More

  RECENTE POSTS

  RC Late Night Music – Johnny “Guitar” Watson – Space Guitar

  Ah, de Seventies, lieve Retecool-lezertjes! Het tijdperk van wijde pijpen, oranje plastic servies, woeste bakkebaarden en natuurlijk Toppop! En daarin was het in de Seventies nogal eens Funkyzeit, waneer in de Nederlandse huiskamers de stoelen aan de kant gingen en de voetjes van de vloer. Paprika chips en Sinas erbij. Prachtige tijd was dat!

  Wie net als ik in de Seventies opgroeide en iedere week Toppop keek, herinnert zich vast wel de weergaloze Johnny “Guitar” Watson met zijn Top2000-kneitert A Real Mother For Ya uit 1977. Het is gewoon fysiek onmogelijk om hierbij stil te blijven zitten.

  Wat u wellicht niet weet is dat Johnny toen al bijna 50 was, en er al een flinke muziekcarriere op had zitten. In 1954, Johnny was toen net 21 jaar jong, was onderstaande instrumental Space Guitar een van zijn eerste singles. Let op: dat was dus nog vóór de grote doorbraak van Rock ‘n’ Roll. De wereld wist niet wat het overkwam met deze buitenaardse psychedelische sound, dit was z’n tijd wel heel ver vooruit. Hier werden geluiden uit een gitaar getoverd die eigenlijk helemaal mogelijk waren in 1954! Dit was de conceptie van moderne pop/rock muziek, dit is de bron waar alle andere muziek rechtstreeks vanaf stamt.
  Hier naar luisteren is alsof je een blik werpt in de genenpoel van vlak na de oerknal. Dit is overduidelijk waar Jimi Hendrix de mosterd vandaan haalde, en we weten allemaal hoe invloedrijk Jimi weer was. Dit is de man die Zappa zodanig inspireerde dat-ie een paar jaar in z’n begeleidingsband werd opgenomen.

  Space Guitar haalde niet eens de hitlijsten in 1954, maar daarvoor was het natuurlijk veel te futuristisch. Pas later daalde bij de deskundologen het besef in dat Space Guitar simpelweg geniaal was.

  Dit artikel verscheen eerder op ondergewaardeerdeliedjes.nl

  5 3 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Willem Treur
  Redacteur
  25/06/2024 - 07:17 07:17

  Man man man wat heerst deze post hard.

  Willem Treur
  Redacteur
  Antwoord aan  Willem Treur
  25/06/2024 - 07:18 07:18

  Waar zie je zoiets nog?

  Grotesnor
  25/06/2024 - 15:25 15:25

  Het waren natuurlijk paprikachips die de kleine Web at, en niet paprika en chips zoals hij schreef.
  /taalnazimoment.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN