More

  RECENTE POSTS

  PvdA: Wij hebben het niet geweten

  Woensdag was letterlijk gehaktdag. Veel partijen die hadden gehoopt op een zetel kregen die niet. Andere partijen deden blij over minder verloren zetels dan gevreesd (hoi VVD) en sommigen wonnen wat ze ooit verloren waren en anderen kregen er minder dan wij vreesden. De grote patriottische lente bleef uit. En dan was daar de PvdA. Was.

  Na de amechtige speech van Asscher, toen bleek dat de PvdA gereduceerd was tot een marginale partij, volgden onmiddellijk een aantal vragen. De belangrijkste was: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom is de VVD niet gestraft? Waarom haten ze ons zo? Waar komt deze verpletterende nederlaag vandaan?
  Nu, beste rozenbemesters, dat zal jullie gewaardeerde en geliefde Retecool eens even uitleggen.

  Achterban

  Allereerst waren jullie de Partij van de Arbeid (ers). Deze arbeiders voelden zich steeds minder door jullie gehoord en begrepen. Sterker nog: deze zagen hoe hautain van hen werd afgekeerd en hoe hun partij de kans op een links kabinet verkwanselden door met de VVD in zee te gaan. VVD is gonna VVD, maar de PvdA heeft het socialistische hart weggegeven aan de marktwerkers van de neoliberalen. Degenen die de dupe daarvan zijn geworden, is de traditionele achterban.

  Deze zijn vervolgens eens om zich heen gaan kijken naar partijen die wel nog enigszins doen wat ze zeggen. Veelgehoorde kreet bij de stembureaus: “Nooit meer PvdA”. Dan heb je mensen echt heel erg boos gemaakt. Als je jarenlang alleen maar goed voor je eigen mensen zorgt, dan krijg je dit.

  Banencarrousel

  Iets wat al jaren in de media speelt is het zielloze gemak waarmee incompetente PvdA-ers op een duistere manier op posities terecht komen waar ze totaal niet geschikt voor zijn (hoi Sharon Dijksma). Kritiek daarop werd door de partij ofwel weggewuifd, slecht gespind of totaal genegeerd. Zelfreflectie is zeg maar niet helemaal de PvdA’s dingetje. Als de enige verdienste voor belangrijke posities hart voor de Partij is en niet langer de competenties, dan gaat dat wel een beetje steken bij de mensen thuis.

  Wij hebben het niet geweten!

  En kapotgestemde Partij, wat hebben we nu geleerd? He-le-maal niets, zo blijkt. Het is allemaal de schuld van de ander.  Exemplarisch is het volgende: Ome MC ” Ik zag zo’n muts van de PvdA Almelo met droge ogen op TV zeggen: “Ja, je voert campagne. Je hebt een goed verhaal. En dan lukt het niet?” ZELFS de NOS vroeg: “Maar was het wel zo’n goed verhaal, dan?” “Ja, dat denk ik wel, ja.” 

  Hans Spekman, al niet de man met het meest heldere verhaal en inzicht, weigert op te stappen totdat de leden hem de deur wijzen. Dan heb je heel erg weinig besef van je eigen falen. Ook Asscher blijft, met een bleek gezicht, vooralsnog, zitten. Toegegeven, het had niet uitgemaakt wie er had gezeten, dit verlies is niet helemaal op zijn conto bij te schrijven. Echter, het is wel het jarenlange beleid en gedraai van zijn partij welke hier aan heeft bijgedragen. Dat hij nu ook niet de eer aan zichzelf houdt, is een vat boter op je hoofd hebben. Zijn naam kleeft voorgoed aan Het Nek Genadeschot van 2017.

  En nu?

  Het zal niet uitmaken. Ook niet bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Na jarenlang de PvdA-kiezer voor het eigenbelang verraden te hebben, heeft de partij de rekening gepresenteerd gekregen. 29 zetels verlies is geen tikje op de vingers: het is een regelrechte afrekening met pluche-opportunisme. Door het sociale hart te verpanden heeft de ruk naar rechts in Nederland meer houvast gekregen. PvdA: ga je kapotschamen in plaats van naar alles- en iedereen behalve jezelf te wijzen!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  11 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  11 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Blasfemist
  Blasfemist
  17/03/2017 - 10:37 10:37

  Nou, nou, moet dat nu zo grof?
  Het ligt niet aan de partij, het ligt aan de kiezers! Die weten gewoon niet wat goed voor hen is. De PvdA heeft jaren lang overal baantjes geritselt, dat is toch prachtig? Overal waar je komt staan PvdA’ers voor zichze…de mensen klaar om te helpen! Burgemeesters, commisies, overal zie je ze! De burger zou trots moeten zijn en massaal PvdA stemmen. Dat je programma een vodje is waar de gemiddelde Nederlander zijn reet nog niet mee wil afvegen is geen enkel probleem, uiteindelijk stemmen ze toch met de grootste mee. En als ze zelf de grootste zijn dan lullen ze met de meest gunstige wind mee.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  Antwoord aan  Blasfemist
  17/03/2017 - 11:14 11:14

  @Blasfemist: idem VVD, CDA toch?

  Blasfemist
  Blasfemist
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  17/03/2017 - 15:51 15:51

  Wel on-topic blijven he! We zijn nu de PVDA aan het afzeiken.

  Monade
  17/03/2017 - 11:42 11:42
  Bismarck
  17/03/2017 - 13:58 13:58

  Asscher komt er wel erg goed vanaf in dit stukje. Hij was toch de vice-premier, die nogal handen en voeten gaf aan verdere afbraak van de verzorgingsstaat. Dan ben je bij voorbaat ongeloofwaardig met je goede verhaal (ik ken nog een goed verhaal over iemand die alles dat hij aanraakte in goud veranderde, al heeft het echt helemaal geen enkele relatie met mijn werkelijke handelen. Krijg ik nu 40 zetels?).

  cspr
  Lid
  Antwoord aan  Bismarck
  17/03/2017 - 18:03 18:03

  Wil ik toch wel een lans breken voor de PvdA, die nu afgerekend wordt op het beleid, dat vooral door compromissen met de VVD tot stand is gekomen. Ik zie de PvdA dan ook meer als een noodzakelijke rem op de liberalisering, maar volgens jou en de kiezer waren ze daar juist debet aan. IMHO is dat niet helemaal terecht.

  Persoonlijk heb ik niet veel op met deze partij uit een vorige tijd, maar het is volgens mij toch echt de VVD die de zorg, het onderwijs en de veiligheid heeft afgebroken. Ikzelf ben een rassocialist, en moet idd niets hebben van de zakkenvullerij, maar de teloorgang van de PvdA is volgens mij niet geheel te wijten aan de PvdA zelf.

  RoHS
  RoHS
  Antwoord aan  cspr
  17/03/2017 - 18:39 18:39

  Ik denk dat Pvda stemers die rem op het VVD beleid van de PvdA hadden verwacht, maar nooit hebben gezien (ik kon hem niet ontdekken iig, hooguit een fietsremmetje op een leopart tank).
  Wat mij de afgelopen kabinetsperiode vooral op viel was dat als de VVD iet wilde het gewoon gebeurde, als de PvdA iets wilde de VVD er een rechts kadootje voor moest hebben.
  Bovendien wilde de PvdA nooit de primair belangrijke dingen voor zijn achterban, zoals sociale en werkzekerheid, zorg ect. maar alleen de secundaire dingen zoals het kinder pardon. Leuk voor je achterban als ze een baan hebben, maar je vind het minder leuk als je mede door de PvdA verplicht moet gaan ZZP-en zonder pensioen opbouw en niet rond komt.

  Het beleid van de Pvda was veel rampzaliger dan het onterechte doembeeld dat ze over de SP de wereld in slingerde bij de vorige verkiezingen.

  Hoofdmeester
  Antwoord aan  cspr
  18/03/2017 - 04:11 04:11

  Verschil is natuurlijk wel dat je van de VVD dergelijk asociaal afbraakbeleid kan verwachten, want asociale afbraakegoïsten met een zeer hardnekkige en ongezonde geldverslaving, terwijl de PvdA nog pretendeert een soort van idealistische “sociale” principes te hebben. Dan valt het doorvoeren van een neoliberaal -ook al is het wat gematigder dan als de VVD het alleen voor het zeggen zou hebben- waarbij je veel van die idealen ogenschijnlijk zonder al te veel bezwaren laat varen, extra op in het nadeel van dat zogenaamde sociale karakter.

  Skyclad
  Skyclad
  17/03/2017 - 17:42 17:42

  Ze zullen over 4 jaar wel weer een berg zetels kado krijgen. Na een paar kabinetten Balkie had het CDA tenslotte ook afgedaan, en na Rutte I helemaal, maar nu zijn veel stemmers al weer vergeten wat voor huigelachtige zakkenvullers het zijn.

  De PvdA doet nu gewoon 4 jaar lang weer of ze links zijn en weer trappen idioten er dan in.

  Hoofdmeester
  18/03/2017 - 04:04 04:04

  Nee, het was niet [i]letterlijk[/i] gehaktdag. Ik heb niemand gehakt zien eten -ook de grootste verliezers niet- en ik heb ook niemand zien hakken. Figuurlijk, Jake,figuurlijk.

  Bobbie rotkop
  Bobbie rotkop
  Lid
  21/03/2017 - 07:30 07:30

  Ik stemde ook jarenlang op de PVDA, maar zit in dezelfde hoek als wat er bij de stembureaus geroepen werd (nooit meer PVDA). Mijn grootste issue is dat ik totaal geen sociaal gezicht meer zie bij de PVDA, ze zijn een neo-liberale partij geworden die de markt belangrijker vindt dan de burger. Ik vind het ook best grappig dat Plasterk nu roept dat ze moeten fuseren met Groen Links, want dat is echt een van de domste opmerkingen die ik ooit gehoord heb. Zoals ze nu acteren, hebben ze meer gemeen met D66 volgens mij en dat heeft geen zin, want D66 doet zijn ding 100000000000000 keer beter dan de PVDA.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN