More

  RECENTE POSTS

  Verboden vuurwerk is verboden

  Meer dan tweeduizend meldingen bij het meldpunt vuurwerkoverlast, dat vandaag openging. Best wel een teken dat er iets aan de hand is, zou je zeggen. Er is de laatste jaren dan ook een hoop commotie geweest om de vuurwerkthematiek en verschillende initiatieven zijn inmiddels van de grond gekomen om iets te doen aan de overlast die mensen ondervinden van vuurwerk.

  Wat echter blijft verbazen is de aan waanzin grenzende rethoriek die – al jaren – het vuurwerkdebat domineert. De valse tegenstelling die telkens lijkt te heersen is verbieden of het recht hebben om vuurwerk af te steken. Daarbij vraag ik me steeds hetzelfde af. Waarom?

  In Nederland mag je op 31 december vuurwerk afsteken. Alleen die dag en dan tot een uur of 2 ‘s nachts. Het is nu 19 december en op de eerst dag van het meldpunt zijn er al tweeduizend meldingen binnen. Dan kan je vuurwerkvrije zones instellen wat je wilt, maar daar gaat dus helemaal niemand van onder de indruk zijn want op 19 december is het al verboden om vuurwerk af te steken. Op 20 december trouwens ook, en op 19 november – in menig stad al een prima moment om te kunnen “genieten” van het vuurwerk – mag dat dus OOK nog niet.

  Ook in het geval van het meldpunt is deze tegenstelling weer aanwezig. Arno Bonte, initiatiefnemer van het meldpunt en gratis fietsfetishist, verklaart namelijk:

  Het recht op een veilige en overlastvrije jaarwisseling weegt voor mij zwaarder dan het recht om zelf te mogen knallen.

  Ja, alleen heeft dus niemand op 19 december dat recht! (RC juridisch staat op het moment op de schouder van uw redacteur te tikken met geneuzel over eventuele vergunninghouders, maar dat negeren we maar even). Dus. Laten we even wat zaken van elkaar scheiden. Duidelijkheid, und zwar sofort! 3 dingen:

  1. Vuurwerkoverlast buiten 31 december om: VERBODEN, dus een nieuw verbod gaat dat niet verhelpen. Of dat nou in de vorm van een vuurwerkvrije zone of een totaalverbod op 31 december zelf is, maakt niet uit, want het! mag! nu! ook! niet!
  2. Illegaal vuurwerk: VERBODEN, dus een nieuw verbod gaat dat niet verhelpen.
  3. Legaal vuurwerk op 31 december: kan je prima een mening over hebben. Het MAG en er zijn mensen die vinden dat het niet zou moeten mogen.

  Simpele handleiding dus voor iedereen die iets over vuurwerk wil roepen. 1 en 2 mogen niet en zijn ook geen argumenten om verbod 3 wel in te voeren. Waarom daar nou zo op hameren? Omdat bij het bericht over 2000 meldingen op 19 fucking december de discussie niet zou moeten gaan over het afsteken van vuurwerk op 31 december, maar over het massale afsteken van vuurwerk op een moment dat het NIET MAG, maar zelfs de initiatiefnemer van een meldpunt heeft het geen moment over het falen van de handhaving op dit gebied, terwijl je toch van gezond verstand mag spreken als je niet gaat proberen om het overtreden van een verbod te verbieden.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  10 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  10 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Spuyt12
  Spuyt12
  Gast
  19/12/2015 - 23:05 23:05

  Natuurlijk wel. Op het moment dat vuurwerk verboden is, dus ook de verkoop, zal ook de overlast voor de 31e flink afnemen. Zeker de overlast die start direct na het moment dat de officiële en dus legale verkoop is gestart.

  En zelfs daarvoor. Of denk je dat de reguliere en illegale verkoop twee compleet gescheiden kanalen zijn?

  Spuyt12
  Spuyt12
  Gast
  Antwoord aan  Ome Mc
  20/12/2015 - 14:21 14:21

  Ik vraag me af waarom het komt dat dit probleem in andere landen niet speelt. Ik vermoed dat een vuurwerkverbod hier op de lange termijn wel degelijk de problemen zal stoppen. Het is ook een mentaliteitsverandering.

  Spuyt12
  Spuyt12
  Gast
  Antwoord aan  Spuyt12
  21/12/2015 - 12:06 12:06

  Wow, -16! Ik vermoed dat ik een zenuwtje raak hier en dat die -16 niet echt slaat op de inhoud van mijn argument. Ik ben niet voor of tegen een verbod, overigens. Dus als die minnetjes komen omdat ik het geliefde vuurwerk zou willen afpakken, nope.

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  Spuyt12
  21/12/2015 - 22:39 22:39

  Je kunt alle dagen van het jaar knal- en siervuurwerk kopen op loopafstand over de Duitse grens. (Net als bokbier het hele jaar te koop.)
  Toch hebben de NL-grensgemeenten alleen tussen Sint Nicolaas en Driekoningen vuurwerkoverlast. En hebben de Duitsers er in eigen land nooit overlast van.

  Als geboren en getogen Limburger steek ik jaarlijks vuurwerk af met Carnaval (knalvuurwerk en carbid). Zolang je het niet onder een politievoertuig gooit, wordt er door de hermandad niet op gereageerd. Gelden in het zuiden gemeentelijke of regionale ontheffingen?

  Tussen mijn slaapkamer en een populaire trouwlocatie is slechts een paar honderd meter open veld. Ik geniet het hele jaar regelmatig van siervuurwerk in de nacht. (En dat neem ik de uitbater en de kersverse echtelieden niet kwalijk.)

  Het is geen kwestie van verbieden, maar een kwestie van vertrouwen.
  Dat eerste noemen Hollandse regenten (Calvinisten) eufemistisch opvoeden, dat laatste hebben ze nooit geleerd.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  21/12/2015 - 10:58 10:58

  Hoe zit het met zelfmoordterroristen?
  …en dan bedoel is uiteraard alleen zij die hun bomgordels met legaal vuurwerk vervaardigen.
  Zijn die op 31 december iets minder strafbaar?

  MadDieu, drukt zijn snor
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  21/12/2015 - 22:11 22:11

  Minder straf: alleen als de omstanders genieten in plaats van passief meedoen.

  Bismarck
  21/12/2015 - 12:54 12:54

  Of vuurwerk legaal of illegaal is, is bijna niet te herkennen. Het hangt bv. af van het tijdstip waarop het verkocht is en het tijdstip waarop het gaat worden afgestoken. Dat maakt handhaving van verboden extra gecompliceerd en als het gecompliceerd is, gaan mensen met een VMBO diploma (al dan niet geüniformeerd) er laconiek mee om. Juist door de legalisatie van een beperkte verkoop en ontsteking wordt het illegale gebruik in de hand gewerkt. Ik kan Spuyt12 (ondanks alle minnen) dus alleen maar gelijk geven. Deze twee problemen* hebben wel degelijk (veel) met elkaar te maken.

  *Ook het legaal afsteken van vuurwerk is een probleem, het zorgt voor de helft van de vuurwerkletsels.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN