More

  RECENTE POSTS

  Nu ook al Sjoemel-software gevonden bij de Overheid

  (satire mensen! satire!)
  Het begon allemaal met Volkswagen, die zijn Dieselauto’s met sjoemel-software uitrustte om gunstig uit de strenge Amerikaanse milieukeuringen te komen. Zodra de software detecteerde dat er een test gaande was schakelde het automagisch over op een onrealistisch zuinig modus. Nu werk onlangs bekend dat Japanse koelkasten met vrijwel identieke software is uitgerust, die apparaten in staat stelde vast te stellen of er een test gaande was, om vervolgens ook in een ultra groene stand te springen. En vandaag raakte bekend dat het altijd zeer integere ICT bedrijf Ordina hetzelfde heeft gedaan in Software die zij aan de Nederlandse Overheid leverde. Naar verluidt zou ook deze software kunnen vaststellen wanneer zij getest werd, en dan zou dat gaan om acceptatietesten. In die hoedanigheid zou de software bijna onwaarschijnlijk perfect presteren en zou ook de performance ongekend goed zijn. Zodra de klant deze software vervolgens formeel geaccepteerd had en de eerste facturen van doorgaans vele miljoenen waren betaald, sloeg de feite sjoemel-software meedogenloos toe, en genereerde de ene systeemfout na de andere, en ook de performance zakte dramatisch in. Dit alles met als overduidelijk doel om zoveel mogelijk zeer lucratieve meerwerk opdrachten voor Ordina te genereren. Deze sjoemel-software stelde het bedrijf zelfs in staat om uiterst laag op aanbestedingen in te schrijven, wetende dat er dankzij de sjoemel-software altijd grote winsten zouden worden gemaakt. Binnenkort op dit blog: sjoemel-software in de VEO puntentelling!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  6 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  6 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Ds. Ploppo
  Redacteur
  19/10/2015 - 13:49 13:49

  Ik heb gehoord dat Volkswagen inmiddels sjoemelsoftware in z’n sjoemelsoftware aan het plaatsen is. Zodra die merkt dat iemand probeert te achterhalen of er tijdens een test ander gedrag is dan normaal, wordt de oorspronkelijke sjoemelsoftware gebypassed.

  Andersom werkt ook; Zodra het er tijdens een normale rit op lijkt of iemand de meetgegevens verifieert, wordt de “schone mode” geselecteerd. Voor het detecteren wordt de motorkap-open-sensor gebruikt en de achteruitrij-camera (die ziet of iemand een probe in de uitlaat steekt).

  Hoe het exact werkt weet ik niet, maar er schijnen meerdere IF THEN ELSE gebruikt te zijn. Twee direct achter elkaar geplaatste RETURN statements doen vermoeden dat ook hier personeel van Ordina bij betrokken is.

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  19/10/2015 - 14:43 14:43

  Naar ik heb begrepen duiken de verantwoordelijken ook meteen onder zodra GOSUB is geactiveerd.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  Antwoord aan  Roel Zwaar
  19/10/2015 - 15:34 15:34

  Je bent waarschijnlijk in de war met
  ON ERROR GOTO HELL

  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  19/10/2015 - 17:01 17:01

  Nee, wel met GO TO 1940

  Xloph
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  19/10/2015 - 20:58 20:58

  Breng ik laatst mijn Volkswagen naar de garage voor controle, de monteur sluit hem aan op de computer, en kijkt bezorgd. Dus ik vraag hem wat eraan mankeert. Zegt ‘ie: ‘Syntax error’

  E.R. Deoz
  19/10/2015 - 20:08 20:08

  Dat zou eens heel goed waar kunnen zijn. Het is best denkbaar dat ze de tests laten bedenken door de “ICT-specialisten” van Ordina, die vervolgens alleen zorgen dat ze die specifieke tests doorkomen. Daarna tekent de Topambtenaar dat alles keurig werkt en is Ordina verzekerd van de poen.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN