More

  RECENTE POSTS

  RC Late Night Music – Daft Punk – Around The World

  Popmuziek, lieve Retecoollezertjes, is in essentie natuurlijk niets meer dan poëzie voorzien van een bijpassend muziekje. En zelf kan ik het wel waarderen als een artiest een minimaal stukje tekst weet om te bouwen tot een kneitert van een lied. Denk bijvoorbeeld aan de Ramones (“Beat on the brat, Beat on the brat, Beat on the brat with a baseball bat“) of Creedence (“Oh, Susie Q, Oh, Susie Q, Oh, Susie Q, Baby I love you, Susie Q“).

  Uw aandacht nu voor Colin Morris, in 2013 afgestudeerd Computerwetenschapper aan de Universiteit van Toronto, en sindsdien prettig geobsedeerd door data-visualisatie. Zo vroeg Collin zich af of Popmuziek (en dan hebben we het over de songteksten) de afgelopen decennia niet almaar simpeler (“repetitive”) van karakter werd? Collins onderbuik zei dat het vroeger hele lappen tl;dr proza waren, en tegenwoordig meer een spervuur van steeds dezelfde woorden. De vraag was echter hoe dat aan te tonen? Simpel woordjes turven volstond niet, maar Collin kwam om het briljante idee om het Lempel-Ziv algorithme toe te passen, dat wordt gebuikt wordt in tal van softwarecompressie standaarden, zoals .zip en .gif. De gedachte daarbij was: hoe meer je een songtekst kan comprimeren, hoe simpeler deze blijkbaar is. De man liet dit vervolgens los op 15.000 songs uit de afgelopen 60 jaar, en het resultaat is een schat aan klikbare infograpics. Niet alleen toont hij aan dat zijn stelling klopt, teksten waren inderdaad vroeger complexer dan nu, maar ook dat liedjes die de top10 haalden bovengemiddeld simpel zijn. Hij constateerde ook genre verschillen: songteksten in rap en country zijn gemiddeld gezien complex, en pop en rock zijn simpel.

  “Around the world, around the world
  Around the world, around the world
  Around the world, around the world
  Around the world, around the world”

  Van al die 15.000 liedjes was er natuurlijk ééntje met de allersimpelste tekst, en dat is uiteraard de RCLNM van vandaag. De songtekst nalezen doet u hier. Colin hield afgelopen zomer nog een amusante TEDx Talk over dit project, een zeer uitgebreid wetenschappelijk verhaal en vooral ook een betere uitleg dan mijn samenvatting, en daar komt de RCLNM ook nog even voorbij. Colin legt daarbij nog even haarfijn uit dat Simpel absoluut niet gelijk staat aan Slechter.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  hangmat
  hangmat
  Gast
  25/11/2018 - 20:47 20:47

  Een fraai stukje leeg globalisme dit nummer! Zelf ben ik meer van het lokalisme zoals Bruce dat in dit fraai stukje poëzie op muziek heeft gezet:

  https://www.youtube.com/watch?v=sRn6j-MA_jY

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN