More

  RECENTE POSTS

  Turken mogen stemmen: meer Erdogan, ja of nee

  Turkse Nederlanders (of Nederlandse Turken) mogen vandaag stemmen in het referendum over de wijziging van de grondwet in Turkije. Er kan op drie plekken gestemd worden: in Deventer, Den Haag en Amsterdam. Vanochtend stonden er al flinke rijen. Evet of Hayir is de vraag, ja of nee.

  De Turken stemmen hierbij voor of tegen een presidentieel systeem, waardoor president Erdogan veel meer macht krijgt.

  Macht

  Het gaat over 18 wijzigingen in verschillende artikelen van de grondwet. Erdogan Erdohan wordt door die wijzigingen niet alleen staatshoofd, maar ook regeringsleider én leider van de grootste politieke partij. Het parlement en de premier verliezen hierdoor flink wat invloed. De huidige premier, Binali Yildirim, moet zich nu nog verantwoorden voor het parlement als het gaat om beslissingen zoals het benoemen van ministers en leden van het hoogste rechtsorgaan, of begrotingen. De 63-jarige Erdogan mag dat straks allemaal zelf bepalen.

  Stemmen

  Bij een evet wordt er voortaan om de vijf in plaats van om de vier jaar gestemd. Ook komen er 50 extra parlementsleden en mogen pubers van 18 al parlementariër worden. Nu is 25 nog de minimumleeftijd hiervoor. Daarnaast wordt bij een ja ook het systeem voor presidentstermijnen zó aangepast dat meneer Erdogan maar liefst tot 2029 president kan blijven. Tot hij 75 is dus. Als deze wijzigingen erdoor komen, wordt Recep de machtigste president van Turkije sinds Ataturk, die in 1938 stierf. Er mogen zo’n kwart miljoen Turkse Nederlanders (of Nederlandse Turken) stemmen.

  Of het voor Europa en de rest van de wereld zo gunstig is dat een president die het westen vrij openlijk haat en mensenrechten nogal aan zijn laars lapt zoveel meer macht krijgt, is de vraag. Die vraag zullen de Turken zelf moeten beantwoorden.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  5 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  05/04/2017 - 14:46 14:46

  Spannend hoor, die stemming… not!
  Nee is geen optie voor Erdogan. Dat gaat er dus ook niet komen. Maar zelfs al zou het stemmen eerlijk, zonder manipulatie of fraude achteraf verlopen. Dan nog komt er een JA! uit. De domme massa loopt als makke schapen achter Erdogan aan. Of simpelweg omdat ze het hun islamitische plicht vinden de AK-partij te steunen, of omdat ze door de media al maandenlang geïndoctrineerd zijn, waarbij ieder tegengeluid vakkundig gesmoord werd.
  Ik gok op een werkelijke uitslag van 55% voor 45% tegen, achteraf waarschijnlijk frauduleus opgepoetst naar 70% voor en 30% tegen. Stemmen uit Koerdische gebieden worden gewoon simpelweg niet verwerkt.
  Erdogan blijft aan de macht, tenzij ie doodgeschoten wordt of van ouderdom sterft.

  Bobbie rotkop
  Bobbie rotkop
  Lid
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  05/04/2017 - 16:06 16:06

  Van mij mogen ze hem vandaag nog afsc….. oh nee wacht, dat soort dingen hoor je niet te zeggen.
  Natuurlijk wordt het een ja en natuurlijk hebben we het hier niet over eerlijke verkiezingen. Maar ze zijn erg goed in het ophouden van de schone schijn, dat moet ik ze dan wel weer nageven.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Bobbie rotkop
  05/04/2017 - 17:30 17:30

  Wij zijn zojuist bemind door ene BlueHawk; de awk zal wel een referentie naar de AK-partij zijn; gelukkig weten ze daar niet waar mijn huis woont…

  rob
  rob
  Gast
  05/04/2017 - 17:43 17:43

  Men heeft de vrije keus om op......Erdogan.........of op Erdogan........dan wel op Erdogan te stemmen!
  Of als men twijfelt........ helemaal total-los en in elkaar geslagen, gestoken en geschoten te worden!
  Het is helemaal uw
  vrije` keus!

  MadDieu, drukt zijn snor
  05/04/2017 - 19:43 19:43

  Volgens de peilingen komt Erdo, de Grote in eigen land zo’n zes miljoen stemmen tekort. Om dat te compenseren moeten de kiesgerechtigde Turken in het buitenland massaal voor Erdogan stemmen. En dat terwijl zijn ministeries net de banktegoeden van vele buitenlandse landgenoten hebben bevroren.
  Wie straks bij een verrassende steun van expat-Turken nog geloofd in eerlijke verkiezingen is gek.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN