More

  RECENTE POSTS

  RC School TV: Waterstof tot Nadenken

  Waterstof gaat al onze problemen oplossen. Blijven rijden zoals we gewend zijn, lekker gassen, broem broem! Toch?

  Allereerst kost de productie van waterstof heel veel energie. Maar dat geldt ook voor benzine, en in de prijs daarvan zit niet het bedrag verrekend voor alle schade die het aanricht bij en na gebruik. Maar vooral, hoe gaan we dat allemaal meenemen en wil je dit in je garage?

  Kijk maar naar deze menssplaining van Engineering Explained:

  5 2 stemmen
  REET DEZE POTS!

  8 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  8 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  15/11/2022 - 11:41 11:41

  Even afgezien van de technische problemen met de motor zelf en de massa/veiligheid van de hoge druk tank en het feit dat je met 1 hele grote windmolen net voldoende waterstof kunt produceren om een handje vol auto’s te laten rijden…
  (Aangenomen dat de technische problemen overwonnen worden, de waterstof in een hydraat opgeslagen wordt en er een fusiereactor op markt komt die haast gratis energie produceert)
  Dan moet je je afvragen of je dit wel wil. Een elektromotor is stukken simpeler (en sterker per Kg) en een beter accutechniek komt er heus wel. Of anders 2 tanks met een binaire energiedrager en een derde met het restproduct na reactie in een brandstofcel. Verbrandingsmotoren zijn zo 20e eeuws.

  Reet
  Beheerder
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  15/11/2022 - 11:50 11:50

  Precies dit.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  15/11/2022 - 13:44 13:44

  Hmmm.. weet niet of dat echt zo gaat zijn. Ook in de luchtvaart zijn elektromotoren prima te doen qua kW/kg. Maar hier geldt vooral dat het meeslepen van de energie een zo hoog mogelijk kWh/kg moet hebben. Kerosine lijkt daarin met 13 kWh/kg momenteel nog onverslaanbaar (hoewel vloeibaar butaan schoner en haast even makkelijk te vervoeren is en nog 10% beter scoort).
  Lithium akku’s scoren nog geen 2% daarvan. Dus daar zitten we nog te ver verwijderd van een competitief alternatief.
  De vraag is hoe licht je een unit kunt maken die bv een binaire brandstof in elektra om kan zetten.
  Een flying wing compleet bedekt met perovskiet zonnecellen, elektromotoren en een brandstofcel kan een heel eind komen (nachtvluchten worden dan wel duurder natuurlijk)

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  15/11/2022 - 17:00 17:00

  Zeeschepen kunnen een eigen fusiereactor aan boord krijgen (General fusion heeft al een module in de planning https://generalfusion.com/post/deep-dive-fusion-energy-to-decarbonize-the-maritime-industry/)
  Grote vrachtwagens kunnen prima op batterijen. Ze gebruiken 4 keer meer dan normale auto’s dus reken op 2.000kg voor de akku’s. Da’s nog te doen. Voor echt grote afstanden moet de boel eigenlijk met containers op de trein vervoerd worden, maar dat krijgen ze logistiek niet echt lekker voor elkaar. Een technisch probleem is het niet.
  Voor luchtvaart zie boven. Of je nog met mach 0.9 naar Tenerife kunt vliegen of met mach 0.5 genoegen moet nemen?… Zo’n vliegende vleugel is stukken ruimer dan bv een 737. Het is niet echt een probleem dat de reis een paar uur langer duurt als je deze ervaart als op een cruiseschip.

  MadDieu, drukt zijn snor
  15/11/2022 - 16:56 16:56

  De enthousiasteling uit de video, en velen met hem, schijnt vooral het geluid van een reutelende uitlaat te waarderen om te kunnen spreken over een optimale sportwagen.

  Wellicht is het raadzaam om een bonenplantage te beginnen.

  hangmat
  hangmat
  Gast
  15/11/2022 - 22:27 22:27

  zonnepanelen die waterstof produceren + elektrische auto’s op bandstofcellen? https://www.duurzaam-ondernemen.nl/zonnepanelen-die-direct-waterstof-maken/

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN