More

  RECENTE POSTS

  PANIEK! Grote partijen hebben minder leden, dus willen meer geld!

  Okay Reet, nu even stoppen met het headdesken, er moet een pots getypt worden. Moet je je voorstellen: Je faalt als partij stelselmatig, waardoor je leden massaal opzeggen. Gevolg? Minder geld!

  En dat lidmaatschap opzeggen door die leden is inmiddels al tientallen jaren aan de gang. Niet zo heel raar wanneer je terugkijkt op de afgelopen politieke periode. Maar bij de grote partijen komt het blijkbaar als een donderslag bij heldere hemel. Blinde paniek dus! Wat te doen? Heel simpel, je gaat het subsidiestelsel aanpassen.

  De voortgaande verschrompeling is al decennia gaande, maar bedreigt nu het functioneren van die partijen, stellen bestuursleden. Campagnekassen raken leger en partijkantoren en personeel worden te duur. Binnen de partijen klinkt daarom de roep om een ander subsidiestelsel

  Althans, dat is de bedoeling en het voorstel van het CDA, de PvdA en de VVD. Het werkt namelijk als volgt: Elke partij krijgt een vast bedrag subsidie. Daarnaast is er een bedrag beschikbaar, 1,9 miljoen euro, dat wordt gedeeld door het aantal leden van alle politieke partijen, om vervolgens naar ratio te verdelen onder deze partijen. Dus heb je veel leden? Dan krijg je een groter aandeel van die 1,9 miljoen euro.

  Maar ja, wanneer je partij dan in 20 jaar in ledenaantal gehalveerd of zelfs bijna twee derde van het aantal leden is verloren, kan je niet meer in dat chique pand, dat als partijkantoor dienst doet, blijven zitten (dit is het pand van de VVD, hier het sociale optrekje van de PvdA en in deze bouwval moet het CDA zich behelpen). Dus moet blijkbaar het vaste subsidiedeel hoger en het variabele subsidiedeel lager. Toch wonderlijk dat een partij als de PVV, die het zonder leden doet en dus ook zonder variabel deel, blijkbaar geen enkel probleem heeft met het huidige subsidiestelsel. Zelfs de SP, ook al jaren een afkalvende partij, ziet niets in een ander subsidiestelsel:

  Op basis waarvan ga je het grotere vaste deel van de subsidie dan vaststellen?

  Aldus secretaris Hans van Heijningen van de SP. Wat dacht je van gratis geld en niet willen bezuinigen? Want waar er al jaar in jaar uit op de zorg, onderwijs en veiligheid bezuinigd kan worden, is het bezuinigen op gratis geld voor politieke partijen blijkbaar een no-go.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Broeder Bolognese
  03/05/2016 - 14:02 14:02

  Ja maar, de PVV neemt zwarte koffertjes aan van wie ook maar een vinger in de pap wil hebben in het Nederlands parlement. En de SP pikt de salarissen van hun kamerleden in.
  Misschien kunnen de overige partijen ook zoiets doen?
  Zo zou de PvdA kan zich laten sponsoren door Putin, de VVD door Trump, Denk door Erdoğan, enzocetera.

  Bismarck
  03/05/2016 - 14:31 14:31

  “En dat lidmaatschap opzeggen door die leden is inmiddels al tientallen jaren aan de gang.”
  Als het zo’n langdurig proces is, gaat het dan wel om opzeggingen, of om sterfte? Ik denk eerder dat (sinds de ontzuiling, jaren ’60) mensen gewoon minder snel lid worden. En de leden van voor de ontzuiling zijn een beetje aan het uitsterven.

  Bismarck
  03/05/2016 - 15:05 15:05

  “Toch wonderlijk dat een partij als de PVV, die het zonder leden doet en dus ook zonder variabel deel, blijkbaar geen enkel probleem heeft met het huidige subsidiestelsel. “

  Briljant die uitspraak!

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN