaging nummer één… Het zo snel mogelijk scannen van de streepjescode van het blik, om het vervolgens binnen een nanoseconde in je tas te proppen, zodat niemand ziet dat je deze bagger in je tas raust, was ook een behoorlijke uitdaging. Maar daar hadden we het niet over, het ging hier over uitdaging nummer één: een blikopener. Die gebruiken wij hier in huize reet niet, dus ligt deze ergens in een hoekje te verstoffen.

  Na lang zoeken heb ik het uitermate handige stuk gereedschap toch boven water weten te krijgen en is het tijd om het deksel van het blik te draaien. De geur die me tegemoet kwam is een soort leidend voorwerp voor de rest van de dag gebleven: Deze nasi goring ruikt naar tomatensoep met balletjes uit blik.

  Nee, geen braaksel, maar nasi goring met door hemoglobine gekleurd seperatorvlees.
  Nee, geen braaksel, maar nasi goreng met door hemoglobine gekleurd seperatorvlees.

  En ik weet niet hoe het bij jullie is, maar mijn nasi goreng ruikt normaal gesproken niet naar tomatensoep met balletjes uit blik, mijn nasi goreng ruikt naar ingrediënten als trassi, laos, ui, knoflook en peper. Deze nasi goreng dus niet. Want deze nasi goring ruikt naar tomatensoep met balletjes uit blik… #HOEDAN

  Tijd voor de goreng in nasi goreng

  Oftewel, tijd om de boel te bereiden. Want bij Kung Fu foods hoef je niet aan te komen met een magnetron. Bij Kung Fu food betekent goreng ook echt goreng. Bakken met je kadaver dus. En hoe moet je die nasi bakken dan? Met een klontje boter… Ik geloof dat ze daar in Indonesië iets anders over denken, maar wij gaan onze nasi gorengen met een klontje boter. Dat staat immers op de gebruiksaanwijzing en wie zijn wij om daar van af te wijken.

  Nasi bakken in boter... WARUM!
  Nasi bakken in boter… WARUM!

  Nadat de boter in de pan uitgeprutteld is, plempen we de nasi uit blik in de pan. Wat vooral opvalt is dat de nasi eigenlijk gewoon best heel erg ramvast in het blik zit gegorengd. Waarschijnlijk door het vet dat in de nasi zit, want het komt er letterlijk in harde brokken uit. Nadat de boel een beetje begint op te warmen, smelt het vet en lijkt de nasi zowaar een soort van smeuïg te worden. Wat ook opvalt, is dat de tomatensoep met balletjes uit blik geur plaats lijkt te maken voor een vermoeden van gember. Dat valt dan ergens weer niet tegen zullen we maar zeggen.

  Daar gaan we dan

  Tijd om te proeven. Nu staat er op de verpakking dat je de boel moet opleuken met ketchap en sambal, maar daar trappen wij niet in. Als je een beetje goeie nasi goreng hebt, is ‘ie al prima te nassen zonder ketjap en sambal. Dus is het tijd om op te scheppen. En dan niet over die nieuwe Porsche 911 GT2. Nee, gewoon een paar scheppen kant en klare nasi goreng op een al dan niet voorverwarmd bordje.

  So far so good, maar nu het moment waar we allemaal op zitten te wachten: waar smaakt het naar? Tja… De tekst “Voeg naar smaak sambal en ketjap toe” komt natuurlijk niet uit de lucht vallen hè. Bij Kung Fu foods in Nijkerk zagen ze de bui zelf ook al hangen: Dit smaakt naar natte, opgewarmde rijst. Het smaakt niet naar gember, het smaakt zelfs niet naar tomatensoep met balletjes uit blik. Deze nasi goreng smaakt naar natte, kleffe, warme rijst. Mijn nociceptoren leken zelfs in een soort diepe winterslaap te verkeren, want er gebeurde werkelijk helemaal niets.

  Nasi Goreng? Die kleur komt dus van hemoglobine...
  Die kleur komt dus van hemoglobine…

  Hulptroepen

  Okay okay, mea culpa. Het stond immers niet voor niets op de verpakking: “Voeg naar smaak sambal en ketjap toe”. Dus tijd om daad bij het woord te voegen. En laat ik daar nou net het één en ander van in de koelkast hebben staan. Gelukkig maar, want deze meuk is echt niet te hachelen zonder iets van smaakversterkers of oppeppers. En dan heb ik het dus niet over het vooral bij Conimex populaire E621, oftewel Ve Tsin. Want dat is bagger. Het klinkt lekker Aziatisch, maar het is gewoon Mononatriumglutamaat. Vraag maar eens voor de gein aan iemand met de ziekte van Crohn wat die rommel in je darmen teweeg kan brengen. Daar is een Noord-koreaanse waterstofbom helemaal niets bij. Nee, ik heb het over Sriracha, Roti-sambal en Ketjap-sambal. Niet naast elkaar, maar bij elkaar.

  Ja, zo maak je godverdomme zelfs een Conimexmaaltijd lekker
  Ja, zo maak je godverdomme zelfs een Conimexmaaltijd lekker

  En inderdaad, dan is het opeens wel lekker. Maar ja, met dergelijke hulptroepen maak je elke willekeurige Conimexbereiding nog lekker. Of een biefstuksalade met biefstukkruiden bijvoorbeeld. Dus dat telt eigenlijk niet. Maar goed, mijn nociceptoren werden wakker en prompt lepelde ik de volledige inhoud van mijn bord naar binnen. Met als gevolg dat ik de rest van de middag boertjes heb moeten laten die naar tomatensoep met balletjes uit blik smaakten. Hoe de fuck is dat dan mogelijk? Geen gember, geen sriracha, geen roti-sambal en al helemaal geen ketjap-sambal. Nee, fucking tomatensoep met balletjes uit blik boertjes. En ik kan inmiddels uit ervaring vertellen dat dergelijke boertjes geen fijne boertjes zijn. De hele middag.

  Conclusie

  En dan is daar opeens de conclusie die je wist dat ging komen. Dit is namelijk niet de nieuwe Michelingids van 2018, dit is Vretecool. Was het lekker? Nee, het was niet lekker. Was het goor? Ja, dat was het, totdat ik de hulptroepen erbij haalde en toen was het best te hachelen. Maar de prijs die ik daar voor betaalde was ernstig hoog. Een hele middag tomatensoep met balletjes uit blik opboeren.

  Dus, heb je dat ongemak er voor over, en heb je onbedaarlijk veel honger, maar ook de beschikking over sriracha, roti-sambal en ketjap sambal, dan is het voor 2 euro best te doen. Maar ergens weet ik vrij zeker dat je voor net iets meer geld en met verse ingrediënten, ongeveer een dubbele hoeveelheid nasi goreng kan maken die wel echt heel erg lekker is en die vervolgens niet naar tomatensoep met ballen uit blik ruikt.

  Meer Vretecool? Dat kan. We hebben namelijk alle posts van Vretecool gebundeld onder een eigen url: www.vretecool.com. Hoe hard heerst dat dan! Daarnaast is er sinds kort ook een speciaal Vretecool-forum. Hier kan je suggesties achterlaten voor een volgende Vretecool-post, maar je kunt er uiteraard ook je eigen Vretecool-ervaring delen. Vretecool, de meetlat voor je maag.

  5 1 stem
  REET DEZE POTS!

  EN? IS HET WAT?

  Verpakking - blik
  Bereiding - bakken in boter?
  Smaak - natte warme rijst

  RECAPITULEREND

  Tja, bij elke categorie heb ik een 0,5 gegeven. Waarom? Simpel, omdat het werkelijk niets met nasi goreng te maken heeft. Ja, het is rijst en ja, je moet het bakken, maar dan zijn paella en risotto ook nasi goreng. En laten we wel wezen, daar zijn ze het zowel in Indonesië als in Spanje en als in Italië niet mee eens. Wij dus ook niet. Mocht je nou echt heel heel heel heel erg dronken zijn en de shoarmatent niet meer hebben kunnen vinden en je hebt de beschikking over eerdergenoemde hulptroepen, dan is het de overweging waard. Maar mocht je enig zelfrespect hebben, dan dood je dit met vuur. Vanaf de maan als het even kan.

  13 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  13 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  kneistonie
  Lid
  04/09/2017 - 12:39 12:39

  De ramharde substantie in blik is dat niet voor niks.

  Eerst werd de rijst/nasi met water gekookt. En toen werd al dat water eruit gebakken, want, beste kinderen, water is een voedingsbodem voor bacteries en dat moet niet – weten ze in Nijkerk, doorgaan met uitbakken! Het ruikt wel lekker in die keuken want met dat de waterdamp werd uitgekookt kwamen als bij toverslag ook alle geur- en smaakstoffen uit het brouwsel in de atmosfeer terecht.

  Een recensie van een spuitbusje met Kung fu-keukenlucht pakt vast een heel stuk beter uit. Toekomstmuziek.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  04/09/2017 - 12:51 12:51

  €1,99… 700g…. hallo hier Brabant. ‘Toef nie lekker te weze, as’t maor veul is!

  Monade
  04/09/2017 - 13:19 13:19

  Want deze nasi goring ruikt naar tomatensoep met balletjes uit blik… #HOEDAN

  Toen je dat zei, dacht ik meteen aan California Soepen uit Harderwijk anno jaren ’80/’90. Want wat voor soepsmaak je er ook van kocht, het rook altijd naar tomatensoep (je weet wel, van dat roodbruine, troebele water met een handvol vermicelli-sliertjes en één balletje per blik).

  Kung Fu foods in Nijkerk
  Hmm, ff goegelen, en ja hoor:

  California B.V.
  Besloten vennootschap
  Voorthuizerweg 9
  3862 PZ Nijkerk

  Het is dus een (ongetwijfeld héél erg intieme) familieconnectie. Waarschijnlijk ook dezelfde fabriek. Mysterie opgelost.

  /Nepstalgie: de Suzi Wan bliknasi uit die tijd was wél te hachelen, weet ik nog. En kostte 89 cent per blik.

  Monade
  Antwoord aan  Reet
  04/09/2017 - 15:16 15:16

  Zo te zien niet. Suzi Wan is nu ook in puurj en eerjlik.

  En hemoglobine is een mooie ingrediëntenomschrijving voor bloed, wat hier blijkbaar betekent dat ze ook het water waarmee ze de slachtvloer hebben schoongespoten door de nasi hebben gedaan.

  Trollbuster
  Antwoord aan  Monade
  04/09/2017 - 19:33 19:33

  Struik komt hier ook vandaan en daarvan ruikt/smaakt alles ook naar vieze tomatensoep. volgens mij is dat ook het enige wat ze daar echt kunnen maken…

  Ketsman
  04/09/2017 - 15:37 15:37

  Kung fu? Kan je niet gewoon een blikopener gebruiken?

  ThE_ED
  Beheerder
  04/09/2017 - 16:24 16:24

  “Oh, daarom hete het Gooreng”.

  Bismarck
  05/09/2017 - 10:33 10:33

  Ik heb de scoring van deze rubriek nog niet helemaal door; Dit was (met de op de verpakking gesuggereerde tips) goed weg te hachelen, en in tegenstelling tot het broodje bapao/shoarma (op de foto lijkt het echt veel meer op een bapao rundvlees, weet je zeker dat ze niet op de fabriek de verkeerde broodjes in de verpakking gedaan hebben?) is het geen oplichting, maar toch krijgt het een (nog) lager cijfer?

  Mischa
  Mischa
  Gast
  26/03/2018 - 01:28 01:28

  Hebben jullie de ingrediëntenlijst van Sriracha al bekeken? Jawel, ook hier E621…

  Kim
  Kim
  Gast
  22/02/2019 - 00:41 00:41

  Oh nee, ik besloot vorig jaar zo’n blik mee naar huis te nemen ‘om eens te proberen’. Uiteindelijk besloot ik het blik mee te nemen naar het werk voor de avonddienst.

  Na een aantal uren kriebelde en jeukte mij huid overal. Alsof ik door het glaswol had gerold. Op dit punt kon ik het nog negeren.

  Eenmaal thuis had ik overal jeuk en kon het echt niet hendelen, mijn huid brandde enorm en ik kon niet stoppen met krabben.
  Uit wanhoop ben ik onder de douche gegaan. Waar ik besloot lauw tot bijna koud te douchen, dit was het enige wat hielp en niet zeer deed.

  De hele nacht wakker gelegen van de jeuk en pijn. Ik met natte doeken geprobeerd mijn huid te koelen en tegen de ochtend kon ik na twee aspirines, nog een paar uur slapen.

  Toen ik wakker werd zat ik helemaal onder de blaren, gevuld met vocht en rode randen. Omdat het zaterdag was, had ik geen idee wat ik ermee moest. Tot overmaat van ramp heb ik de HAP gebeld. Via videobellen, vertelde de arts, dat ik een heftige allergische reactie had. Meestal van eten en vroeg of ik de dag ervoor iets vreemd had gegeten….

  … JA, BLIK NASI

  Ik kon gelukkig bij een apotheek in de buurt, hier wat tegen ophalen. Dit werkte wel. Niet voldoende, dus maandags via mijn eigen huisarts, wat anders gekregen.

  Al bij al. Nooit, maar dan ook nooit weer.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN

  Tja, bij elke categorie heb ik een 0,5 gegeven. Waarom? Simpel, omdat het werkelijk niets met nasi goreng te maken heeft. Ja, het is rijst en ja, je moet het bakken, maar dan zijn paella en risotto ook nasi goreng. En laten we wel wezen, daar zijn ze het zowel in Indonesië als in Spanje en als in Italië niet mee eens. Wij dus ook niet. Mocht je nou echt heel heel heel heel erg dronken zijn en de shoarmatent niet meer hebben kunnen vinden en je hebt de beschikking over eerdergenoemde hulptroepen, dan is het de overweging waard. Maar mocht je enig zelfrespect hebben, dan dood je dit met vuur. Vanaf de maan als het even kan.Vretecool: Kung Fu Nasi Goreng uit blik