More

  RECENTE POSTS

  Tri-joodnitride is extreem explosief

  Wetenschap, hier in de redactiebunker houden wij daarvan. Daarom zijn we ook zo oneindig gek op wetenschappelijke testjes. Gewoon omdat het kan en uiteraard intens hard heerst.

  Check bijvoorbeeld onderstaande slow motion van tri-joodnitride waar een veertje op valt. Tri-joodnitride is een extreem onstabiele anorganische stof die bij de minst of geringste aanraking explodeert. Tri-joodnitride wordt ook wel de Bas Taart onder de verbindingen genoemd:

  “…De stof kan door zijn onstabiliteit niet in zuivere toestand worden bewaard. De enige manier is de verbinding bewaren onder alcohol…”

  De reden dat tri-joodnitride zo onstabiel is omdat drie grote joodatomen met het veel kleinere stikstofatoom zijn verbonden. De joodatomen bevinden zich bovendien in de onstabiele oxidatietoestand +I. Een kleine schok of korte verwarming is al genoeg om het explosief te doen ontleden, waarbij stikstofgas en een wolk van vast jodium ontstaan. Zonne grote vuurbal jonge!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Hark
  Hark
  10/09/2015 - 12:07 12:07

  En dan nu de vraag die je wist dat zou komen: hoe krijgen ze dat hoogexplosieve spul op een blaadje papier?

  Ze moeten het wel ter plekke maken lijkt mij. Vervoer van het spul lijkt me niet aan te raden. Maar daar zeggen ze dan weer niets over…

  Morc (niet gegarandeert Taalfaudvrei.)
  Morc (niet gegarandeert Taalfaudvrei.)
  Gast
  Antwoord aan  Hark
  10/09/2015 - 12:55 12:55

  @hark, is dat niet een kwestie van het voorzichtigjes uit de alcohol halen en op een papiertje leggen? Tegen de tijd dat de alcohol verdampt is heb je een mooi papiertje met paarze rotzooi.

  Hark
  Hark
  Antwoord aan  Morc (niet gegarandeert Taalfaudvrei.)
  10/09/2015 - 13:07 13:07

  Volgens Wikipedia heb je gelijk!

  Xloph
  10/09/2015 - 20:16 20:16

  Grappig spul, misschien wel handig om hier en daar in huis te leggen tegen de muggen.

  Voor de liefhebbers van dit soort materiaal [url=https://www.youtube.com/watch?v=ckSoDW2-wrc]hier een video van Hank Green[/url] over nog veel gemenere goedjes.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN