More

  RECENTE POSTS

  Nivelleren is een feest, kijk maar naar Venezuela

  Weet je nog, een jaar vijf of geleden, dat Hans Spekman nivelleren een feest vond? Zo denkt Sadet Karabulut, woordvoerder buitenlandse zaken voor de SP in de Tweede Kamer, er ook over. Nivelleren tot je letterlijk een ons weegt is helemaal te gek!

  Karabulut vind namelijk dat de hele wereld en zijn moeder veel te overtrokken reageert op de manier waarop de Venezolaanse regering de oppositie neerslaat en monddood maakt het land weer op de rails probeert te krijgen. Zo ziet ze vooralsnog niet dat Maduro de Nationale Vergadering gebruikt om een nieuwe grondwet in te voeren die hem ongebreidelde macht geeft in het land. Ook het vervangen van de hoogste aanklager door een ja-knikker is geen enkel probleem.

  Wij moeten allemaal niet zo moeilijk doen! Want nivelleren lukt namelijk ontzettend prima in Venezuela:

  Karabulut wil niet concluderen dat het economische beleid van Venezuela achteraf bezien een mislukking is: De welvaart is sinds Chávez meer gelijk over het land verdeeld. Nu moet je constateren dat de olieprijs is ingestort en het economisch minder gaat. Daar moet iets aan gebeuren, maar er zijn wel degelijk resultaten geboekt. Je moet Venezuela ook niet geïsoleerd bekijken. In Brazilië zijn ook grote problemen, en daar dreigen we ook niet met sancties

  Ja, eens, vroeger had je een kleine rijke elite en het volk had niets. Nu heeft niemand meer iets. Wat dat betreft is het nivelleren prima gelukt. En als ze met de geboekte resultaten de strijd tegen obesitas bedoelt, dan heeft ze inderdaad ook gelijk:

  In 2016 kon een derde van de Venezolanen zich geen drie maaltijden per dag veroorloven en viel 72 procent van de bevolking gemiddeld 8,7 kilo per persoon af, aldus een onderzoek van lokale universiteiten

  En wellicht heeft ze ook iets met hyperinflatie, want die bedroeg in 2016 800 procent. Papiergeld in Venezuela is nu minder waard dan toiletpapier, want dat is namelijk bijna nog moeilijker te krijgen dan papiergeld.

  Dat Maduro de afgelopen vier maanden al 5000 mensen willekeurig heeft opgepakt en er nog duizenden zonder enige vorm van proces vast zitten past natuurlijk helemaal binnen de ook zo door de SP gewenste socialistische dictatuur heilstaat. Ook de ruim 100 doden die tot nu toe gevallen zijn bij de massale protesten tegen de regering is blijkbaar een prima geboekt resultaat binnen het socialisme. Gelukkig gaat Karabulut ons op de hoogte houden wanneer ze weer richting Venezuela vertrekt.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  10 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  10 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Monade
  09/08/2017 - 12:45 12:45
  Bismarck
  09/08/2017 - 13:16 13:16

  “Ja, eens, vroeger had je een kleine rijke elite en het volk had niets. Nu heeft niemand meer iets. Wat dat betreft is het nivelleren prima gelukt. “
  Dit is toch aantoonbaar onjuist. De Gini-coëfficiënt is (laatst bekende cijfer uit 2015) weliswaar lager dan het Zuid-Amerikaans gemiddelde (en dat van de VS), maar met 0.4 nog altijd ver boven de 0 (iedereen even rijk/arm) en zelfs ruim boven de 0.26 van Noorwegen (schrijf eens een stukje over hoe erg dat nivelleren daar uitpakt?).

  Monade
  Antwoord aan  Reet
  09/08/2017 - 13:19 13:19

  Meer foto’s van de bankneger plaatsen, reet. Dan lijkt het hier meer op dat meubelfoldertje.

  Bismarck
  Antwoord aan  Reet
  09/08/2017 - 15:31 15:31

  Het lijkt me bijzonder sterk dat Maduro de Gini naar de Noorse 0.26 heeft weten te brengen. Rijkmensen hebben vaak methodes en connecties om hun rijkdom te behouden. In Venezuela is dat niet anders. De meeste rijken van 2000 (aantreden van Chavez) zijn nu nog steeds de rijken daar.

  Maar ik ben nog steeds benieuwd naar waarom nivelleren zo ontzettend kut is, met Noorwegen als ultiem nivelleervoorbeeld in het achterhoofd.

  NB. Ik ben me er uiteraard van bewust dat Maduro aardig achter Erdogan en Poetin aan gaat in zijn dedemocratisering (waarbij die het beiden overigens een stuk slimmer aanpakken, waardoor er ook minder ophef over is) en dat hij er ook politiek-economisch een zooitje van maakt, maar dat heeft veel meer te maken met nepotisme dan met nivellering. En er is natuurlijk ook sprake van de zaken die Ploppo bijzaak noemt (een economische elite die ook niet bepaald de botte middelen schuwt om de regering dwars te zitten en die daarbij vanuit de VS gesteund wordt).

  Monade
  Antwoord aan  Bismarck
  11/08/2017 - 18:29 18:29

  Maar ik ben nog steeds benieuwd naar waarom nivelleren zo ontzettend kut is, met Noorwegen als ultiem nivelleervoorbeeld in het achterhoofd.

  Kearl, ik denk dat je zelf wel kunt bedenken dat a) ‘nivelleren’ een nietszeggend begrip is omdat het juist gaat om het hoe, en b) dat gini-coëfficiënten eenheidsloze waarden zijn waarbij men doorgaans alleen kijkt naar inkomen uit arbeid, en niet uit kapitaal.

  Uit alles blijkt dat de nationalisaties door Chavez & Co de Venezolaanse bevolking geen verbetering hebben gebracht, en dat het door hen genivelleerde geld opperdeop en/of ‘kwijt’ is.

  De Noorse staat heeft, in tegenstelling tot Venezuela en Nederland(!), de inkomsten uit aardolie en aardgas belegd in fondsen ten bate van de eigen bevolking. Nivelleren terwijl iedereen feitelijk al stinkend rijk is, zoals in Noorwegen, kun je niet vergelijken met een regentesk pauperland als Nederland of Venezuela.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  09/08/2017 - 13:49 13:49

  Er was smeerolie genoeg om te zorgen dat de boel eerlijker verdeeld zou worden en toch (bijna) iedereen erop vooruit zou gaan. Als je het dan als socialistische regering niet voor elkaar krijgt zal dat toch voor een groot deel aan jezelf liggen. Maar er werd slechts blindgestaard op de tegenwerking die er vanuit Amerika en de eigen upper-class kwam. Probleem met mensen die hun eigen fouten niet zien is dat ze tot het uiterste gaan om hun gelijk te bewijzen. Dat zoiets resulteert in het ontmantelen van de democratie is onvermijdelijk. Dat dwaalgeesten als Karabulut en Corbyn dat niet in willen zien doet vermoeden dat zij in een zelfde situatie hetzelfde zouden handelen.

  Bismarck
  09/08/2017 - 20:04 20:04

  Al verder lezend:
  “Ook het vervangen van de hoogste aanklager door een ja-knikker is geen enkel probleem.”
  Dat is ook zo’n kenmerk van nivelleren zeker? In landen waar gedenivelleerd wordt, gebeurt zoiets natuurlijk nooit, laat staan dit jaar nog.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN