More

  RECENTE POSTS

  Stelling van de Dag: Aangekondigde boeren protestacties van Farmers Defence Force zijn crimineel

  Plannen om tijdens de kerstdagen gezellig met de familie te gaan kokkerellen? Vergeet het maar, want zoals het er nu naar uitziet zijn de schappen van je favoriete grootgrutter leeg. Gelukkig kan je natuurlijk gewoon alvast wat kant en klaar voedsel inslaan, dus verhongeren zullen we niet.

  Maar toch! Dat de aangekondigde boeren protestacties niet prettig zullen zijn is zeker. De actievoerende boeren, die zich hebben verenigd in het “Farmers Defence Force“, hebben aangekondigd dat ze zich met duizenden tractoren richting distributiecentra zullen begeven, in de hoop zo de voedselvoorziening naar supermarkten door het hele land te verstoren. Want wie niet horen wil, moet blijkbaar maar voelen volgens deze boeren. Dat ze daarmee de verkeerde partij aanpakken doet niet ter zake.

  Wat de boeren uit het oog verliezen is dat dit neigt naar terrorisme. Immers, volgens artikel 83a van het wetboek van strafrecht luidt de definitie van terrorisme als volgt: “Het oogmerk om de bevolking of een deel der bevolking van een land vrees aan te jagen dan wel een overheid of internationale organisatie te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land, of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen“. En met duizenden trekkers de infrastructuur van een land lam leggen kan gezien worden als ernstige ontwrichting van de samenleving.

  Maar dat is voor de radicale dames en heren van Farmers Defence Force blijkbaar niet genoeg. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft namelijk aangekondigd dat ze een kort geding tegen de boeren starten als ze niet afzien van het blokkeren van distributiecentra. Het ultimatum om af te zien van acties verliep vanochtend om 10.00 uur, dus zet het CBL haar kort geding door. De reactie van Farmers Defence Force past geheel binnen de al eerder aangekondigde terroristische acties:

  Door de dreigende rechtszaak heeft de FDF er twee doelwitten bij, vertelt Van den Oever: het CBL-hoofdkantoor en Allen & Overy. Ook zij kunnen op 18 december bezoek verwachten van boze boeren. “We sturen er een paar duizend trekkers heen”, aldus de FDF-voorman.

  Wacht wat? Dus je hebt een conflict over een bepaalde actie, die door het CBL gewoon op een juridische, maar vooral ook nette manier wordt benaderd. En dan ga je als Farmers Defence Force niet alleen dreigen met het blokkeren van het CBL, maar ook met het blokkeren van het advocatenkantoor dat het CBL vertegenwoordigd? Handlangers van Ridouan Taghi maken de advocaat van de kroongetuige dood en boeren van Farmers Defence Force maken de advocaat van het CBL monddood. Uiteraard is er een nuanceverschil, maar dat verschil is kleiner dan gedacht.

  Het bizarre is dat het helemaal niet zo enorm slecht gaat met de boeren in Nederland. Want naast een gigantische sloot geld aan landbouwsubsidie uit de EU (die in veel gevallen ook nog eens onterecht is), stijgen de netto opbrengsten van boeren in Nederland de laatste jaren behoorlijk en doen vooral melkveebedrijven het prima.

  Dat brengt ons op de stelling van de dag: de aangekondigde boeren protestacties van Farmers Defence Force zijn crimineel. Daar kan je het mee eens zijn, of niet natuurlijk, kijk maar. Vandaar deze stelling en de mogelijkheid om ongenuanceerd los te gaan in de reacties. Voor nu is het tijd om te stemmen:

  Aangekondigde boeren protestacties van Farmers Defence Force zijn crimineel

  Bekijk het stemresultaat

  Laden ... Laden ...
  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  14 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  14 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  12/12/2019 - 12:51 12:51

  Welkom in het landbouw-kalifaat

  Zippy
  12/12/2019 - 13:19 13:19

  Export van dieren, vee en vlees verbieden. Eens kijken hoe snel de landbouwsector genormaliseerd is.
  Laat de boeren die voor de export produceren (zal wel rond de 70% liggen) maar lekker gaan vervuilen in het land van export.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Zippy
  12/12/2019 - 13:53 13:53

  De reden dat NL als landbouw export land zo succesvol is, is dat er op een klein stukje grond, met veel kunstmest/krachtvoer extreem veel geproduceerd wordt waarbij de afvalproducten gewoon in de lucht en afvalwater wegstromen.
  Die footprint is qua vierkante meters bescheiden maar ecologisch enorm. Dat is allang bekend, maar omdat geen politicus iets onpopulairs durfde te doen, vooruitgeschoven tot nu.
  Boeren hadden de bui ook wel kunnen zien hangen natuurlijk. maar grepen hun kans zolang het nog mocht.

  Natuurlijk kun je niet vandaag een stal sluiten waar je gisteren nog ene vergunning voor hebt uitgedeeld en een beetje verbaal verzet om ervoor te zorgen dan e.e.a. netjes afgehandeld wordt is op z’n plaats.
  Maar dat rechtvaardigt niet dat je dan maar als ene kleuter die z’n zin niet krijgt het land plat gooit.
  Door de rechter laten verbieden dus maar en bij overtreding desnoods de ME erop af. Kut voor de boeren, maar als je je nu laat chanteren word je een 2e Frankrijk.

  Zoute snor
  Antwoord aan  Zippy
  12/12/2019 - 19:10 19:10

  Je kunt volgens mij best wel eens gelijk hebben als je bedoelt dat 70% van het vlees wordt geëxporteerd, maar dit wordt geproduceerd door een relatief klein aantal boeren. Dit is dan wel de groep die het meeste geld en daarmee de grootste macht heeft in agrarisch land, en regelgeving wordt aangepast op de wensen van deze groep, bijvoorbeeld door niet in te enten tijdens de MKZ crisis omdat vlees dan niet meer geschikt is voor export. De kleinere boeren voelen zich dan in de steek gelaten. Doe dit een aantal jaren door, en laat de kleine boeren overal de dupe van worden, en je hebt ineens een groep mensen die geen andere manier zien om gehoord te worden dan met de trekker richting Den Haag te gaan.

  tl,dr; De boeren die voor de export produceren zijn waarschijnlijk niet de boeren die nu met de trekker de snelweg op gaan.

  Trollbuster
  Antwoord aan  Zoute snor
  13/12/2019 - 17:05 17:05

  Kijk eens rond in de lokale Appie of Jumbo. Hoeveel Nederlandse producten tref je aan? Spoiler: weinig. 60% van alle ‘vers’ producten wordt geimporteerd. Boontjes: Marokko/Egypte, biefstuk: Argentinië/Ierland, Lam: Nieuw-Zeeland, Kip: Thailand, Bloemkool: Frankrijk/Spanje, Uien: Spanje/Marokko, Vis: Thailand/Vietnam zo kunnen we nog wel even doorgaan…
  Ondertussen wordt overal ter wereld ons eten geimporteerd omdat het betere kwaliteit is.

  Wat in Nederland wordt geproduceerd vind je vooral bij de kleine winkeliers en zijn grotendeels van de kleine boeren. Deze boeren die zich vaak aanpassen en verantwoord bezig zijn, worden juist gepakt. Waar begint men met saneren? Juist de kleine boer. Voorbeeld; Een boer die zelf zijn melk verwerkt voor zijn eigen of een lokale winkel krijgt te horen dat hij voor verschillende uitstootrechten minder mag produceren dan een boer die alles aan de Campina verkoopt. Ook wordt de kleine boer getroffen door de eisen van de zuivelfabrieken en de supermarkten die onder de kostprijs willen inkopen en zelf woekerwinsten maken.

  Diegenen die vooral voor de export werken hebben vooral kassen. De Tuinbouw is groot in (West-)Nederland. Zelf ben ik een boer met de voeten in het leem met een boomgaard, die in de toekomst graag zijn (klein)kinderen ook in het bedrijf ziet. En als het even kan met een paar koeien, kippen en schapen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook een andere baan (in het ziekenhuis), want van mijn land is het op dit moment gewoon te moeilijk om te leven.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  12/12/2019 - 14:01 14:01

  Hoog tijd om de woordenboeken aan te passen:
  boe·ren·ver·stand (het; o)
  – het gewone, gezonde verstand

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  12/12/2019 - 15:36 15:36

  boer·en·vers·tand
  – Het nieuwe gebit dat een boer krijgt als de ME z’n tanden eruit mept

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  12/12/2019 - 17:23 17:23

  DISCLAIMER: Niet dat dat van mij hoeft. Ik heb bovenal een pacifistische instelling en zie conflicten graag geweldloos opgelost. Maar tegen een oververhitte agrariër op een trekker, die kost wat kost z’n zin door wil drijven helpt het waarschijnlijk niet als je met een “doe’s lief” poster zwaait.

  hangmat
  hangmat
  Gast
  12/12/2019 - 23:03 23:03

  Laat maar komen die acties. Als ze tegen die tijd Schiphol niet blokkeren vind ik alles best

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  hangmat
  13/12/2019 - 09:17 09:17

  Als ze 2 dagen Schiphol blokkeren zodat er geen vliegtuigen meer vertrekken dan compenseren ze wel gelijk weer een flink deel van hun eigen uitstoot.

  Trollbuster
  Lid
  13/12/2019 - 14:28 14:28

  Het probleem is dat wij als kleine boeren het hoofd al amper boven water kunnen houden doordat de regels elke paar maanden veranderen. Daarnaast proberen de supermarkten exclusieve contracten af te sluiten op of onder de kostprijs. Als je er niet aan meedoet raak je je waar niet kwijt. En het stikstofprobleem (wat niet bestaat) wordt wederom helemaal op de boer, die al 30 keer heeft aangepast, afgewend.
  De meeste stikstofuitstoot vind plaats in de Rijnmond en slaat neer in het oosten van het land (bron: TUDelft)
  Tevens geeft bijvoorbeeld de provincie Gelderland toe van 80 bedrijven die zij moeten controleren op stikstof niet worden gecontroleerd en ze ook geen idee hebben wat de uitstoot van deze bedrijven is.
  Zelf ben ik 14e generatie boer en wil graag dat mijn kinderen ook nog kunnen boeren als zij dat willen.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  Antwoord aan  Trollbuster
  14/12/2019 - 11:46 11:46

  Niks dan sympathiek Troll, maar door te roepen, la la la, dat er geen stikstofprobleem doe je het zaak geen goed denk ik. En ja het zijn niet alleen de agrariërs, maar ook de agrariërs. Dingen moeten anders, juist dan kunnen je spruiten (/Seth) strak hopelijk ook nog boeren.

  Trollbuster
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  17/12/2019 - 13:07 13:07

  Ja, maar wentel het niet allemaal op mij af. Omdat ik een Natura2000 project aan het eind van de straat heb mag ik niet eens een koe in mijn boomgaard laten lopen. Wel mag ik kunstmest gebruiken want die onnatuurlijk vastgelegde stoffen, dat is zo lekker voor de stikstofuitstoot.
  Zelf boer ik verder volledig afhankelijk van de lokale cyclus en biologisch. Maar toch steekt het dat juist de kleinere boer wordt gepakt/gesaneerd

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN