More

  RECENTE POSTS

  Van treitervlogger tot AD-journalist

  Ismail Ilgun is een beroemdheid in Nederland door zijn (treiter)vlogs over de avonturen van kansenboys in de Zaanse wijk Poelenburg. In zijn minidocu’s op JouwBuis filmde hij de sfeer, het gedrag en de cultuur van de overwegend Marokkaanse en Turkse jongens op straat. Laten we het erop houden dat er nogal wat dingetjes te zien waren die het gemiddelde Nederlandse publiek enigszins verontrustend vond. Intimidatie, vechtpartijen, bedreiging, uitlokking, vernieling en algemeen haantjesgedrag zijn daar voorbeelden van. Het AD heeft Ismail nu aangesteld als journalist voor een reeks échte docu’s in een vergelijkbaar format.

  Nederland is daar collectief nogal verontwaardigd over wegens treitergedrag belonen met een baan waar opgeleide journalisten voor in de rij zouden staan. Maar is het zo eenduidig?

  Treitervlogger

  Ismail heeft ervoor gezorgd dat het woord ‘treitervlogger’ tot woord van het jaar 2016 werd verkozen, en dat is niet zonder reden. Dankzij de vlogs van Ilgun kon iedereen zien hoe de vooroordelen van miljoenen Nederlanders over (allochtone) hangjongeren bevestigd en bevestigd en bevestigd werden. Je kunt hiervan vinden wat je vindt, wij vinden ook dingen, maar je kunt niet ontkennen dat het een briljante zet is van het AD om Ilgun te vragen voor deze job. Wut? Natuurlijk! Deze Kylo Ren-achtige Zaankanter van Turkse komaf heeft iets gedaan wat niemand nog voor elkaar heeft gekregen en hij heeft er blijkbaar talent voor. Hans Nijenhuis is natuurlijk een grapjas door zijn eigen stuiterbalpikkerij te vergelijken met de… eh… activiteiten van de boys in Poelenburg. “Jongens halen in hun jeugd soms rottigheid uit. Zelf was ik negen toen ik stuiterballen bij de HEMA pikte.” zei hij. HEEL VERGELIJKBAAR INDERDAAD, HANS!

  Clou

  Nee, dat is niet te vergelijken, maar in principe heeft Hans een punt. Jongens zijn af en toe klootzakken en sommige jongens zijn extra enorme überklootzakken en daar zelfs trots op. Maar! Dat betekent niet dat ze niet kunnen veranderen, of hun gedrag kunnen aanpassen of alsnog iets van hun leven kunnen maken. Kleptomaan Hans is immers ook hoofdredacteur van het AD geworden. Wat Nijenhuis heel slim heeft gezien is dat een vlogger als Ismail wèl een door kansknapen gedomineerde snackbar in kan komen met een camera, waar een Simon, Theo of Johan snoeihard weggepest/weggeïntimideerd/weggemept zou worden. Hij is nu een legitieme infiltrant, als het ware.

  Achter Buurten

  Nu kan iedereen dankzij het AD zien hoe het er écht aan toegaat onder de jongeren in achterbuurten, maar dan met een vlogger die er voor betaald wordt en zich hopelijk van een andere kant laat zien dan in zijn oorspronkelijke vlogs. Onder de noemer journalistiek én met een voormalig treitervlogger die een carrière als journo mag uitproberen, wegens superNederlands een tweede (of ∞) kans geven. Lief! En, niet geheel onbelangrijk: AANDACHT VOOR HET AD! Negatieve aandacht is óók aandacht, zie Wilders-trial.
  Kijk hier naar de eerste aflevering van Achter Buurten en bepaal dan zelf of de vooroordelen die je misschien had over hangjongeren ook daadwerkelijk klopten. Ja, Ilgun zou wat lessen Nederlands kunnen gebruiken, maar dat geldt voor sommige Simons, Theo’s of Johans ook. Wij zeggen: go, Ismail. Haal er, superNederlands, uit wat erin zit, zoals iedereen zou doen die zo’n kans in de schoot geworpen krijgt.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Puh!
  Redacteur
  23/04/2017 - 18:02 18:02
  fishbowl
  Antwoord aan  Puh!
  23/04/2017 - 19:48 19:48

  Nieuwerwetse reaguurpanelen? Wanneer krijgen we een editknop?

  fishbowl
  23/04/2017 - 19:47 19:47

  Dikke OLO @Puh!

  RobM19
  RobM19
  Gast
  23/04/2017 - 20:49 20:49

  Walgelijk mannetje

  Bismarck
  24/04/2017 - 11:36 11:36

  Toch gek dat dat treitervloggen pas in 2016 een woord is geworden. Bepaalde media die deel uitmaken van de TMG houden zich toch al vele jaren met deze vorm van “verslaggeving” bezig?

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN