More

  RECENTE POSTS

  RC Late Night Music – Bob Bouber – Ik Wil Me Donaldukkie

  Volwassen mannen en hun speelgoed, daar kan een complete psychologische faculteit op afstuderen. Tegenwoordig hebben we hiervoor het eufemisme Gadget, dat klinkt als iets minder kinderachtig, maar het blijft natuurlijk speelgoed. Nou zal er waarschijnlijk niks mis zijn met af en toe weer kind willen zijn, maar sommigen mannen kunnen dan gelijk weer helemaal doorslaan. Vooral mannen en autootjes lijkt een onafscheidelijke, obsessieve combi. Mannen, speelgoed en obsessie: Bob Bouber heeft daar ooit een prachtig nummer over gemaakt.

  Wie is nou weer Bob Bouber? De naam zal de meesten waarschijnlijk weinig zeggen, maar de band waarvan Bob zanger en boegbeeld was, ZZ & de Maskers, waarschijnlijk des te meer. Overigens geen familie van ZZ Top, dat u dat weet. ZZ & de Maskers pionierden al in 1962 met beatmuziek en lang haar, en hun muziek klinkt nu, 60 jaar later, op een charmante manier nogal gedateerd. Het zijn veeleer cabareteske chansons, erg braaf, met keurige teksten vol geestigheden, en voor zover je dit al beatmuziek kunt noemen is ook erg braafjes. Het is alsof je naar een zingende Seth Gaaikema zit te luisteren. Maar niettemin, ze waren in 1962 hun tijd erg vooruit, en baanden de weg voor vele andere Nederlandse bands die na hen ouden komen in de Sixties.

  Al in 1965 zette de band er een punt achter, en Boubers solocarrière was geen succes, met uitzondering van dit absolute wangedrocht uit 1976. Godallemachtig. Alsof je naar een zingende Youp van ‘t Hek zit te luisteren. Dit is gewoon voor niemand leuk. Beter klikt u niet. Als voor wie toch gaat kijken een waarschuwing vooraf, maar dat soort broeken was nou eenmaal de mode in die tijd.

  “Ik wil me Donaldukkie
  Ik wil me Donaldukkie
  Ik wil me Donaldukkie
  van ze terug”

  Des te opmerkelijker is dan ook dat Bob tussendoor, in 1969, een hoogst opmerkelijk nummer Ik Wil Me Donaldukkie uitbracht dat zo grappig vervreemdend is dat je je direct gaat afvragen welke psychedelica de beste man genomen heeft, want dat moet heel goed spul geweest zijn. Dit klinkt opmerkelijk fris, als de liefdesbaby van Snollebollekes en Spinvis. Heerlijk! Vooral van het piepkleine woordje ‘ze’ in de laatste regel van de quote hierboven kan ik als taalliefhebber enorm genieten. Het geeft de luisteraar de vrijheid om er helemaal op los te fantaseren wie dat zijn. Ouders? Leraren? Verplegers? De Elite? De Mainstream Media? Het WEF? De linkse Deugbrigade? Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

  dit artikel verscheen eerder op ondergewaardeerdeliedjes.nl

  5 4 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Flepz0r
  Beheerder
  30/05/2022 - 21:42 21:42

  Is dat een gadget in je broekje of etc

  hangmat
  hangmat
  Gast
  30/05/2022 - 23:28 23:28

  Ik sla hem op! voor later als ik met pensioen ga!

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  31/05/2022 - 09:40 09:40

  Ik heb dit altijd een slechte rip-off gevonden van
  “They’re Coming to Take me Away” van Napoleon XIV

  Van “ZZ en de Maskers” hadden mijn ouders vroeger “Ik heb genoeg van jou” in de kast liggen.
  “Ik heb genoeg, ik heb genoeg, ik heb genoeg van jou….
  Jij bent mij toch, jij bent mij toch, jij bent mij toch niet trouw.”

  Op de Cover lag de band in een cirkeltje op de grond. Met een masker op. Waarom was onduidelijk. Het moest wel zijn dat ze zich schaamden voor de lulligheid van het liedje.

  Dat is alles wat ik me er nog van kan herinneren… en dat is eigenlijk wel genoeg ook.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN