More

    RECENTE POSTS

    Oh Noes! We Groeien Dicht!

    Nou ja, van dichtgroeien is nog geen sprake, maar een positief berichtje op deze gure 1 april lijkt me geen overbodige luxe: Ondanks tientallen jaren van ontbossing blijkt de aarde steeds groener te worden. Dit zorgt er niet voor dat de opwarming van de aarde stop wordt gezet, maar het vertraagt de boel wel en dat is gewoon ontzettend goed nieuws. In de tropen gaat de ontbossing helaas nog steeds als een malle, maar omdat er buiten deze tropische gebieden de laatste jaren gigantisch wordt geïnvesteerd in het aanplanten van nieuw bos, lijkt de weegschaal momenteel de positieve kant uit te slaan: “…espite ongoing deforestation in South America and Southeast Asia, we found that the decline in these regions has been offset by recovering forests outside the tropics, and new growth in the drier savannas and shrublands of Africa and Australia…”. Kijk! Daarnaast is zelfs nieuwe aanwas in bijzonder droge gebieden zoals Afrika an Australië. We zijn er alleen nog lang niet: “…With terrestrial vegetation removing about a quarter of the carbon emissions from human activities and the global oceans removing another quarter, this means that half of our CO2 emissions remains in the atmosphere. Therefore, stabilising concentration of CO2 in the atmosphere and the consequent impact on the climate system will still require large reductions of global fossil fuel emissions…”. Maar we gaan de goede kant op. Geïnteresseerd in het volledige onderzoek dat Nature Climate Change heeft gepubliceerd? Check het hier. Bovenstaande foto is overigens geschoten op het Largo do Boticário in Rio de Janeiro

    0 0 stemmen
    REET DEZE POTS!

    1 REACTIE

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Ds. Ploppo
    Redacteur
    01/04/2015 - 11:51 11:51

    Helaas is er ook slechter nieuws. Het zichzelf versterkende effect van Global Warming is aangetoond. Het systeem jaagt zichzelf aan en dat betekent dat je om het om te keren meer moet doen dan de CO2 uitstoot terugbrengen naar een niveau waar de temperatuur nog OK was.

    Als je als regeltechnicus naar zo’n systeem kijkt lijkt het overigens onwaarschijnlijk dat het mechanisme echt zo instabiel is. Dat zou nl. betekenen dat een klein tikkie in de afgelopen 100.000 jaar al zo’n op hol slaande temperatuurstijging tot gevolg zou hebben gehad.
    Er zal dus ergens een remmende terugkoppeling in zitten. (bv warmer -> meer algengroei in oceanen -> meer CO2 opname -> lagere temperaturen)
    Het is duidelijk dat de huidige tsunami van broeikasgasuitstoot die terugkoppeling zwaar overstemt.

    Latest Posts

    Account

    U ZEI:

    OOK NIET TE MISSEN