More

  RECENTE POSTS

  Opgedirkte archiefbeelden heersen snoeihard

  Twee jaar geleden kwam regisseur Peter Jackson op de proppen met They Shall Not Grow Old. Een documentaire over de eerste wereldoorlog die vrijwel volledig was samengesteld uit archiefbeelden van het Britse Imperial War Museum. Een huzarenstukje van de bovenste plank, want het resultaat was onvoorstelbaar mooi. Maar het opdirken van deze beelden heeft dan ook letterlijk enkele jaren geduurd.

  Dat moet anders kunnen dacht de in Gdansk gestationeerde Rus Denis Shiryaev. Denis werkt als productmanager voor een start/up, maar heeft als hobby het upscalen van archiefbeeld. En dan dus niet met het handje, beeldje voor beeldje bewerken, maar via machine learning software. Deze software herkent onvolkomenheden door te leren waar die onvolkomenheden in beeld ontstaan. Vervolgens gebruikt hij ook software om hetzelfde beeld weer scherper te maken en ook meer frames toe te voegen, waardoor hij slechts enkele dagen nodig heeft waar Jackson weken, misschien wel maanden voor nodig had.

  Eerlijkheid gebied te zeggen dat het resultaat nog steeds niet zo mooi en strak is als bij They Shall Never Grow Old, maar indrukwekkend mag het wel genoemd worden. Check hieronder maar eens zijn meest recent bewerkt, maar meer dan 100 jaar oud archiefbeeld van Tokyo “Upscaled with neural networks footage from the dawn of film taken in Tokyo, Japan from 1913-1915“.

  Inmiddels staan er al bijna tien opgedirkte straatbeelden van over de hele wereld op zijn jijbuiskanaal en hij heeft zelfs archiefbeeld van Amsterdam aangepakt. Maar daar lijk het niet bij te blijven, want het transformeren van klassieke portretschilderijen naar levend beeld is minstens zo indrukwekkend. En wat blijkt? Mona Lisa was eigenlijk gewoon best een lekker ding.

  5 5 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Klaas
  Klaas
  Gast
  11/07/2020 - 13:14 13:14

  Die draagbare winkel!

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  11/07/2020 - 21:03 21:03

  De uitspraak “Pics or it didn’t happen..” verliest helaas wel steeds meer en meer z’n waarde. Als straks voor de verkiezingen de beelden van Trumps plassex met Russische hoeren eindelijk online gedumpt worden kan hij het weer gewoon als gemanipuleerd fake news afdoen.

  Richard
  Richard
  Gast
  11/07/2020 - 23:49 23:49

  wat een super super super mooi tijdsbeeld. laat je weer even zien wat je eigenlijk nietszeggend aan het doen was

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN