More

  RECENTE POSTS

  Retecool Universiteit voor Nutteloze Wetenschap: Drukopbouw in een exploderende Walvis

  Er zijn van die feiten waar je niets aan hebt, maar die je gewoon wel wilt weten, zoals: Wat is de drukopbouw in een exploderende (oftewel een rottende) walvis? Het gebeurt namelijk nogal eens dat een overleden walvis aanspoelt en vervolgens gaat liggen rotten. Aangezien een beetje walvis toch wel aan de maat is, gaat er dus ook heel veel vlees rotten. Bij dat rottingsproces komen door bacteriën geproduceerde gassen vrij die zich lanbgzaam ophopen in het karkas van de walvis. Op een gegeven moment past dat niet meer en wil dat gas logischerwijs naar buiten. Het gevolg is een enorme explosie extreem vieze en vooral meurende ranzigheid. Aatish Bhatia heeft voor wired uitgerekend wat de drukopbouw is in zo’n exploderende walvis. Waarom? Geen flauw idee, wellicht omdat het kan? Maar hij zegt zelf om de wetenschap. Dat u het maar even weet. En bij het volgende verjaardagsfeestje heb je natuurlijk een kneitergaaf verhaal te vertellen! (via Toxteth)

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  02/05/2014 - 13:56 13:56

  Dit is een beetje een HAVO benadering… Er speelt veel meer mee. Zo is de uittredingssnelheid ook afhankelijk van de viscositeit van de exploderende blubber en treed er een venturi effect op als de bewegende massa door een smallere geperst wordt. De snelheid neemt dan behoorlijk toe.

  wout
  wout
  02/05/2014 - 14:43 14:43

  Ontploffing? In mijn onderbroek gebeurt dat wel vaker, als er de dag tevoren goed gebierd is.

  MadDieu, drukt zijn snor
  02/05/2014 - 15:47 15:47

  En is dit ook toe te passen op de gasbel van Slochteren? Of stopt het beven als we ophouden met gaswinning? (Henk Kamps, de minister denkt van wel, Maar na 3 HAVO heeft hij geen beta vakken meer gedaan.)

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN