More

  RECENTE POSTS

  RC Zondagsserie: Fariña

  De laatste jaren is er op Netflix de ene na de andere serie verschenen over het reilen en zeilen van aan drugshandel gerelateerde heerschappen en organisaties. Denk aan Narcos, Queen of the South, El Chapo, het fel realistische Dope, maar ook de klassieker Breaking Bad. Alleen spelen deze series zich allemaal af aan de overkant van de grote plas.

  De Spaanse Netflixserie Fariña speelt zich echter af in het Galicië van de jaren zeventig en jaren tachtig. Dankzij tientallen jaren onder het juk van Franco geleefd te hebben is Spanje straatarm en zeker Galicië heeft op economisch gebied harde klappen gehad. Veel vissers kunnen met hun werkzaamheden niet meer voorzien in de dagelijkse behoeften en vergrijpen zich aan de illegale import van tabak en sigaretten. Geografisch gezien is Galicië namelijk een waar paradijs voor smokkelaars. De diepe ría’s, een soort fjorden (qua uiterlijk), zorgen er voor dat de smokkelaars vrijwel ongrijpbaar waren voor de douane en de politie. Daarbij werd het door de overheid ook oogluikend toegestaan. Belasting innen is immers nooit de sterkte kant geweest van de Spaanse overheid en zo zwaar was het vergrijp nou ook weer niet.

  De hoofdrolspeler van Fariña is Sito Miñanco, gespeeld door Javier Rey, ook wel bekend van de serie Velvet. Miñanco gaat aan de slag voor de oude smokkelbaas Terito die op een strakke manier de smokkel van tabak en sigaretten in het meest Noord-Westelijke deel van Spanje regelt. Iedereen die meedoet krijgt een deel van de inkomsten en Terito zorgt er vervolgens ook voor dat alles redelijk onder de radar blijft, waardoor de heren op een weinig risicovolle manier hun salaris kunnen aanvullen.

  Miñanco klimt snel op, maar wil ook meer, veel meer. Hij realiseert zich dat dit niet gaat lukken met het smokkelen van tabak. Na een kort verblijf in de gevangenis, waar hij een aantal Colombianen ontmoet, zoekt zijn heil aan de overkant van de plas in Panama, waar hij zijn toekomstige vrouw ontmoet en de rechterhand van Pablo Escobar. Samen gaan ze, zonder toestemming van Terito, Cocaïne smokkelen, terwijl de smokkel van sigaretten als dekmantel wordt gebruik. Terito is namelijk faliekant tegen het smokkelen van drugs, zowel soft- als harddrugs.

  Door de enorme hoeveelheden geld die Miñanco hiermee binnensleept, krijgt hij het ook voor elkaar een groot gedeelte van de Terito gang voor hem te laten werken, maar het gevolg is ook dat hij de volle aandacht van de Spaanse justitie krijgt. Die zien namelijk nogal wat patronen veranderen. Probleem is echter dat de Miñanco gang zo enorm veel geld heeft, dat het vrij makkelijk is om rechters en de plaatselijke officier van justitie om te kopen, waardoor hij ongrijpbaar lijkt.

  Gaat Miñanco het redden? Of trekt justie uiteindelijk aan het langste eind? Netflix heeft er tien afleveringen van een uur voor nodig om dit te vertellen, zonder dat het een moment langdradig wordt of gaat vervelen. En ga er maar van uit dat er een vervolg op Fariña gaat komen, want de serie is namelijk gebaseerd op het non-fictie boek Fariña van de Spaanse journalist Nacho Carretero. Sterker nog, Justitie maakt momenteel nog steeds jacht op enkele kopstukken, waaronder Sito Miñanco zelf (ja, dit is een spoiler en toch ook weer niet), uit het boek en dus de serie.

  De serie is niet te vergelijken met de eerder genoemde drugsgerelateerde series die op Netflix te zien zijn. Niet alleen verloopt het verhaal veel rustiger, de manier van filmen doet met de lensflares wat denken aan het werk van Koning Lens Flare J.J. Abrams, en dat werkt wonderbaarlijk goed. Maar ook de locaties in de jaren zeventig en tachtig van Galicië zijn onvoorstelbaar mooi in beeld gebracht. Fariña op een middagje naar binnen bingen is wellicht wat enthousiast, want het is een zit van ruim tien uur. Maar trek er gerust een weekendje voor uit, want dit is wat mij betreft de beste serie van 2018.

  https://www.youtube.com/watch?v=PSZHWRjnOMI

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  09/09/2018 - 12:52 12:52

  “Gaat Miñanco het redden? Of trekt justie uiteindelijk aan het langste eind? “
  Vooral hier stoppen met lezen, want de spoiler staat nog in dezelfde alinea.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN