More

  RECENTE POSTS

  RC Juridisch gaat Groningen helpen! – Wob/Who verzoek

  Ja, Retecool Juridisch is er nog steeds, maar weinig actief geweest recent en daar gaat verandering in komen. RC Juridisch gaat de Groningers helpen! Al jaren hebben ze last van de door de gaswinning onstane aardbevingen met als gevolg onbewoonbare huizen en versterkingsoperaties die trager gaan dan teer door een trechter.

  Nadat burgers eerst bij de NAM zelf hun recht moesten halen (spoiler alert: enorm lastig) kwam daarna de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Gronigen (TCMG) en toen het minder tijdelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). In plaats van civiel procederen tegen de NAM is de NAM op afstand gezet, en is het hele schadecircus overgeheveld naar het bestuursrecht. Jammere daaraan (en uw redactiebef weet hier helaas te veel vanaf) is dat dit vaak een nog grotere drijfzandbende oplevert omdat een en ander regelmatig extreem formalistisch op de regels wordt gezet waardoor de bestuursrechter zonder ook maar naar de grieven te kijken de boel af *moet* knallen. Niet de ruimhartigheid waarmee de roverheid beloofde de slachtoffers te compenseren.

  En dan is er sinds kort een trillingstool ingevoerd die op basis van een berekening een lijst geeft van de mogelijke bodembeweging op een adres. Het zou dus een benadering van de werkelijkheid moeten zijn. Stel, er is een zware beving en je hebt als local een scheur in je muur de ochtend na die beving. Dan is het door die volledig theoretische berekening niet raar als het IMG zegt “ja, maar onze rekenmachine zegt dat dat het niet kan zijn geweest”. En aan de burger is het dan de taak om te bewijzen dat het wèl die aardbeving was. Een schier onmogelijke taak.

  Belangrijk bij dat soort zaken is vervolgens hoe die worst gemaakt wordt (aldus Piet-Hein Donner) en vooral dat iedereen dat kan zien. Vandaar dat RC Juridisch vandaag een gecombineerd Wet Hergebruik Overheidsinformatie en Wet Openbaarheid van Bestuur (Who en Wob) verzoek heeft ingediend bij het IMG om alles gerelateerd aan de trillingstool in handen te krijgen. Inclusief alle datasets zodat iedere Groninger die kan programmeren een eigen tool kan maken op basis van dezelfde data, of de tool zelfs kan verbeteren.

  RC Juridisch is onafhankelijk en voert het verzoek zelfstandig uit en deelt de resultaten ook met iedereen door publicatie. Wel mag iedereen meedenken en meepraten over de resultaten in de hoop dat als die scheur in die woning in Groningen daadwerkelijk niet aan de mijnbouwactiviteiten te relateren is, de Groninger weet dat het ook echt klopt, omdat alles inzichtelijk is. Want net als bij de toeslagenaffaire zijn compensatie en openbaarheid het enige dat dit gaat kunnen oplossen.

  Oproepje: Het bestuursrecht kennende zal de komende weken nog geen data beschikbaar zijn, maar de comments staan open voor ieder die straks met de vergaarde data en stukken een bijdrage wil leveren: programmeurs, geologen, juristen, Groningers en andere deskundigen, u is allen welkom.

  4.8 4 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Meneer van Dale
  Beheerder
  01/12/2021 - 19:33 19:33

  BAM! Even de aarde laten schudden!
  /oh wacht

  Monade
  02/12/2021 - 14:22 14:22

  En de programmeurs worden betaald met Vindicat-studentes (m/v/*) die een nacht lang hun wereld doen schudden?

  / Geef mij maar onbeperkt Vretecoolvoer

  Reet
  Beheerder
  Antwoord aan  Monade
  02/12/2021 - 14:39 14:39

  LOLOLOL

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  02/12/2021 - 16:39 16:39

  Het politiek correcte antwoord op de aardbevingsschade was:”we gaan het nauwkeurig uitzoeken zodat iedereen die daar recht op heeft ruimhartig gecompenseerd wordt”.
  Nauwkeurig en overheid gaan alleen samen als er heel veel jaar overheen gaat en er extreem veel geld in dat uitzoeken gestoken wordt.
  Nog voordat er een euro is uitgekeerd is de gevulde schadepot al leeggevreten door experts en juristen.

  En dit is daar weer een goed voorbeeld van. Zelfs al wordt het WOB-verzoek direct en volledig ingewilligd en staat een legertje experts in de startblokken om binnen en paar weken een betere berekening te produceren die alle schadeclaimers in het gelijk stelt. Dan nog, gaat de procedure om dit als bewijs geaccepteerd te krijgen extreem lang duren. Het door de overheid opengetrokken blik juristen vreet in die tijd rustig verder de ruif leeg.

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  03/12/2021 - 08:05 08:05

  En als het 14% minder negatief is dan je schetst, gaat het honderden mensen eerder helpen. #hoopvol

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Flepz0r
  03/12/2021 - 11:06 11:06

  Waar! Niks doen voelt helemaal verkeerd.
  het is volgens mij niet eens een geval van politiek onwil; eerder onmacht om de eigen ambtenaren de juiste dingen te laten doen.

  Monade
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  03/12/2021 - 18:30 18:30

  Percies. Zo verging het bij de Enschedese Vuurwerkramp, zo gaat het nu bij de Toeslagaffaire, waarbij hendige mennekes (*) druk bezig zijn gedupeerden hun schadevergoeding ontfutselen, en zo zal het gaan met de CO2-zwendel, de Stikstofzwendel, met de mRNA-vaccinatiezwendel, en dan ook met de Groninger schade aan hun pronkjewail.

  En altijd wordt aan mensen die wél iets nuttigs kunnen gevraagd om voor gratis honderden of duizenden uren aan hand- en spandiensten te verrichten. WANt Het GAAt om de goEdE zaaK!1!

  Dus succes met je makkelijk geldproject Mr Berend, maar ik pas.

  (*) En met ‘hendige mennekes’ bedoel ik genetisch afval met een rechtendiploma, al dan niet zelf uitgeprint.

  Hangmat
  Hangmat
  Gast
  03/12/2021 - 00:49 00:49

  Mooi initiatief! Groningers verenigt u!

  Stichting de Verbeelding
  Stichting de Verbeelding
  Gast
  14/02/2022 - 16:55 16:55

  Hoe staat het inmiddels met dat Wob-verzoek?

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN