More

  RECENTE POSTS

  Vretecool: Knak vs Knak

  Knak
  worst is een halfslachtige poging tot een onomatopee. Hij zegt geen knak maar doet slechts knak als je ‘m buigt. Sowieso is de knakworst een worst met een fikse identiteitscrisis.

  Een worst is een darm gevuld met gemalen vlees. Maar voor de Unox-generatie is een knakworst een staafje mystery meat gehuld in een “plastic jasje”. Maar er komt steun uit onverwachte hoek. Bij Albert Heijn liggen namelijk EKO knakworsten in de schappen. Échte worsten, in dit geval een schapendarm gevuld met gemalen big. Doen ze knakken en zetten ze aan tot snacken? We organiseerden een directe confrontatie over 4 ronden.

  Dames, heren en anders geslachtigden: welkom bij de wedstrijd van het jaar!

  In de linker pan, gekleed in een gelatine velletje, deze worst past prima in een vleesarmer dieet, want met een 65% vlees is er nog genoeg ruimte voor fantasie, de Unox knakworst!

  Rechts de worst die de vleesetende dierenvriend zal aanspreken, een EKO-worst traditioneel gehuld in een schapendarm, 93% vlees schoon aan haak, de biologische knakworst van Albert Heijn!

  De eerste klap komt van Unox en die is gelijk raak: binnen enkele minuten liggen er dampende dingen op je bord. AH mag pas na 15 minuten uit het het water. Maar *BIEM*, AH countert direct vooral dankzij zijn grotere reikwijdte van 15cm, tegenover de 8 van Unox.

  Mensen, AH heeft het moeilijk. Unox komt maar liefst met 13 worsten (“ca. 10”) opdagen, terwijl AH er 4 naar de wedstrijd brengt. Beiden houden zich wel netjes aan het regelement van 200g gewicht, waarvan 2g zout.

  De worsten zoeken gelijk de confrontatie op en de zaal roert zich, er zijn duidelijk twee kampen. Wil je veel, dan juich je voor Unox: lekker veel worstjes maar wat zijn ze lelijk mensen. Moeders bescherm uw kinderen, deze knakworsten lijken wel gerimpelde opa-pikken. Zou dat door de vele koolhydraten komen?

  De AH tribune laat duidelijk horen wat ze willen: geen kwanti- maar kwaliteit en dat deze retestrakke worsten echt kk-vet zijn (26%) kan ze blijkbaar niet deren. Waar vet zit komt immers geen roest.

  Er tekent zich nog geen duidelijke winnaar af. De derde ronde wordt belangrijk! In deze ronde geeft de jury extra punten voor smaak en bite.

  De AH-worst verdwijnt als eerste in onze kauwla. Niet verkeerd, de smaak is mooi in balans, de vulling is iets te fijn maar heeft wel structuur. Geen idee of het ding echt gerookt is op beukenhout zoals de verpakking zegt, maar het smaakt zeker niet naar rookworst. En, heel belangrijk, hij knakt! Zowel bij elke hap als bij het doormidden breken. Bam! Daar gaat Unox in de touwen.

  Unox begon goed, hij is makkelijk en snel en ook nog talrijk. Echter, deze ronde wordt het incasseren. Want het is een echt een Unox-product, binnen te houden maar vooral gekunsteld industrievoer. Dit is een kadaverstaaf. De structuurloze worst smaakt vooral naar kippenbouillon met een overmaat aan knakworstkruiden. Dit heeft net zoveel met worst te maken als Bolognese chips met de Italiaanse keuken. En rookaroma, is dat net zoiets als nieuwe auto spray? OK, de knak dan. Blijkbaar zijn tanden een dwaalspoor in de evolutie, want deze slappe knakworst mag op zoek naar een andere naam.

  De vierde en laatste ronde. Er zijn serieuze klappen uitgedeeld en AH lijkt te gaan winnen op punten.

  In de laatste confrontatie gaat het over de economie. Beiden verpakkingen geven 200g netto aan product. De worsten van Unox kosten €1,77, die van AH €2,49. Soooo, Unox haalt goed uit!
  Unox vermeldt 2 sterren Beter Leven, is zo aardig om “kwaliteitsvlees” te gebruiken en er 200g zout water bij te doen. AH toont trots het EKO-logo en dus daarom 3 sterren Beter Leven. Au, pak aan Unox!

  Einde wedstrijd

  De zaal gaat tekeer! Het Unox-kamp weet zeker dat hun held gewonnen heeft, want veel voor weinig. In de AH hoek wordt meewarig geschud, alle waar naar zijn geld toch? De jury heeft het moeilijk. We zijn zo terug na deze beelden:

  De scheids gebaart de worsten terug de ring in.

  Hij pakt beiden bij de arm… en daar gaat de vuist van de AH knakworst omhoog! Ja mènse, de Biologische Knakworst van Albert Heijn wint op punten. De AH knak is weliswaar duurder, maar wel een echte worst, lekkerder en iets meer verantwoord.

  Meer Vretecool? Dat kan. We hebben namelijk alle posts van Vretecool gebundeld onder een eigen url: www.vretecool.com. Hoe hard heerst dat dan! Daarnaast is er sinds kort ook een speciaal Vretecool-forum. Hier kan je suggesties achterlaten voor een volgende Vretecool-post, maar je kunt er uiteraard ook je eigen Vretecool-ervaring delen. Vretecool, de meetlat voor je maag.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Broeder Bolognese
  07/03/2018 - 13:26 13:26

  Hoera! Een pots! En geen VEO ditmaal.
  Knaks in de Week zonder Vleesch. Hulde!

  Bismarck
  Antwoord aan  Broeder Bolognese
  07/03/2018 - 13:48 13:48

  Vretecool zelfs, op zich best een vermakelijk topic, NMBM.

  Maar goed, worst is in de engere zin van de definitie ook geen vlees (=spierweefsel). Vroeger gingen in worst in ieder geval vooral gehakselde of vermalen organen, die je overhield als je als je het vlees van het karkas had gesneden (ja de volgorde was gewoonlijk andersom, eerst organen eruit, dan het vlees van de botten snijden). Dus worst kan best in de Week zonder Vleesch.

  hangmat
  hangmat
  Gast
  07/03/2018 - 17:28 17:28

  € 2,49 voor VIER knakworstjes??? Je laten naaien met biologische knakworst, kan het NOG erger??! Ik ben dus voor de UNOX gegaan. Niet alleen zitten er 12 in een blikje, maar gewoon een degelijk Unileverproduct voor een redelijke prijs dat me doet denken aan vrolijke mutsjes.

  NB: IK mag dit (jullie niet) want mijn vriezer ligt al vol met biologisch 5 sterren vleesch (en die van jullie niet).

  Bismarck
  Antwoord aan  hangmat
  07/03/2018 - 19:57 19:57

  Helemaal duidelijk wordt het me niet uit het artikel, maar ik begrijp uit het einde dat de 4 biologische knakworst”jes” evenveel gewicht vertegenwoordigden als de 13 unoxworstjes.

  Zelf heb ik iets minder dan Toxteth de neiging om kwantiteit letterlijk in het aantal stukken te vertalen. Voor mij is één biefstuk van drie ons dezelfde kwantiteit als vijf biefstukjes die samen drie ons wegen. Het eerste prefereer ik zelfs boven het tweede.

  Daar staat tegenover dat je voor €2,49 echt wel 200 gram vlees van betere kwaliteit kan krijgen.

  hangmat
  hangmat
  Gast
  Antwoord aan  Bismarck
  07/03/2018 - 20:26 20:26

  Aha! Ik heb 400 gram varkensknakworsten van Unox gekocht zien ik. Gelukkig heb ik ook een kilo kosher vlees in de vriezer liggen, dus mag ik dat!

  Die resterende 35 % van die 200 gr. runderknaks is ook terecht trouwens: http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2012/8/unox-leidt-consument-om-de-tuin-met-runderknaks-10117675

  ger
  ger
  Gast
  Antwoord aan  hangmat
  27/06/2018 - 04:25 04:25

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN