More

  RECENTE POSTS

  Verzin Nieuwe Termen Voor ‘Integratie’ En ‘Allochtoon’

  Jawel, daar gaan we weer hoor. Tijd voor een rondje politieke correctheid. Vroeger heette iemand die vanuit zijn land naar Nederland kwam om hier te werken een gastarbeider, maar dat zag men al snel als discriminantie. Dus moest er een nieuwe term voor verzonnen worden. Dat werd “arbeidsmigrant” en later “allochtoon”. Hoewel dat begrip ook al een tijdje is uitgehold, want waarom moet een derde generatie allochtoon nog allochtoon genoemd worden. Iemand die geboren en getogen is in Nederland en zijn of haar ouders en grootouders ook, is volgens mij gewoon Nederlander. Dat zeggen twee ex-PvdA kamerleden (binnenkort met hun eigen partij) Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk ook: “…Die hoeven helemaal niet te integreren. Dat zijn gewoon Nederlandse staatsburgers…”. Ja maar toch ook weer nee! Om Dominee Gremdaat maar eens te citeren. Wanneer je gewoon goed Nederlands spreekt en je een beetje houdt aan de hier geldende normen en waarden, zonder je eigen cultuur uit het oog te verliezen, denk ik inderdaad dat je niet hoeft te integreren. Maar wanneer je hier al 40 jaar woont, nog geen woord Nederlands spreekt en je hierdoor niet mee kunt komen in de maatschappij en daardoor dus wel een beroep moet doen aan hulpinstanties, denk ik dat integreren helemaal niet zo’n gek idee is. Dus hoe noem je dat dan? Wat voor termen moeten er verzonnen worden om “integratie” en “allochtoon” toch duidelijk te maken, zonder te discrimineren (en inderdaad, die nieuwe termen zijn ook maar kort houdbaar, want binnen enkele jaren worden ze ook weer als discrimineren gezien)

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  35 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  35 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  DeadFish
  09/02/2015 - 10:54 10:54

  Wat dacht je van ‘aanpassen’ en ‘buitenlander’.

  Ome Mc
  Lid
  09/02/2015 - 10:54 10:54

  “Maar wanneer je hier al 40 jaar woont, nog geen woord Nederlands spreekt en je hierdoor niet mee kunt komen in de maatschappij en daardoor dus wel een beroep moet doen aan hulpinstanties, denk ik dat integreren helemaal niet zo’n gek idee is. Dus hoe noem je dat dan?”

  Tokkie.

  Trollbuster
  Lid
  09/02/2015 - 11:01 11:01

  “ongewenste buitenlander”
  “haatbaard”
  “schapeneukert”

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  09/02/2015 - 11:02 11:02

  Ik ga voor “mens”.
  Waarom moet er een etiket op? Er zijn ook zat Nederlanders die nauwelijks goed Nederlands spreken en schrijven, laat staan dat ze aan het keurslijf voldoen waarin iedereen elkaar wil zien. En waarom? Ik denk dat het angst is. Bang dat de ander uit de pas loopt en dus rare dingen kan gaan doen. Dat we MIJN belastingcenten aan correctie moeten spenderen.
  Laat ik dan over dat laatste even duidelijk zijn: het zijn ALTIJD gelden uit de belastingpot. Of je nu 4 bent en meteen aan de normen en waarden voldoet of je bent 40 en moet het nog leren. Bijscholing, omscholing, cursussen, afgezien van privélessen zit bijna overal een scheut gemeenschapsgeld in.

  biermeester
  09/02/2015 - 11:40 11:40

  Faalkaas.

  wout
  wout
  09/02/2015 - 11:41 11:41

  Absoluut oneens, Roel.

  In Nederland zijn 1.500.000 laaggeletterden. Daarvan zijn 500.000 allochtoon. Aangezien instanties inderdaad een andere definitie van allochtoon en autochtoon gebruiken dan de gemiddelde Nederlander, kun je je afvragen hoeveel van de 1.000.000 laaggeletterde autochtonen werkelijk ‘autochtoon’ zijn. Schoolverlating is onder autochtone jongeren van allochtone afkomst tweemaal hoger dan bij autochtone autochtonen.

  Laaggeletterdheid maakt de kans op een goede baan beduidend kleiner en dus de kans op sociaal onacceptabel gedrag als criminaliteit en religieus fanatisme aanzienlijk groter. De angst dat niet-geïntegreerde allochtonen uit de pas gaan lopen is dus gerechtvaardigd.

  Laaggeletterdheid, criminaliteit, sociaal economische achterstand en weetikveel wat kost allemaal extra belastinggeld en het rendement op die investering is laag of zelfs alleen maar minder negatief. Dat is heel wat anders dan het rendement op opleiding en omscholing en wat je ook noemt.

  Wat jij doet is het professioneel wegkijken van een sociaal probleem, met daarbij een flauwe dooddoener als ‘we zijn allemaal mensen’. Alsof dat iets betekent. Natuurlijk zijn we allemaal mensen, maar mensen kunnen elkaar best nogal wat problemen opleveren. Er is een probleem met integratie van allochtonen, dat in sommige gevallen meerdere generaties blijft spelen. Een label plakken an sich werkt niet, maar is wel nodig om te proberen het probleem aan te pakken. Wegkijken gaat in elk geval niets helpen.

  behanger
  Beheerder
  09/02/2015 - 11:51 11:51

  “Gastarbeider” is een term die door de VVD is opgevoerd, om acceptatie te krijgen voor het binnenhalen van buitenlandse arbeidskrachten. De VVD wilde die hier hebben, om de loonkosten te kunnen drukken, en om het tekort aan ongeschoold personeel aan te vullen. Daar waren, door verbeterd onderwijs en betere arbeidsvoorwaarden, hiaten ontstaan. Links, en dan met name de SP, begroette dat met veel wantrouwen “Ze stelen onze banen, they took er jerbs!” Hen werd toen discriminazi verweten. De term “gastarbeider” had met opzet een connotatie van “tijdelijk hier, om het verzet van de SP te breken. Ze gaan vanzelf weer terug, hoor!” En daarom leek integratie ook niet nodig. De gasten gingen immers weer terug naar hun thuisland. Maar de situatie werd schrijnend, en de socialisten namen het ook op voor deze (gast)arbeiders. “Arbeiders aller landen, verenigt u!” was immers iets dat hoog in het vaandel stond van de socialisten. FFWD naar 2010+ en we zien dat er een stevig stukje geschiedvervalsing heeft plaatsgevonden. Links krijgt nu de schuld van de situatie. Links zou al deze mensen hebben toegelaten. Links krijgt de schuld van het openzetten van de grenzen, en van de falende integratie, terwijl het rechts was, die de voordelen van lagelonenlanden binnen de landsgrenzen wilde halen.

  Meneer van Dale
  Beheerder
  09/02/2015 - 11:51 11:51

  NORMAAL DOEN!

  behanger
  Beheerder
  09/02/2015 - 11:56 11:56

  En wat betreft de sociale problemen die dat oplevert: Die zijn gigantisch. Het is een heel erg slecht idee om binnen je landsgrenzen een “kaste” te creëren die laaggeletterd is, streng religieus, en preutse moraal kent, en gevoelig is voor invloeden vanuit gelijksoortige groeperingen elders. Zij gaan zich verzetten tegen de rest van de maatschappij, omdat zij zich moreel verheven, maar financieel en qua macht achtergesteld voelen.

  Zie “BBC Adam Curtis – Bitter Lake” over hoe dit in Afghanistan verlopen is.

  teringbibber
  Lid
  09/02/2015 - 12:09 12:09

  gastwerkloze

  Loeleh
  Loeleh
  09/02/2015 - 12:25 12:25

  Xenoob?

  Weirdoinventor
  Lid
  09/02/2015 - 12:37 12:37

  Ik steun Trollbuster.

  Moetoprottoon, Watdoejehierlander of Nogeenmohammed zijn allemaal geschikte termen. Want als je begint met een term die al beledigend is kan deze nooit verpest worden door een nare bijsmaak. En mocht de term toch ooit aan vervanging toe blijken dan zijn mensen vast heel blij met het woord dat ervoor in de plaats komt.

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  09/02/2015 - 12:48 12:48

  Ik kijk niet weg Wout. Geen idee waar je dat bizarre idee vandaan haalt. Ik benoem wat ik zie en haal de angel ergens uit.
  Zie jij ergens dat ik roep dat we niets aan achterstand in ontwikkeling moeten doen? Dan zou ik dat knap vinden. Ik vind juist dat iedereen gelijke kansen moet krijgen zonder een etiket, wat jij er overduidelijk weer op wil plakken. Dat hebben we in de afgelopen 50 jaar iets teveel gedaan.
  Als je kansen voor iedereen wilt scheppen zodat iedereen een faire plaats in de maatschappij heeft dan moet je niet vooraf beginnen met mensen in een hokje te plaatsen maar iets doen aan scholing, bijscholing en acceptatie.

  Hangmat
  Lid
  09/02/2015 - 13:08 13:08

  jaja, we moeten “zeker” iets aan die achterstanden doen, maar “we” mogen mensen niet in hokjes indelen, stel je voor, want we zijn allemaal immers mensen. Dat wordt weer lekker gericht beleid maken @roel..

  ik stel voor dat we dan IEDEREEN maar op kosten van de belastingbetaler gaan bijscholen.. want gericht bijscholen is immers discriminatie?

  Hangmat
  Lid
  09/02/2015 - 13:13 13:13

  of gaat het er alleen maar om dat we achterstanden niet “benoemen”.. ook zo’n term: benoemen. Je mag allochtonen en andere tokkies wel gericht bijspijkeren, maar niet omdat ze allochtoon zijn en achterstanden hebben hoor.. * krabt zich op het hoofd over de uitvoering van dit meelbeleid*

  Hangmat
  Lid
  09/02/2015 - 13:18 13:18

  allochtonen is trouwens een kutwoord.. de probleemgevallen zijn bijna altijd zandnegers en qatkauwers

  conan de rabarber
  Lid
  09/02/2015 - 13:22 13:22

  “Ondankbare honden” dekt de hele lading wel.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  09/02/2015 - 13:32 13:32
  wout
  wout
  09/02/2015 - 13:32 13:32

  Iedereen hééft gelijke kansen op scholing. Het probleem is dat veel allochtonen en autochtonen van allochtone afkomst niet wìllen. De oorzaak daarvan is cultureel. Als je dat negeert, verander je niks. Er bestaat een kans dat het over honderd jaar vanzelf toch allemaal is goed gekomen. Er bestaat ook een kans dat als je het probleem negeert er inderdaad een ‘kaste’ van outsiders ontstaat.

  Wat jij ‘labeltjes plakken’ en ‘hokjes duwen’ noemt, en wat anderen ‘benoemen’ noemen is categorisatie. Zonder categorisatie kun je problemen niet begrijpen en dus niet oplossen. Als je wilt stellen dat in het onaangepastenprobleem ‘laaggeletterdheid’ een hogere trede inneemt dan ‘niet-westerse afkomst’ zal ik je gelijk geven, maar dat betekent niet dat ‘niet-westerse afkomst’ geen nuttige categorie is. Sterker nog, het is een categorie waar veel winst te halen is, in tegenstelling tot ‘autochtone tokkies’.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  09/02/2015 - 13:34 13:34

  Maar lees dan toch:
  “We hebben in Nederland een hele generatie waarvan de ouders in de jaren 60 en 70 naar Nederland zijn verhuisd. Zij zijn hier geboren en getogen, zijn hier naar school gegaan, werken hier en leveren een bijdrage aan de Nederlandse maatschappij”, zegt Kuzu.
  “Die hoeven helemaal niet te integreren. Dat zijn gewoon Nederlandse staatsburgers.”
  “Omdat wij streven naar een democratische rechtstaat op basis van gelijkwaardigheid van ras, religie en sekse schaffen wij de term ‘allochtoon’ en ‘integratie’ af”.
  Hear hear! Wat is hier nu op tegen stelletje bleke onderbuikers? Ik durf te wedden dat sommigen van jullie niet eens auto hebben!

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  09/02/2015 - 13:38 13:38
  Hangmat
  Lid
  09/02/2015 - 13:43 13:43

  @Tox: omdat we die gasten de afgelopen 30 jaar hun onaangepaste zelf hebben laten zijn (want anders ben je een racist) zijn ze nu opeens geïntegreerd? zo lust ik er nog wel een paar..

  het credo moet zijn: resistance is futile: you will be assimilated

  wout
  wout
  09/02/2015 - 14:00 14:00

  Laten we de woorden ‘man’ en ‘vrouw’ ook maar afschaffen dan. Die zijn kennelijk niet nuttig/wenselijk in een ‘democratische rechtstaat op basis van gelijkwaardigheid’. Gaat wel een gedonder geven in bepaalde soorten onderzoek/beleidsvorming, maar ach.

  Weirdoinventor
  Lid
  09/02/2015 - 14:12 14:12

  Dat zou protesten tegen het homohuwelijk wel echt hilarisch maken.

  wouzer51
  wouzer51
  Gast
  09/02/2015 - 14:18 14:18

  Welke is deze discussie? Wats met jou?
  Ik vind dat allochtoon ook een raar woord is. Altijd al geweest, net als buitenlander en gastarbeider. Ze slaan namelijk allemaal niet op je Engelse buurman of je Franse buurvrouw die ook voor geen meter Nederlands spreekt, maar wel wijn zuipt met de lunch. Integratie is dan ok een nogal relatief begrip en niet er bruikbaar in deze context.

  Als je kijkt naar probleemgroepen hier in de randstad dan heb je het voornamelijk over jonge Antillianen en jonge Marokkanen. Dat mag je best zo benoemen omdat ze zichzelf met name zo profileren terwijl ze eigenlijk gewoon Nederlander zijn.

  Wat heel jammer is, is dat een derde probleemgroep, de tokkies meteen alles onder één noemer probeert te vatten en dat is in ons geval “de Islam” geworden. Gevaarlijke shit als je het mij vraagd.

  CharlieToo
  CharlieToo
  Gast
  09/02/2015 - 15:50 15:50

  Whatever happened to de term ‘medelanders’?

  Ome Mc
  Lid
  09/02/2015 - 16:01 16:01

  Ik vraag me eigenlijk af wat voor nut dit überhaupt allemaal heeft, hoor. Is dit nu de grote politieke uitdaging van 2015? Woordjes? Steggelen over minderheden die verdacht weinig met onze lange termijn-uitdagingen te maken hebben?

  Leuk hoor, een nieuw policor-sausje, maar wat schieten we ermee op? Het integratie-‘probleem’, such as it is, oplossen lijkt me een kwestie van werklozen van de ene naar de andere categorie verschuiven. Niet dat er geen voordelen zijn aan het integreren van bepaalde groepen, maar het accent erop leggen zoals hier gebeurt lijkt me erg van hoofdzaken afleiden. En daarmee doel ik op de werkgelegenheid, de schuldenlast, voedselbanken.. eigenlijk ook op de onhoudbaarheid van het huidige kapitalistische systeem, maar dat mag je best in stukken breken. Maar, helaas, weer een groepje mensen die vooral geen zin hebben om wat meer te doen dan jij-bakken en het slachtoffer uit te hangen, danwel hun achterban in de slachtofferrol te douwen.

  Dus, kortom, we hebben er weer een one-issue partij bij die nog minder te melden heeft dan de PvdA zelf..

  E.R. Deoz
  09/02/2015 - 18:48 18:48

  Mensen categoriseren kan best nuttig zijn, maar dat op afkomst doen lijkt mij vrij onzinnig. Doe dit liever op problemen die mensen hebben. Pak de laaggeletterden bijvoorbeeld als groep aan. Anders stuur je straks Aboutaleb naar een taalcursus, terwijl Henk en Ingrid Tokkie nog niet eens de Telegraaf kunnen lezen. “Allochtonen” is een absurd brede groep, van Koning Oliebol tot je Poolse klusjesman en van Aboutaleb tot Anne Frank.

  Met de term “integreren” is dan weer helemaal niets mis, al wordt het wel wat te vaak verward met assimileren door laaggeletterden.

  wout
  wout
  09/02/2015 - 20:41 20:41

  Onzinnig? Is de reden waardoor Maria Settela op 10-jarige leeftijd haar school verlaat dezelfde als die van de 16-jarige blowende dropout Kevin de Jager?

  Niemand zegt dat autochtoon en allochtoon de enige categorieën zijn, of dat ze van dezelfde orde zijn als laaggeletterdheid. Wat een bizarre verdraaiing.

  Bismarck
  10/02/2015 - 16:27 16:27

  @wout: “Schoolverlating is onder autochtone jongeren van allochtone afkomst tweemaal hoger dan bij autochtone autochtonen.”

  Doe maar eens even linken naar de cijfertjes, want ik ben bang dat je dit ter plekke verzint. En doe eerst maar eens wat definitie: Autochtone jongeren van allochtone afkomst zijn namelijk óf heel zeldzaam (als je bedoelt wat ik vermoed dat je bedoelt: 3e generatie Turken en Marokkanen ) , of nogal alomtegenwoordig (Als je bedoelt: Nederlanders met minstens één buitenlandse voorouder ergens in een ver verleden), afhankelijk van je definiëring.

  Dus als je je afvraagt hoeveel van die miljoen ongeletterde autochtonen er autochtoon zijn, dan is het antwoord waarschijnlijk dat meer dan 90% blanke Nederlanders zijn, met voorouders tot ettelijke generaties terug die in ieder geval in Europa geboren zijn, simpelweg omdat de 3e generatie niet westerse autochtonen nog geen 100.000 Nederlanders groot is.

  wout
  wout
  10/02/2015 - 21:04 21:04

  2 maal zo hoog, 1,5 maal zo hoog, who cares.

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/0294D2D2-4011-4471-B34D-D1BF35659542/0/2011k4v4p15art.pdf

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/311354DC-0B4D-4C0F-B8DA-B09247450055/0/201002x42pub.pdf

  Laaggeletterden zijn allochtonen en bijna alle Limburgers en Friezen.

  Hangmat
  Lid
  10/02/2015 - 22:57 22:57

  Ah! argumentatie met behulp van flip van dyke. aka: de ideologisch geïnspireerde huisgoochelaar van zeurgasso.. i’m impressed (not)

  Hangmat
  Lid
  10/02/2015 - 23:08 23:08

  maar goed.. als je het over de derde generatie westers hebt kun je eigenlijk (op grond van de links van Wout) alleen wat zeggen over de Surinamers van de derde generatie.. ( hoge criminaliteitscijfers btw) de rest – niet westers derde generatie- was gewoon nog te jong om mee te tellen in de stats van 2008. Mijn onderbuik voorspelt echter niet veel goed nieuws van deze groep in 2015 😉 En als we hierover de komende jaren niks over horen van flip van dyke zal ik het wel weer bij het rechte eind blijken te hebben ( zoals meestal 😀 )

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN