More

  RECENTE POSTS

  Noodbevel AZC Pekela: Dat mag (zo) dus niet (WAT ERG!)

  Welkom bij weer een editie van “Dat mag (zo) dus niet“. Want, wat lezen we, in Pekela is wegens een ophitserige Facebook-oproep een noodbevel van kracht. Burgemeester Kuin sprak over “een zekere mate van maatschappelijke onrust”, en heeft daarom een noodbevel van 12 uur afgekondigd.

  Het noodbevel is echter niet gericht op specifieke personen of een specifiek aantal personen, maar een onbepaald aantal personen:

  Een ieder die zich bevindt of begeeft naar het terrein en de directe omgeving van de opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers aan de Hooiweg 1 te Oude Pekela zoals aangegeven op de bijgevoegde kaart, met het kennelijke doel om daar een manifestatie te houden of te demonstreren zonder dat daarvoor de benodigde kennisgeving is gedaan als bedoeld in artikel 2.4 van de Algemene Plaatselijke Verordening Pekela 2014, of met het kennelijke doel daar de orde te verstoren of door gedrag of uitingen zoals kleding, gezichtsbedekkingen, spandoeken, vlaggen of anderszins de openbare orde en de veiligheid van anderen in gevaar te brengen of de vrees daartoe op te wekken, dient zich op de eerste vordering van een politieambtenaar direct te verwijderen uit het gebied zoals aangegeven op bij dit besluit behorende kaart en zich daaruit ook verwijderd te houden.

  Nou zitten er in de redactie niet heel erg veel burgemeesters, maar kunnen wij wel uitstekend handleidingen lezen en laat er nou een soort online handleiding bestaan van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

  Gaat het om een onbepaald aantal personen (“een ieder”), dan is een noodverordening het geschikte middel (artikel 176 Gemeentewet).

  Dus we zullen het nog een keer uitleggen (wellicht is het alvast handig als Geke Faber even oplet): een bevel is dus “jij/jullie doen nu dit”. Een verordening is “deze regels gelden vanaf nu tot X voor iedereen”.

  Waarom is het zo belangrijk dat dit verschil gemaakt wordt? Omdat een noodverordening een vorm van democratische controle kent. Dit kan achteraf gebeuren in noodgevallen. Een noodbevel heeft dat niet en mag daarom geen algemeen verbindende voorschriften bevatten.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  1 REACTIE

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Roel Zwaar
  Roel Zwaar
  Gast
  15/09/2016 - 10:51 10:51

  Hebben de bewoners van het AZC nu last van de Pekelaren of hebben de Pekelaren nu last van de bewoners van het AZC?

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN