More

  RECENTE POSTS

  RC Late Night Music – Scars – Your Attention Please!

  1962 was het jaar van de Cubacrisis, het dieptepunt in de Koude Oorlog waarbij de wereld akelig dicht langs de afgrond van een atoomoorlog scheerde. In datzelfde jaar schreef de bekende Britse dichter Peter Porter het gedicht Your Attention Please.

  Het gedicht heeft de vorm van een soort ingelaste extra uitzending van de Rijksoverheid over een nucleaire aanval die door de vijand zojuist gelanceerd is. Instructies aan de luisterende burgerbevolking worden op een kille, bureaucratische, onpersoonlijke manier gegeven. Het suggereert op het eerste gezicht dat alles is voorbereid, tot in de meest absurde details, en niemand zich zorgen hoeft te maken, maar tussendoor klinkt het onheilspellende vooruitzicht van massale dood en vernietiging.

  Begin jaren ’80 belandde de Koude Oorlog in een nieuwe kernwapen-wedloop, met het aantreden van Ronald Reagan. Het was de tijd van de kruisraketten en doemdenkend wachten tot De Bom zou vallen. In die setting leek het de Schotse Scars een geschikt moment om het gedicht van Porter nieuw leven in te blazen, door er een prachtig Spoken Word lied van te maken.
  Scars-zanger Robert King begint met het hierboven beschreven ambtelijke toontje de instructies voor te lezen, geleidelijk aan worden de kernwoorden uit het gedicht steeds meer overdreven uitgespuugd, en uiteindelijk eindigt de toon van de voordracht in een apocalyptische gekte. Het resultaat is angstaanjagend.

  En het gedicht mag anno 2024 weer onder de aandacht worden gebracht, want het is momenteel hoogst actueel.

  Dit artikel verscheen eerder op ondergewaardeerdeliedjes.nl

  5 2 stemmen
  REET DEZE POTS!
  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN