More

  RECENTE POSTS

  RC Late Night Music – Glen Hansard – Lowly Deserter

  Folk, lieve Retecoollezertjes, is het Korfbal onder de muziekgenres. Maar ruimdenkend als we zijn weerhoudt dat er ons natuurlijk niet van om ook Folk aandacht te geven, want zoals in elk genre is het altijd zoeken naar de pareltjes in de hooiberg, maar zelfs in Folk zijn ze te vinden. Zoals de Ierse Singer-Songwriter (zoals Folkzanger tegenwoordig eufemistisch heten) Glen Hansard die in een vorig leven nog eens Pinkpop ondersteboven speelden met zijn band The Frames, en die natuurlijk punten scoort met de extragratis David Bowie koffer in onderstaand clipje. De man gaat al ruim 25 jaar mee, speelt tegenwoordig dus solo, en als u er van houdt kunt u 20 oktober a.s. terecht in de Amsterdamse Melkweg.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Hangmat
  Lid
  04/09/2015 - 23:20 23:20
  Ome Mc
  Lid
  05/09/2015 - 10:24 10:24

  Er is natuurlijk een verschil tussen folkzanger en singer-songwriter van Ierse origine – al dan niet met folky invloeden (maar meestal wel). In het bijzonder in Ierland is die grens wat vaag want de ene schrijft en zingt eigen materiaal en de andere voornamelijk ‘traditionals’ danwel covers, maarja, het zijn Ieren dus die doen vaak beide. Zo heeft Bono een behoorlijke samenwerking gedaan met Christy Moore toen ze North and South of the River schreven, en heeft U2 wel eens een mooie renditie van the Springhill Mining Disaster gedaan ter ere van Luke Kelly. Maar Bono is geen folk-zanger. Christy Moore wel, want die komt duidelijk uit het traditionele wereldje.

  Dat traditionele zit hem vaak ook in de begeleidende dansmuziek. Nou zie je Christy dat tegenwoordig niet meer doen, maar in de band Planxty, zijn springplank naar solo succes, deden ze dat wel. Een goede leestip in dat verband is overigens Last Night’s Fun door Ciaran Carson die vermakelijke stukjes over muziek weet te combineren met proza over gebakken eieren, en dat heeft een stuk meer met elkaar te maken dan je zou denken.

  Maar Glen Hansard dus: dat is een singer-songwriter, en in mijn optiek ook een prima artiest, maar dus geen folky. Ik heb hem geloof ik nog nooit een traditional horen doen. Wat ik al wèl zeker 4 keer gezien heb is de film Once waarin hij samen met Marketa Irglova kippevelmuziek maakt. Mocht je dus met dit pokkeweer geen zin hebben om naar buiten te gaan en verder ook niet om wat te doen kan ik van harte aanraden om die eens op te zetten.

  En voordat iemand ‘ga toch korfballen’ roept: wat zeg ik nou net over het weer?

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN