More

  RECENTE POSTS

  Nunc aut nunquam

  “Nu of nooit”. Dat is de wapenspreuk van de sneaky-sneakytroepen oftewel het Korps Commando Troepen. Nu heeft iedereen en zijn moeder er in zijn diensttijd altijd bij gezeten als je hem er naar vraagt. Ondergetekende heeft er nadrukkelijk niet bij gezeten. Niet, hoor je! Of wel natuurlijk. Wie zal het zeggen? Een commando praat niet over zijn werk maar doet gewoon.

  Het is dan ook uitzonderlijk als meerdere commando’s uit de school klappen over de toestand van hun materieel. In een 13 pagina’s tellende brandbrief kaarten ze de zorgwekkende toestand van hun spullen aan. De zaken zijn zo erbarmelijk dat ze niet eens reserve-onderdelen hebben om de vijand mee dood te gooien. Sterker nog: de operationele inzetbaarheid is er ernstig door in gevaar.

  Voorspelbaar

  In een uiterst krampachtige en voorspelbare reactie houdt Hennis van Defensie stug vol dat “Er niets aan de hand is”. Een knietrekkertje: ze heeft de brandbrief niet eens gelezen. Wacht, dus je hoort iets en het eerste wat je roept is FAKE NEWS? Uit de mond van Al Sahaf herself:

  “Het beeld dat nu ook dreigt te ontstaan, namelijk dat militairen met voertuigen en spullen op pad worden gestuurd in de woestijn waarbij niets het doet, dat acht ik ook echt onjuist.” 

  Dan snap je niet helemaal de gravitas van commando’s die hun bek opentrekken. En voordat we gaan roepen “Ja, maar is dit wel intern aangekaart?” Ja. Al jaren, meerdere malen: want zo rollen ze bij het KCT. Maar zoals ook in mijn tijd het geval was, is het nu nog steeds: “Den Haag heeft het zo bepaald” en: “Geen Budget”. Die rotsmoesjes ben je op een bepaald moment beu, zeker als het leven van je maten op het spel staat.

  Uitgekleed Tot Op Het Bot

  Defensie is al jaren kapot bezuinigd. Want er was toch geen dreiging. Dat dit nu ook bij de elite-eenheden (welke altijd op betere spullen dan de rest van het groene spul hebben kunnen rekenen) raakt is veelzeggend. Wel geld voor een Faaljager maar niet om de absolute basis-gereedheid op orde te houden. De situatie van ons leger is zelfs zo zorgwekkend dat de absolute eerste taak, het beschermen van ons land niet eens fatsoenlijk uitgevoerd kan worden. Als u nu flashbacks naar de situatie voor 10 mei 1940 krijgt dan kan dat heel goed kloppen.

  Doekje Voor Het Bloeden

  Inmiddels heeft de politiek ook door dat Hennis de kar ook maar halfhartig aan het trekken is in afwachting van haar nieuwe baan bij Lockheed straks en heeft extra budget voor Defensie vrijgemaakt. De vraag is of de jarenlange bezuinigwoede niet zo’n kaalslag heeft uitgevoerd dat het nog ettelijke jaren gaat duren voor het leger weer zonder ‘pinda pinda’ te roepen door onze bossen kan lopen.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  19/07/2017 - 14:15 14:15

  Volgens mij stond er kort geleden een artikel over dit gebeuren op de site van de NatRes. Met voorbeelden van materieel waarvan je bij het bekijken denkt dat het in 1947 is aangeschaft en daarna nooit meer onderhouden.
  Mogelijk dat we het nog winnen van een vijand door het bekende vingertje op te heffen, maar op basis van de uitkleding van alle eenheden ga ik denk ik maar weer eens op zoek naar mijn privébunker in de tuin als het zo ver is.

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  19/07/2017 - 14:17 14:17

  Oh en ik ben benieuwd hoe de FvD hier op inspringt. In het Latijn vermoed ik.

  Bismarck
  23/07/2017 - 23:58 23:58

  Echt, doubleyouteaf doen die militairen eigenlijk met die ruim 8.500.000.000 euri die ze jaarlijks toegesmeten krijgen van ons* belastinggeld* (dat is gemiddeld €500 per Nederlander, inclusief alle kinderen, bejaarden en andere uitvreters*, dus al snel het viervoudige per hardwerkende* Nederlander*), dat er nooit genoeg geld is voor wapentuig?

  *Om het maar eens even in VVD/PVV-termen uit te drukken

  Monade
  Antwoord aan  Bismarck
  24/07/2017 - 08:34 08:34

  Nattevingerwerk:

  60000 personeel (militairen en nukubu’s) Da’s zeker 2 miljard per jaar.

  Zie een kazerne als een kruising tussen hotel en fabriek. Kost per kazerne zeker ook een paar miljoen per jaar om te draaien.

  Denk aan het materieel. Het meeste zijn vervoermiddelen. Denk aan megagrote transportcentra. Zeker tien miljoen per jaar per centrum.

  En bij missies gaan personeel en materiaal ook nog wel eens onherstelbaar kapot. Mag je weer nieuwe regelen.

  Wat de meeste mensen niet weten en niet willen weten, is dat een overheidsonderdeel (zeker tegenwoordig) nét zo wordt gedraaid als een commerciële onderneming. Dus meerjarige afschrijvingen van gebouwen en materieel, grondhuur, kapitaalbeheer, rentes, verzekeringen, enz.

  Dus ook al stuurt Hennis 1 commando in zijn badjas naar Mali (2e klas trein, bus en rubberboot) om daar ‘Pang! Pang!’ te gaan roepen, het apparaat om die beste kerel daarnaartoe te sturen draait gewoon door.

  Lees het zelf

  comment image

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN