More

  RECENTE POSTS

  Retecool Helpdesk: Wat te doen bij een inkomende kernbom

  Oh joy! Het is momenteel weer koude oorlog all over the place. Toen ondergetekende een minireetje was, kregen we in huize Reet regelmatig folders van de overheid in de bus waarin uitgebreid uitgelegd stond wat te doen bij een dreigende kernoorlog.

  De overheid heeft destijds zelfs getracht een complete film te maken over de gevolgen van zo’n inslag op de Dam van Amsterdam. En zelfs Reader’s Digest Het Beste had regelmatig een minicovertje met een kernexplosie op de voorkant. Om vervolgens aan de binnenkant uit de doeken te doen hoe je moest handelen in geval van een kernaanval. En laatst zijn er nog aan de inwoners van Zeeland jodiumtabletten uitgedeeld, maar het lijkt er op dat ze die pilletjes beter in heel Nederland kunnen uitdelen, want met een beetje pech (of mazzel, het is maar hoe je er tegenover staat, kijk maar) zitten we straks middenin een snoeiharde kernoorlog.

  Donald Trump en Kim Jung-un zijn namelijk al een tijdje aan het bakkeleien wie de grootste micropenis heeft en ze komen er maar niet uit. Tja en wat doe je dan als gekrenkte jongeman? Dan doe je je gaafste schoenen aan en trek je de allerstoerste jas aan die je kunt vinden en ga je schreeuwen dat je nog veel gaver bent en meer kernwapens hebt dan je tegenstander.

  Maar nu?

  Ja, maar nu? Want enorm leuk hoor, al die goedbedoelde adviezen en jodiumpillen. Maar wie zegt dat je een beetje kernbom van 100 kiloton overleeft door onder een bureau te gaan schuilen? Juist, inmiddels niemand meer. Vandaar dat we het op een andere manier gaan benaderen: wetenschappelijk.

  En daarvoor wenden wij ons tot Michael Dillon, een wetenschapper aan het Lawrence Livermore National Laboratory in Californië, die zich gespecialiseerd heeft in onze atmosfeer.

  dingen…

  Dillon is zich gaan afvragen wat de gemiddelde Amerikaan had aan het advies van de overheid, om in het geval van een kernexplosie, zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde kelder te vluchten. Want laten er nou in Californië, en eigenlijk overal wel, verdomd weinig kelders zijn, laat staan schuilkelders. Voor Dillon was dat reden om uit te zoeken hoe je dan het beste een kernexplosie kunt overleven. Hij heeft er zelfs een wetenschappelijk onderbouwde formule voor ontwikkeld.

  TL;DR Maar nu echt?

  Groot is altijd beter!

  Goed, om nou eerst een wetenschappelijke formule te moeten gaan ontrafelen voor je weet wat te doen in het geval van een kernoorlog is wellicht wat enthousiast en te veel gevraagd. Gelukkig is zijn theorie ook nog in klare taal uitgelegd. Het komt er op neer dat je, mocht je de eerste explosie hebben overleefd (want zoals je hier al kon zien, is die kans afhankelijk van je locatie vrij klein), dan is het zaak om zo snel mogelijk naar het grootste en stevigste gebouw te vluchten dat je kunt vinden. Mocht dat niet genoeg bescherming bieden (als in geen dikke laag beton boven je hoofd), zorg dan dat je je binnen vijf minuten zo snel mogelijk begeeft richting een gebouw dat wel deze fatsoenlijke bescherming biedt. Als dat niet lukt, blijven zitten, want tijdens het begin van de fallout wil je sowieso niet buiten zijn, wegens dodelijk.

  Mocht je dus niet binnen 15 minuten zo’n schuilplek vinden, blijf dan minimaal 30 minuten op je huidige schuilplek zitten om vervolgens na die 30 minuten alsnog zo snel mogelijk op te sodemieteren. Volgens Dillon kunnen er in het geval van een kernexplosie met deze strategie 10.000 tot 100.000 mensen gered worden van dodelijke blootstelling aan radioactieve neerslag.

  Tja, maar nu echt dus?

  Weet je, waarschijnlijk wil je zo’n ramp helemaal niet overleven. Niet al te druk maken dus en gewoon zoals altijd elke vrije minuut die je hebt genieten, een stuk in je kraag zuipen, lekker veel vrijen en vooral niet luisteren naar de tips van the Green Happiness.

  Mooi moment om af te sluiten met deze epische aflevering van The Twilight Zone – A Little Piece and Quiet:

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  11 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  11 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Monade
  11/08/2017 - 13:15 13:15

  Brrr! Bedankt voor het helpen herinneren. Nu weet ik weer waar mijn diepe walging voor de sjw-sneeuwvlokjes en hun eerjstewerjeldprjobleempjes vandaan komt.

  Voor wie nu al aan een touw wil hangen: kijk When the wind blows

  https://www.youtube.com/watch?v=YjvaVxtlkdg

  Of luister naar Roger Waters’ soundtrack.

  /Muziek van Rogers Waters, dát is pas deprimerend.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  11/08/2017 - 14:34 14:34

  Rusland en China zullen in geval van een nucleair conflict tussen de VS en NK heel hard gaan brullen langs de zijlijn, maar heus geen vinger uitsteken.
  Na zo’n conflict zijn er uitsluitend verliezers en van een sterk aangeslagen VS zullen zij de vruchten plukken en meteen hun machtsposities in andere delen van de wereld versterken.
  De kans op een nuke op Europese bodem is niet erg groot, tenzij Rusland denkt wat land in Oost-Europa terug te kunnen gaan pakken wanneer de VS verzwakt is.

  Verder zijn al die ‘wat te doen bij een nuke’ adviezen onzin. Als er eentje in de buurt valt dan volgen er al snel veel meer en gaan we er allemaal aan.
  Misschien is het wel slim om gewoon bovenop je dak te gaan staan en binnen een paar milliseconden te verdampen. Dat scheelt je de lange lijdensweg van een dodelijke stralingsziekte.

  Tot slot nog even dit.
  Kim denkt dat de VS nooit het risico van een aanval durven nemen en chanteert dus vrolijk verder. Chantage die alleen nog maar toe zal nemen als ze echt een grote kernmacht zijn. (Hef alle sancties op of we gooien een nuke)
  Trump weet dat Kim dit denkt en zal erg geneigd zijn hem ongelijk te willen geven. Vraag is of z’n generaals hem op andere gedachten kunnen (en willen) brengen.
  De wapenindustrie zal juist een sterke lobby starten om in te grijpen. Menig Republikeins Senaatslid zal deze dagen wel extra in de watten worden gelegd.

  Weirdoinventor
  Lid
  11/08/2017 - 15:29 15:29

  Right. Dus kelder, groot gebouw, ver van militaire installaties en grote steden.

  Die laatste kan een probleem worden.

  Bismarck
  11/08/2017 - 15:41 15:41

  “zitten we straks middenin een snoeiharde kernoorlog.”
  Precies! Nederland ligt midden tussen Noord Korea en Amerika:
  http://mrsstedward.pbworks.com/f/1205346135/world-map-2006-small.jpg

  /De wereld is plat

  Monade
  Antwoord aan  Reet
  11/08/2017 - 17:41 17:41

  Google sez: distance from North Korea to California = 9,053 km

  Monade
  Antwoord aan  Bismarck
  11/08/2017 - 17:38 17:38

  En jij denkt dat het bij één nuke blijft? Jij tofu-kauwende optimist, jij.

  Bismarck
  Antwoord aan  Monade
  13/08/2017 - 09:19 09:19

  Nederland krijgt nog spijt van die campagne van Lubach…

  horrorneefje
  Lid
  12/08/2017 - 20:09 20:09

  Van ‘When the Wind Blows’ heb ik nog ergens de strip. Vroege jaren tachtig. Effe opsnorren maar weer eens.

  En natuurlijk Threads! Een van de best (post-)nukewar films ever. Ronald Reagan schijnt destijds zowaar geschrokken te zijn van een andere, The Day After. Heeft mede geleid tot toch weer in gesprek gaan met de Ruski’s.

  https://www.youtube.com/watch?v=MrHoMSRZOS4

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN