More

  RECENTE POSTS

  RC Late Night Music – Public Service Broadcasting – Valentina

  De heren Willgoose en Wrigglesworth vormen samen het duo Public Service Broadcasting (PSB), en werken volgens een min op meer vaste formule: Polygoonjournaal stemmen, en voor het clipje ook de bijbehorende beelden, voorzien van een opzwepend ruig gitaarrifje waarbij het lastig stilzitten is. Een ingenieus samenraapsel is van elektronische instrumenten, samples en gesproken woord, een soort van moderne swingende versie van Kraftwerk. Een muzikaal rockende spin-off van Andere Tijden.

  In 2015 maakte PSB het fantastische concept album The Race For Space, geheel in het teken van de space race tussen Amerikanen en de Russen in de jaren 1957-1972. Ondanks dat ik er niet voor betaald heb gekregen door Moskou is mijn keuze voor deze battle gevallen op een van de Russische mijlpalen in deze wedloop, en wel Valentina Tereshkova, de eerste vrouw in de ruimte, in juni 1963. Er gingen nogal wat dingetjes mis tijdens deze driedaagse missie, dus veel ruchtbaarheid heeft de Sovjetunie er niet aan gegeven, waardoor Valantina ook lang niet zo wereldberoemd geworden is als bijvoorbeeld haar landgenoot Joeri Gagarin.

  PSB neemt ons in dit eerbetoon aan Valentina mee naar het postmoderne Sovjetunie verleden waarin De Vooruitgang nog gewoon een synoniem voor optimisme was, ons geschonken door goedwillende, slimme mensen in witte laboratoriumjassen. De Vooruitgang, dát zou de wereld nog eens beter maken voor iedereen! Niet alleen zou de technologisch-wetenschappelijke vooruitgang ons materiële welvaart brengen. Nee, sterker nog, Kameraden! De vooruitgang op het terrein van Kennis en Informatie zou zelfs tot transcendentie van geest over materie leiden, waarna de mens zich zou losmaken en waarlijk vrij zou zijn! De toekomst die voor ons lag was ronduit paradijselijk!

  Maar ja, de toekomst, dat is toch steeds meer iets van vroeger.

  En Valentina Tereshkova is ook niet meer wat ze ooit leek. Al vrij snel na haar ruimtereis ging ze de politiek in, waar ze nog steeds zit, als een van de vele marionetten van Poetin.

  Dit artikel verscheen eerder op ondergewaardeerdeliedjes.nl

  5 2 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  16/04/2024 - 20:28 20:28

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN