More

  RECENTE POSTS

  Vretecool: Hollandse Bami Speciaal van de Jumbo uit de Diepvries

  Het is inmiddels alweer even geleden dat ondergetekende zich heeft vergrepen aan een aflevering Vretecool. Mijn lichaam is weer op orde, dus het kan wel weer een keer (vergis je niet in de impact die deze rommel op het menselijk lichaam heeft). Daarom heb ik vandaag bij de Jumbo een zak Hollandse Bami Speciaal uit het diepvriesvak getrokken.

  Hollandse Bami Speciaal? Hoor ik jullie hardop vragen. Ja, Hollandse Bami Speciaal, je weet wel, Chinese Tagliatelle. Dat is net zoiets als Oegandese Stamppot Boerenkool met pindasaus. De enige Hollandse Bami hoort in een gepaneerde schijf uit de frituur en niet in een zak om vervolgens in 6 tot 8 minuten op te bakken in een koekenpan. Maar goed, daar denkt de Jumbo dus duidelijk anders over. Die heeft een paar bamiroosjes met 200 gram groente, een paar kruimels kip en wat hoisinsaus (zeggen ze) in een diepvrieszak gestort en het geheel vervolgens Hollandse Bami Speciaal genoemd.

  Zo zout heb ik het nog niet gegeten, maar wacht…

  Ik ben er alleen nog niet helemaal uit wat er nou zo Hollands en zo speciaal aan is. De groente (“allerlei verschillende groentes”) die door Jumbo in de zak zijn geflikkerd zijn niet specifiek Hollands (denk aan sugarsnaps en gefrituurde uienringen) en het ingrediënt “speciaal” heb ik al helemaal niet kunnen vinden. Nee, ook geen zakje curry, mayonaise en gesnipperde ui. Wat ik wel heb kunnen vinden is bijna 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout.

  Koken dan maar (nou ja, koken…)

  Nu ja, genoeg gemekkerd, tijd om de zak open te maken. Dat gaat met een schaar opmerkelijk makkelijk. Het is immers een vrolijk gekleurde plastic zak en een beetje schaar heeft daar natuurlijk geen enkele moeite mee. Ook de schaar in kwestie jast door de plastic zak als een heet mes door de boter. Bij het openen van de zak komt er zowaar een redelijk fatsoenlijke geur naar boven. Geen tomatensoepgeur, zoals andere fabrikanten plachten te bewerkstelligen, maar een oosters aandoende geur van bami goreng. Geen Hollandse bami, maar gewoon bami zoals bami hoort te zijn.

  Lekker makkelijk en snel

  Het bereiden is minstens zo makkelijk als het openen van de zak: men flikkert het bevroren geheel rechtstreeks uit de zak in een pan waarin boter of olie in opgewarmd is. Olie dus, want bami met boter is net zoiets als Hollandse Bami… Oh wacht, nu ja, arachideolie het is, om toch nog een beetje in oosterse sferen te blijven. Vervolgens verhit je de boel afgedekt op een middelmatig vuur en af en toe roer je de boel om, zodat alles gelijkmatig ontdooit. Ook nu weer komt er een prima geur vanaf. Dat belooft dus wat!

  Na 8 minuten is het gerecht klaar om uit de pan op een bord gejast te worden, waarna je het kan opdienen. Weer makkelijk: pan boven bord en schuiven maar. Voor de zekerheid heb ik een fles sriracha en een fles hoisin bij de hand, want Jumbo kan wel zeggen dat ze er hoisinsaus in hebben gedaan, maar dat moet ik eerst nog maar eens zien/merken/proeven. En om de boel weg te spoelen trek ik er deze keer een 2015 Renommée Bourgogne van Remoissenet Père & Fils uit Beaune bij open. Dan is er in ieder geval gegarandeerd nog iets lekker.

  Nou, daar gaan we…

  Tijd om te proeven

  Het moment is aangebroken om te proeven. De flessen sriracha en hoisinsaus blijven nog even dicht, want uiteraard wil ik het gerecht proeven zoals de chefs van de Jumbo het hebben bedoeld. Tja… Het laat zich raden, dit smaakt eigenlijk gewoon naar bijzonder weinig. Het gevoel in mijn mond is overigens prima, zo zijn de sugarsnaps knapperig en is de bami perfect qua structuur, maar het is bijzonder knap hoe je met zo’n berg zout een gerecht zo flauw kan laten zijn.

  Tijd om de hulptroepen erbij te halen: er gaat zowel sriracha als hoisin overheen. En ja, dan is het prima te hakken. Geen hoogstandje, maar ook niet bijzonder goor. Ik denk zelfs dat dit op het randje is voor de gemiddelde hork die een bak bami van de gouden muur/gouden draak/gouden tempel-afhaalchinees naar binnen harkt (Lees: met mes en vork alles kort snijden, mes neerleggen, vork naar de rechterhand, en scheppen maar! Liefst met een kommetje jus of mayonaise).

  “Ja, zo maak je alles lekker”. En inderdaad.

  Conclusie

  Is het dan lekker en of aan te raden? Tja, het is niet vies, de groente is knapperig en er zit zelfs voldoende kip in, waarvan de helft gemarineerd zou moeten zijn in hoisinsaus, maar dat heb ik niet kunnen ontdekken. Met de nodige toevoegingen is het prima weg te zetten, maar zie dit niet als een vervanger van een eigen gemaakte verse maaltijd. Voor €2,50 kan je dan ook niet echt zeuren, want er zit zelfs de aanbevolen hoeveelheid groente in: 200 gram.

  Het begint een beetje een herhaling van eerdere Vretecools te worden: sriracha of andere smaakmakers toevoegen en het is te nassen, maar de eerlijkheid gebied met te zeggen dat dit verder best een fatsoenlijke maaltijd is voor het geld. Niet veel maaltijd overigens, want ik had na het naar binnen lepelen van 475 gram bami nog steeds honger. Wil je voor weinig dus veel redelijk smakelijk vreten naar binnen harken dan ben je nog steeds aangewezen op de lasagne van de Aldi, maar als reservevoedsel is het geen ramp om een zakje Hollandse Bami Speciaal in je vriezer te hebben liggen. Ik ben er helaas alleen nog niet uit wat er nou zo Hollands en/of zo Speciaal is aan deze bami.

  Meer Vretecool? Dat kan. We hebben namelijk alle posts van Vretecool gebundeld onder een eigen url: www.vretecool.com. Hoe hard heerst dat dan! Daarnaast is er sinds kort ook een speciaal Vretecool-forum. Hier kan je suggesties achterlaten voor een volgende Vretecool-post, maar je kunt er uiteraard ook je eigen Vretecool-ervaring delen. Vretecool, de meetlat voor je maag.

  5 1 stem
  REET DEZE POTS!

  EN? IS HET WAT?

  Verpakking: vrolijke plastic zak die makkelijk te openen is
  Bereiding: in de pan flikkeren
  Smaak: okay, zeker met hulptroepen

  RECAPITULEREND

  Tja, mijn verwachtingen waren "laaggespannen" om het zo maar eens te omschrijven. Zeker de benaming "Hollandse Bami Speciaal" beloofde een kneiter van een Vretecool op te leveren. Maar kut, het is best te kanen. Beetje smaak toevoegen en je hebt helaas een prima maaltijd. Volgende keer beter zoeken naar iets extra goors dus.

  7 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  7 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Monade
  08/09/2018 - 18:03 18:03

  Misschien moet je avontuurlijker worden, en kant-en klaarproducten vd chinees-indische toko/poolse winkel/… uitproberen.

  Good luck!

  Der Webmeister
  Beheerder
  08/09/2018 - 19:55 19:55

  HAHAHA! Chardonnay bij Aziatisch eten! Gast! Echt WTF! Geen wonder dat het dan niet smaakt!
  Daar had natuurlijk een sauvignon blanc bij gemoeten

  L B
  L B
  Beheerder
  Antwoord aan  Der Webmeister
  10/09/2018 - 07:50 07:50

  Huh, witte wijn? Sriracha? Bij Hollandse bami of nasi hoort gewoon een kouwe klets en sambal oelek of badjak. Curltuurbarbaren!

  Bismarck
  09/09/2018 - 22:10 22:10

  “Ik ben er alleen nog niet helemaal uit wat er nou zo Hollands en zo speciaal aan is.”
  Al reactie gehad van de Jumbo communicatiestagiaire, die ongetwijfeld grote media als de Retecools bijhoudt?

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN

  Tja, mijn verwachtingen waren "laaggespannen" om het zo maar eens te omschrijven. Zeker de benaming "Hollandse Bami Speciaal" beloofde een kneiter van een Vretecool op te leveren. Maar kut, het is best te kanen. Beetje smaak toevoegen en je hebt helaas een prima maaltijd. Volgende keer beter zoeken naar iets extra goors dus.Vretecool: Hollandse Bami Speciaal van de Jumbo uit de Diepvries