More

  RECENTE POSTS

  RC Late Night Music – Elephant – Hometown

  Nu lopen we stilaan tegen het einde van de maand, en voel je aan alle kanten de herfst-vibes als paddenstoelen uit de grond schieten, dus hoe toepasselijk is het dan om een flinke dosis nazomerse melancholie toegediend te krijgen?

  We gaan vanavond even stilstaan bij Rotterdams trots Elephant, de nieuwste spruit uit de befaamde kwaliteitsfabriek Excelsior Recordings. Normaal gesproken al een label met een fijne neus voor kwaliteit, maar af en toe komt er een artiest voorbij die met kop en schouder boven het toch al hoge Excelsior-niveau uitsteekt, zoals Elephant. Het is een band waar u gewoon van móet gaan houden vanwege de hoogstaande fijne mix van weemoedige koortjes en zonnige gitaarriffjes. Sowieso verdient Elephant uw extra waardering en steun, want de band is letterlijk een maand voorafgaand aan de coronacrisis in 2020 gestart. Twee jaar van lockdowns is een tegenslag van jewelste natuurlijk dat een flinke rem zet op alle mooie plannen. Nu, ruim twee jaar later, blijkt Elephant zich niet uit het veld heeft laten slaan, getuige de lancering van het debuutalbum Big Thing afgelopen voorjaar.

  Elephant klinkt zo onwaarschijnlijk briljant dat ik een vergelijking met de legendarische Serenes nauwelijks kan onderdrukken. Meer in de tegenwoordige tijd klinkt hun Indie-ambient rock nog het meest als het Nederlands antwoord op bands als Tame Impala, Real Estate of The War On Drugs. De muziek klinkt onderkoeld en tegelijk ook warm, somber en tegelijk ook optimistisch. Shoegaze zoals het in de vroege Seventies zou hebben geklonken: Crosby, Stills & Nash meets Jesus & Mary Chain.

  Hometown gaat over Rijsoord, gemeente Ridderkerk, waar een deel van de bandleden vandaan komt. Het lied gaat over de plaats waar je was opgegroeid, die nooit meer als thuis zal aanvoelen, als je er eenmaal bent weggegaan.

  The Serenes schopte het begin jaren ’90 niet verder dan één meer dan briljante debuutalbum, en, terwijl de band al uit elkaar spatte, een niet onaardige opvolger, maar dat was het dan. Ik hoop toch serieus dat Elephant het aanzienlijk langer gaat volhouden. Maar beter kun je dat risico niet nemen: onder voorbehoud van nieuwe lockdowns kun je Elephant de komende maanden op tal van plaatsen live gaan zien.

  dit artikel verscheen eerder op ondergewaardeerdeliedjes.nl

  5 2 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  28/08/2022 - 22:21 22:21

  Crosby, Stills & Nash meets Radiohead

  hangmat
  hangmat
  Gast
  29/08/2022 - 23:18 23:18

  nou, ik weet niet hoor

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN