More

  RECENTE POSTS

  Varkenshouders zijn de nieuwe graaiers

  U weet vast nog wel hoe banken dat deden: in tijden van voorspoed dikke winsten opstrijken, en zodra het slecht gaat onmiddellijk de hand ophouden richting overheid, met de eis om de tekorten aan te vullen met gemeenschapsgeld. Zo ging het vrijwel geruisloos met de landbouw in de dit land ook, toen ze het nog via hun politieke tak, het CDA genaamd, voor het zeggen hadden.

  Inmiddels moeten de boeren er al iets meer moeite voor doen, maar die Pavlov reactie dat de samenleving hun roekeloze ondernemerschap moet financieren is nog altijd verbazingwekkend stupide. Momenteel zijn het weer eens de varkensboeren die lopen te blaten dat ze gratis geld willen van Vadertje Staat en zelfs met keiharde acties dreigen. Nu staan varkenshouders qua intelligentie met afstand op de laagste trap van de agrarische ladder, die maar één oplossing voor alle denkbare problemen zien en dat is: méér varkens houden. Gaat de prijs van varkensvlees omhoog? Méér varkens houden! Gaat de prijs van varkensvlees omlaag? Méér varkens houden!

  Schaterlachend storten deze lemmingen van de bio-industrie zich in de schulden om almaar grotere megastallen van meerdere verdiepingen, vaak zo groot als een gemiddeld voetbalstadion, uit de grond te stampen, zonder zich een seconde af te vragen of de markt wel zit te wachten op al die varkens, dan wel andere politieke of maatschappelijke ontwikkelingen die wel eens roet in het eten kunnen gooien. Nee, wie goan méér verkens houwe!

  Maar ja, na 2000 jaar CDA zijn ze nou eenmaal gewend dat de staat altijd financieel bijspringt, dus wat zou je je druk maken om ondernemingsrisico? Dat een branche die vergaat van de zwakbegaafden zich thuis voelt bij de Rabobank is dan weer niet zo verwonderlijk. Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij de Rabobank, analyseert het probleem:

  “…Om te overleven moet de varkensbranche verder moderniseren en verduurzamen. En om die noodzakelijke moderniseringen rendabel te maken moeten we méér varkens gaan houden!…”

  *bonk*bonk*bonk*

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Hangmat
  Lid
  03/09/2015 - 15:37 15:37

  De varkensprijs is zo laag omdat de russen boos werden op de EU die de kudde rechtsextremisten in de Ukraine tegen hen heeft lopen ophitsen En boos om het associatieverdrag van de EU met de landen in hun achtertuin natuurlijk ==> handelsboycot ==> flink kleinere markt voor de brabantse verrrekentjes. .. (www. geenpeil.nl)

  E.R. Deoz
  Antwoord aan  Hangmat
  03/09/2015 - 20:57 20:57

  Daarvoor was de prijs ook al laag en toch kwamen er alleen maar varkens bij.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  03/09/2015 - 16:22 16:22

  Geert! Het is de schuld van die besneden bontkraagjes! Door hen gaat NL steeds minder big eten (waarin ze overigens groot gelijk hebben).

  MadDieu, drukt zijn snor
  03/09/2015 - 22:02 22:02

  Enkele jaren terug, toen het nog goed ging met de slachtprijs van varkens, las ik een artikel van Topigs over schurftbestrijding bij vleesvarkens. Het artikel handelde over een mestbedrijf met 6000 dieren, geheel gefinancierd en met het wettelijke minimumloon voor de stalhouder. De gemiddelde winst per dier kon bij een schurftvrij bedrijf ruim € 2,- hoger liggen. Wat een verdubbeling van de winst betekende. Vetmesten duurt 100 dagen.

  Dan kunnen we rekenen.
  3,5 x 6000 x € 4,- = € 84.000,- bruto winst minus 40% belasting enz. is € 50.000,- .
  Die moet je reserveren voor investeringen, want een modern stalsysteem is binnen 20 jaar achterhaald en verouderd.

  Die € 4,- was winst op een varken van goed 100 kg, daar gaat 15 kg slachtafval vanaf. Als de vleesprijs meer dan 4 cent per kilo zakt, maakt de varkenshouder verlies.
  Dan worden alle trucs en niches om de rendabiliteit op te voeren uitgeprobeerd. Die varkenshouder is deel van het systeem van voedselveiligheid, maar daar ligt Diederik Samson niet wakker van.

  Møhammed Said al Sahaf
  07/09/2015 - 14:56 14:56

  Er zijn wel meer mensen die de hand ophouden bij vadertje staat en die daar vaak nog minder voor doen, die noem ik ook geen graaiers. Dat varkenshouders in de regel niet de slimsten zijn is bekend. Dat bankiers niks om milieu geven zolang hun dat geen winst oplevert ook.
  Hoe dan ook, zolang de mensen in dit land zich nog steeds een baan richting kiloknallers ellebogen ga ik geen varkensboeren in het algemeen bashen.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN