More

  RECENTE POSTS

  OM negeert wet in eigen “realistische” moordgame

  Tijd voor een spelletje, zoals we hier op uw eigen Retecool’s plegen te zeggen. Als lichtelijk kritisch, maar altijd on top blog zitten we graag bovenop het nieuws. Het kon dan ook niet aan onze aandacht ontsnappen dat het OM gisteren een retecoole game heeft gelanceerd.

  Serious Game, noemen ze het, om je ervan te overtuigen dat je deze game enorm serieus moet nemen. We zijn dan ook onmiddelijk met de halve redactie gaan spelen. In de game speel je een Officier van Justitie die een moordzaak moet oplossen.

  Tappen wat je tappen kan!

  De game speel je door “ja/nee” antwoorden op stellingen te geven. Zo heb je bijvoorbeeld vrij vroeg in het spel een optie om een fout antwoord te geven door wel een telefoon af te willen gaan tappen. Als u nu verwacht dat dat is omdat je het tappen van iemands telefoon niet moet doen op basis van vage vermoedens en daarbij wel iemand’s recht op privacy af moet wegen tegen de proportionaliteit van het opsporingsmiddel… dan heeft u het fout. De reden dat je zo vroeg in het spel fout kan zitten door wel te willen tappen is praktischer: er valt nog niets af te tappen.

  Protocollen zijn overrated

  Verder moet de Officier van Justitie hoogstpersoonlijk het opsporingsteam instrueren welke sporen er verzameld moeten worden, aldus de game. Heel realistisch allemaal, zo’n micro-managende OvJ. Nu ja, zo gaat het een beetje verder waarmee je met een beetje logica eigenlijk al flink wat punten scoort.

  Lijk

  Vervolgens zit je met een lijk waarvan je niet weet wie het is. De vraag is of je DNA af wilt nemen. Nou hebben lijken geen privacy en is het afnemen van DNA in een vroeg stadium op zich best handig, maar volgens de game niet. Dit is geen grap: de game van het OM zegt: “dat kan altijd nog”. En dat is merkwaardig, want het is verplicht om van onbekende dode lichamen het DNA af te nemen voor ze begraven worden. Daarom is het een standaardwerkwijze om dit meteen af te nemen als de identiteit van de overledene niet bekend is. Weliswaar is het de eindverantwoordelijkheid van de burgemeester om dit te doen, maar het is niet voor niets dat de politie alle DNA-profielen van John Doe’s sinds 1920 alsnog probeert te verzamelen. En je hebt het lijk en een lijkschouwer toch al en verzamelt sowieso bewijs (zoals “de doodsoorzaak”) waarmee je redelijk efficiënt ook even DNA-materiaal kunt verzamelen.

  Nieuwsgierig geworden? Meer realistisch gamen met het OM? Er zijn nog veel meer vragen waar je antwoord op kunt geven. En nee, je kunt niet schieten.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Weirdoinventor
  Lid
  21/03/2017 - 17:26 17:26

  Een realistische moordgame waarin je niet kan schieten? Je speelt een messentrekker?

  grotesnor
  21/03/2017 - 18:52 18:52

  Oh leuk, een game over Ommoord. Oh nee, niet.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN