More

  RECENTE POSTS

  RC Universiteit voor Nutteloze Wetenschap: De HMS Erebus.

  Op 19 Mei 1845 vertrok Sir John Franklin met twee schepen, De Terror en de Erebus, richting de Noordpool. Zijn opdracht was om een noordelijke passage te vinden voor de scheepvaart zodat je niet om Zuid Amerika heen hoefde te varen om aan de andere kant van Amerika te komen. De expeditie eindigde in een fiasco waarbij alle 130 bemanningsleden om het leven kwamen. Niet eens zozeer door dat het schip verging die in het ijs kwam vast te zitten, maar het gros overleed aan botulisme veroorzaakt door slecht ingeblikt voedsel. John Franklyn zelf stierf in 1847. Bijna zes jaar lang hebben de bemanningsleden daarna geprobeerd over land de weg naar het zuiden te vinden, maar ook dit is compleet de mist in gegaan. De grootste groep lichamen is een heel stuk noordelijker gevonden. De laatste vier een stuk zuidelijker

  Nadat er in 1847 Niets meer van Franklyn en zijn bemanning was vernomen is er een grootscheepse reddingsactie op touw gezet. Het heeft tot 1854 geduurd tot een groep Eskimo’s Inuit ontdekkingsreiziger John Rae vertelde over de lijken die ze hadden gevonden. In 1958 vindt Francis McClintock een verlaten sloep Bij Kings williams eiland met daarin een document die verteld over wat er zich in 1847 heeft afgespeeld. Daarna vallen langzaam de puzzelstukjes van het fisasco van Franklins Expeditie in elkaar. Latere expedities vinden het grootste deel van de bemaninsleden terug, bevroren in tijd. Veel van hen vertoonde sporen van waanzin veroorzaakt door botulisme (NSFL). Maar van de Erebus en de Terror onbrak ieder spoor. Totdat in september vorig jaar een expeditie onder leiding van Ryan Harris de Erebus op de sonar krijgt. Ze hebben moeten wachten tot deze maand voordat ze konden duiken. Het ijs en de zee vormen deze maand de meest perfecte condities voor een duik. Door de dikke ijslaag en een pauze in de zeestroming door de seizoenen is het alsof je in een aquarium duikt. Vandaag kwamen de eerste beelden binnen van de duik. Ryan Harris geeft u een rondleiding door het schip wat model stond voor een van de meest bizarre expedities ooit.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  10 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  10 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  23/04/2015 - 16:10 16:10

  Die befaamde Northwest passage is vanwege global warming nu een stuk makkelijker te doen. Zeilend uiteraard nog steeds knap lastig.

  bijbalbij
  bijbalbij
  Gast
  23/04/2015 - 16:15 16:15

  Erebus is niks dan ellende. Dan kun je nog beter in de ReetBus stappen.

  Ik houd wel van dit soort horrorverhalen waar mensen in schier hopeloze situaties komen en steeds verder verstrikt raken. Zo kwam ik laatst op een besloten forum terecht waar honderden Caving-accidents worden besproken. Heerlijk leesvoer. Lekker veilig vanaf de bank.
  Mijn grootste angst: https://www.youtube.com/watch?v=hS_aMAlAaeU

  Lekker met je kids door grotten in: https://www.youtube.com/watch?v=esdJs0Wn5ZE

  Die laatste cave is trouwens dicht sinds: kwam een gast ondersteboven klem te zitten in een supersmalle buis van tientallen meters lang: dood door te lange klem onderstboven hangen. Hij hangt er nou nog:comment image

  Het is maar goed dat we hier op vlakke zandgrond zitten en geen grot in de buurt anders was ik wss niet te houden.

  bijbalbij
  bijbalbij
  Gast
  Antwoord aan  bijbalbij
  23/04/2015 - 16:36 16:36

  IS de edit er toch weer afgesloopt?
  Edit} aha de timer loopt vanaf dat je op reaguur klikt

  rattenkoorts
  Antwoord aan  bijbalbij
  23/04/2015 - 22:00 22:00

  Dan moet je grotduiken eens proberen. Intens gaaf, en betrekkelijk veilig zolang je een paar basis regels nooit breekt.

  trekpet
  23/04/2015 - 16:38 16:38

  goed verhaal frood

  Hangmat
  Lid
  24/04/2015 - 00:26 00:26

  Prikkelt de verbeelding dit soort verhalen. En er zijn er talloze andere verhalen.. http://nl.wikipedia.org/wiki/Salomon_August_Andr%C3%A9e
  Ik heb zelf hartje zomer bijzonder comfortabel op de noordpool gestaan, maar mijn god, ik had er niet willen overwinteren gekleed in twee juten zakken en levend op zeehondenvet terwijl ik me de ijsberen met een bevroren geweer van het lijf moest houden..

  Bismarck
  24/04/2015 - 14:59 14:59

  Frodoh: Zou je misschien iets aan je geslachtelijke en ongeslachtelijke betrekkelijke voornaamwoorden (het schip verging die, een document die) en werkwoordvervoegingen (een document die verteld, Veel van hen vertoonde) kunnen doen? Het leest zo een beetje alsof dit stuk geschreven is door een 15-jarig bontkraagje.

  Bismarck
  24/04/2015 - 15:30 15:30

  Verder: Waar heb je dat botulisme vandaan? Wetenschappelijk onderzoek op de lichamen houdt het op waarschijnlijk longontsteking en/of tbc in combi met schurft, onderkoeling en verhongering, met een secundaire rol voor loodvergiftiging.

  wout
  wout
  Antwoord aan  Bismarck
  25/04/2015 - 23:27 23:27

  Zolang we elkaar aan het aanvullen zijn: ‘scurvy’ is geen schurft, maar scheurbuik. Schurft is geen erg aannemelijke doodsoorzaak.

  Charlietoffert
  25/04/2015 - 14:31 14:31

  @bijbalbij, het forum is voor duikers die willen weten of die dode staindeweg nu eens is opgeruimd of niet?
  verder ontdekkingsreizigers dood/levend altijd veeel plusss

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN