More

  RECENTE POSTS

  PV23 – Stemmen of Remmen? Groningen, gas

  15 maart a.s.: Provinciale Statenverkiezingen 2023! De ercees maakt een ronde langs de provinciaalse velden om aldaar de kille thermometer 14cm diep in de politieke aars te frotten.

  We pakken één onderwerp per provincie en bekijken wat de partijen daarover schrijven in hun partijprogramma. Zijn zij voor, weet niet/vaag of tegen: groen, geel, rood. Het RC-stoplicht staat vandaag in het ons zo geliefde Groningen, eierballen jonguh!
  In dat Groningen schijnt de gaswinning een hot topic te zijn. Een merendeel van de Groningers wil dat die gaswinning stopt omdat het aardbevingen en bodemdaling veroorzaakt, wat weer funest is voor o.a. de woningen.

  Eens zien wat de provinciale partijen in Groningen daarvan vinden, zijn zij voor of tegen de gaswinning?

  BBB

  Het niveau van de gaswinning in Groningen wordt niet verhoogd zolang de veiligheid niet gegarandeerd is en niet alle geleden schade aan de huizen en (bedrijfs­)gebouwen van Groningers definitief en naar volle tevredenheid gecompenseerd is. Groningers moeten zich weer veilig thuis kunnen voelen in hun eigen huis. De overheid moet eerst haar eigen beloften nakomen en het vertrouwen van de Groningers herstellen. Gaswinning moet verder pas een allerlaatste redmiddel zijn. BBB vindt het onverstandig om toekomstige gaswinning volledig onmogelijk te maken. Het Groningerveld moet naar waakvlamniveau maar dient in nood­ situaties opgeschaald kunnen worden naar leveringszekerheid voor Nederlandse consumenten en bedrijven.

  Groen Links

  De winning van gas en zout uit de Groninger bodem wordt stopgezet.

  PvdA

  We zijn voor het stopzetten van de gaswinning.

  Forum voor Democratie

  Groningers ruimhartig compenseren en doorgaan met gaswinning.

  Christen Unie

  De ChristenUnie wil dat in 2038, 75 jaar na de opening van het Slochterenveld en 20 jaar na het besluit om te stoppen met de gaswinning, het hoofdstuk gas voor alle inwoners volledig gesloten is. Dan zijn alle inwoners gecompenseerd en alle huizen hersteld, versterkt en veilig.

  SP

  De gasputten sluiten op zijn laatst 1 oktober 2023, zodat ook in de toekomst niet meer naar Gronings Gas geboord kan worden.

  VVD

  De gaskraan moet dicht om de veiligheid te vergroten en de schade te beperken.

  CDA

  Het CDA is en blijft van mening dat de gaswinning zo snel mogelijk naar nul moet.

  Groninger Belang

  Groninger Belang wil dat de gaswinning zo snel mogelijk naar NUL gaat.

  PVV

  Vooropgesteld, de PVV in Groningen is voorstander om de gaswinning van Gronings gas te stoppen vanwege de onveiligheid door de aardbevingen als gevolg van die gaswinning. Kijken we echter naar de energietransitie zoals deze zich nu ontwikkelt (van het gas af, de hele provincie vol gezet met windmolens en zonnepanelen en iedereen aan de warmtepomp), dan moeten we vaststellen dat die transitie niet alleen contraproductief is (te weinig energie, een koud huis en een dubbele energierekening) maar ook heel veel geld kost. En die rekening komt te liggen bij de mensen die nu al niet rond kunnen komen en dus geen geld hebben om hun woning te isoleren en/of te verduurzamen. Onze inwoners betalen steeds meer aan energie en dit leidt tot grote armoede, ook al onder werkende mensen. De plannen om huizen van gas af te sluiten zijn dan ook onbetaalbaar en onlogisch. De PVV in Groningen is voor gasimport. Niet voor niets staat in Zuidbroek een gloednieuwe stikstoffabriek die dat geïmporteerde gas geschikt maakt voor het Nederlandse gasleidingnet. Onze omringende landen stappen volledig over op gas. Je kunt pas stoppen met gas wanneer er een haalbaar en betrouwbaar maar bovenal een betaalbaar alternatief is ontwikkeld en dat is zon- en windindustrie allerminst. Het is dus goed, dat in Groningen de gaswinning vanwege de veiligheid van de Groningers wordt gestopt. Maar dat is iets anders dan alle Groningers en zelfs alle Nederlanders afsluiten van het gas. Levering van Gronings gas aan het buitenland blijkt gewoon door te gaan, vanwege lopende ‘contracten’ vind de PVV geen goede optie.

  d66

  Gaswinning in Groningen moet stoppen. Het is niet veilig en veiligheid is een mensenrecht. Alleen als de veiligheid van anderen méér in gevaar is, bijvoorbeeld als ziekenhuizen niet meer verwarmd kunnen worden, kan worden afgewogen of gaswinning in Groningen gerechtvaardigd is. Daarom blijft het Groningenveld in 2023 nog operationeel op de ‘waakvlam’, en daarna wordt de gaswinning in uiterlijk 2024 gestopt.

  Partij voor het Noorden

  Wij willen dat de gaswinning volledig wordt gestopt. Ook een zogenoemde ‘waakvlam’ is voor de Partij vóór het Noorden geen optie. De provincie moet bij alle plannen voor alle mijnbouw van gas- en/of zoutwinning juridisch bezwaar maken.

  Partij voor de dieren

  Gaswinning in het Groningenveld gaat per direct naar 0. De huidige 11 productielocaties, die door middel van een ‘waakvlam’ actief zijn, worden zo spoedig mogelijk gesloten.

  50Plus

  De gaswinning terugbrengen naar nul. Daarnaast is het evident dat er geen enkele vorm van gaswinning meer kan plaatsvinden. Dat geldt ook voor schaliegas.

  Belang van Nederland

  In Groningen hebben we genoeg gas om Nederland uit de energiecrisis te halen. We willen op een verantwoorde manier gas winnen, maar we stellen daar wel belangrijke voorwaarden aan. Het moet veiliger, de versterkingsoperatie moet sneller en wie schade heeft moet gelijk worden vergoed. Wij snappen de gevoeligheid van het onderwerp in onze provincie. Daarom willen we ook niet dat Den Haag dit gaat beslissen. Groningers moeten zelf beslissen over hun eigen gebied en daarom willen we een referendum over de gaswinning.

  Volt

  De veiligheidsrisico’s en materiële en immateriële schades door gaswinning
  in Groningen zijn enorm. Een verhoging van de gaswinning uit het Groningenveld is vooralsnog niet aan de orde. De schadeafhandeling en versterking zijn nog steeds niet op orde. Dit is voor Volt een eerste prioriteit. Het is belangrijk daarbij het vertrouwen in de overheid niet verder te schaden. Volt wil dit bereiken door een sterke lobby in Den Haag en een standvastige houding over dit onderwerp. Mocht onverhoopt bij extreme situaties toch het Groningenveld opnieuw moeten worden geopend, zal Volt zich inzetten om de zaken voor gedupeerden zo goed mogelijk te regelen en de gasbaten eerst in de provincie terecht te laten komen.

  SGP

  Inmiddels heeft het kabinet besloten de gaswinning uit het Groningenveld af te bouwen. Dat is een goede zaak.

  Jezus Leeft

  Weet je dat we goud in onze bodem hebben?
  Daarom ruim en snel compenseren voor schade die ontstaat door aardgaswinning. De opbrengsten van de winning van het aardgas zijn vele malen hoger dan herstelkosten en voorkoming van schade aan woningen.

  JA21

  De gaskraan wordt momenteel dichtgedraaid. Het is een verstandige keuze
  geweest om tijdelijk te minderen met het oppompen van het gas omdat de veiligheid van de Groningers in het geding kwam. Het is noodzakelijk dat de huizen versterkt worden en de Groningers eindelijk ruimhartig gecompenseerd worden. Wanneer de veiligheid geborgd is en het geld op
  de rekening staat moeten we ons ‘Gronings goud’ weer gaan gebruiken. Zeker nu, met de extreem hoge gasprijzen, vinden wij dat de gaskraan op een verantwoorde en veilige manier weer open kan.

  En daar jij hebt het: duidelijke stellingen, onomwonden vaagheden en politieke vossen die de passie preken.

  NB:
  Dit was geen stemadvies, geen mening, het is verder aan u.

  5 3 stemmen
  REET DEZE POTS!

  9 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  9 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  barq
  Lid
  02/03/2023 - 13:21 13:21

  d66 2x

  Flepz0r
  Beheerder
  02/03/2023 - 14:18 14:18

  Ik vind dat Partij voor het Noorden en bijvoorbeeld GroenLinks tegen zijn, ze kunnen wel concreter zijn.

  Flepz0r
  Beheerder
  Antwoord aan  Flepz0r
  02/03/2023 - 14:44 14:44

  In de formulering dat is

  Bismarck
  Antwoord aan  Flepz0r
  03/03/2023 - 20:51 20:51

  Wat is er precies vaag aan “De winning van gas uit de Groninger bodem wordt stopgezet.”

  Lijkt me wel een erg duidelijk tegen gaswinning in Groningen.

  Bismarck
  Antwoord aan  Toxteth O'Grady
  04/03/2023 - 12:59 12:59

  Ah, dus als de precieze datum er niet in staat is het per definitie vaag. Dat is wel erg kort door de bocht en inconsequent met de beoordelingen bij stelling aangaande Brabant/veehouderij.

  Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Bismarck
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  02/03/2023 - 16:11 16:11

  De gaskraan dicht maar niet met beton volstorten heeft als voordeel dat je altijd een reserve achter de hand hebt en dat werkt in onderhandelingen met externe gasaanbieders enorm prijsverlagend.

  Het nadeel ervan is dat er altijd een lul met vingers in Den Haag kan besluiten de kraan weer flink open te draaien, want gratis geld voor de schatkist en als er een nationale crisis dreigt kun je er miljoenen stemmen mee winnen en dat weegt op tegen die paar honderdduizend Groningse stemmen die je verliest.

  Dit lees ik in geen van de partij-statements hierboven.

  Bobbie Rotkop
  Bobbie Rotkop
  Lid
  03/03/2023 - 09:18 09:18

  Sluit het nou maar gewoon af, anders komt er gegarandeerd nieuwe ellende van. Weet u nog, die Europese gascrisis van lang (een paar maanden) geleden. Opeens was er tekort gas en kijk wat er toen allemaal kon in de goede ouwe tijd. Gronings gas is niet nodig, het is gewoon fijn, omdat het geld oplevert en strategisch handig is.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN