More

  RECENTE POSTS

  RC Late Night Music – The Wedding Present – Brassneck

  Post-punk kun je natuurlijk in alle soorten en maten vinden, zowel online als offline, maar geheid loop je dan tegen het probleem aan dat er veel rommel wordt aangeboden. Het is altijd fijn om dan een goed adresje te hebben, een mannetje, die weet waar je kwaliteitsspul kan vinden. En in het geval van post-punk is er geen beter mannetje die – muzikaal gezien – het kaf van het koren weet te scheiden dan John Peel.

  Als geen ander wist John Peel de ondergewaardeerde pareltjes uit het immense aanbod van muziek te plukken, de spelden in de hooiberg, om deze vervolgens in zijn radioshows aandacht te geven. En voor de allerbesten, de crème de la crème, was er natuurlijk de John Peel-sessions, waarin het neusje van de zalm van deze artiesten hun talent live in de studio mochten laten horen. Dan was je fully John Peel-approved, en dat mocht je als band serieus met gouden letters op je bio zetten.

  Uiteraard ben ik via deze Peel-weg in aanraking gekomen met de post-punk kanjers van The Wedding Present. Uiteraard een nummer, het openingsnummer zelfs, van het 5 sterren-album Bizarro, door collega blogger Alex van der Meer enkele jaren terug al eens hier bejubeld, volgens hem een album met tal van hoogtepunten, tijdloos relevant en urgent. Ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven.

  Brassneck
  I just decided I don’t trust you anymore

  Brassneck is een publiekslieveling bij concerten van de band, niet zo verwonderlijk want het nummer dendert heerlijk voort, als een stoomlocomotief of volle snelheid. Alle kwaliteiten van The Wedding Present vallen hier mooi samen: een uiterst geslaagde gitaar riff, opzwepende tribal drums, en venijnige teksten uitgespuugd door zanger David Gedge.

  Na al dat spierballengeweld gaat het nummer in het laatste couplet over in een bijna akoestisch stuk. En de teksten zijn in dit geval hartverscheurend, beschrijven een relatie die langzaam uit elkaar valt. En in dat laatste deel is de berusting te horen, zowel muzikaal als in de tekst, waarin het onvermijdelijke einde daar is. Met een slotregel die je bij de strot grijpt.

  Just don’t forget you ever knew me

  Dit artikel verscheen eerder op ondergewaardeerdeliedjes.nl

  5 2 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  09/04/2024 - 14:34 14:34

  Met zo’n cadeau wil iedereen wel trouwen

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN