More

  RECENTE POSTS

  Poliosmurf, de Smurfa en het Smurfmobiel

  “Zeg, Grote Smurf, kunt u eens uitleggen waarom iedereen boos is op Liberale Smurf?” Smurfin heeft van de andere smurfen gehoord dat Liberale Smurf momenteel niet populair is in Smurfendorp.

  “Nou, Smurfin, dat ligt wel een beetje ingewikkeld.” “IK kan het anders wel uitleggen, Grote Smurf”, interrumpeert Brilsmurf direct op een nasale toon die de irritatie van alle aanwezigen wekt. Grote Smurf verbergt de zijne met succes. “Nee, nee, Bril, ga jij maar verder met de inventarisatie. Ik leg het wel uit.”

  “Het zit zo. Poliosmurf heeft vroeger een nare ziekte gehad, waardoor hij al heel lang slecht kan lopen. Zoals je weet is hij al heel oud, maar doet hij nog goed mee in Smurfendorp. Dat komt omdat hij, ondanks dat hij moeilijk kan lopen, zich met een Smurfa makkelijk en snel een weg door het bos kan banen. En omdat Poliosmurf zo’n Smurfa niet alleen kon regelen, hebben we dat met het hele dorp voor hem geregeld.”

  “Maar wat heeft dat met Liberale Smurf te maken?” Smurfin begrijpt het maar half. Ze kent Poliosmurf wel: ze ziet hem regelmatig rijden. “Poliosmurf heeft zijn Smurfa toch al?”

  “Nou”, zegt Grote Smurf met een frons, “Liberale Smurf heeft ooit voor ons berekend dat als Poliosmurf de Smurfa binnen twee jaar niet meer nodig had, het goedkoper zou zijn om er een te huren dan om er een te kopen.” “Maar Poliosmurf heeft toch nóóit goed kunnen lopen?” “Op dat moment klonk het erg verstandig. Dus huren we de Smurfa. Maar dat kost Smurfengeld, inmiddels veel meer dan als we de Smurfa gekocht hadden, dus heeft Liberale Smurf zitten rekenen dat het goedkoper is als we de Smurfa weg doen. Dat is iets minder makkelijk voor Poliosmurf, maar het gaat erom wat nodig is om te functioneren in Smurfendorp.”

  “Maar Poliosmurf kan dan toch nog steeds niet goed lopen?” “Nee, dan krijgt hij een Smurfmobiel. Daarmee beweegt hij wat langzamer. En minder ver. Hij kan dan misschien niet meer het bos in, maar dat is makkelijk en niet per sé nodig.”

  “Oh, en dan gaat Liberale Smurf het Smurfmobiel kopen zodat Poliosmurf zich geen zorgen meer hoeft te maken over de kosten van zijn vervoer?” “Nee, die huren we van een organisatie die daarmee winst Smurft. Want als Poliosmurf over een paar jaar geen Smurfmobiel meer nodig heeft, dan hebben we hem helemaal voor niks gekocht.”

  “Nou, Grote Smurf,” zegt Smurfin, “ik snap nu wel waarom iedereen boos is op Liberale Smurf. Die smurft ze wel helemaal bruin, zeg!”

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  11/04/2017 - 23:27 23:27

  Bij zowel liberale smurf als brilsmurf moet ik steeds aan Dijsselbloem denken.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN