Over Peak Oil is al genoeg geschreven op deze site, maar die stukjes zijn tijdelijk niet bereikbaar.* Maar dat was toen, nu is er Peek Oil: inzichtelijk maken wat de werkelijke olievoorraad is door het koekeloeren naar satellietfoto’s. Olieopslagtanks hebben namelijk een drijvend dak dat dus kan meebewegen met het niveau in de tank. Door de stand van deze tankdaken te bekijken via satellietbeelden, wil startup Orbital Insight inzichtelijk maken wat de werkelijke wereldwijde olievoorraad is. Want blijkbaar is dat getal net zo onvindbaar als een kiezer voor de Provinciale verkiezingen, of voorraden worden om strategische redenen niet vrij gegeven. Om dat allemaal betaalbaar te maken, satellietbeelden kosten duur geld, moet er een netwerk van relatief goedkope nano-satellieten rond de aarde gaan draaien. De petabytes aan beeldmateriaal die dat gaat opleveren worden dan via automagische beeldherkenning beoordeeld. Werk dus de bikinilijn of het rugdons bij alvorens weer te gaan zonnen.
* Ik mocht op audiëntie bij de Grote Reetganger. Hij verzekerde mij dat er een grote kans is dat het archief waarschijnlijk binnenkort misschien zeer zeker over een tijdje naar het zich laat aan zien weer beschikbaar komt en zo mogelijkerwijs toegankelijk word in boekvorm online op een Retecools bij u in de buurt. Zet de internets alvast maar aan, kanaal 14.
Als er betere schattingen van die voorraden zijn, dan is dat politiek zeer gevoelige informatie.
Wat ook van belang is, is de hoeveelheid olie die nog te winnen is. Saoudi Arabie krijgt het al decennia voor elkaar om een gigantische flow te genereren. Dat moet een keer opraken, maar op het politieke wereldtoneel zeggen ze dat ze de flow nog immer zouden kunnen opvoeren. Als je nu kunt zien hoe vol de tanks in SA zijn door de tijd heen, dan kunnen we een beter beeld krijgen over wat SA daadwerkelijk zou kunnen. Ik denk dat ze er een zijltje overheen gaan spannen.
Nederland gebruikt ongeveer 1/84 deel van de flow van alle olie in de wereld. Indonesie, de bakermat van Shell, is nog immer OPEC-lid, maar is netto een importeur geworden. Brent-Noordzeeolie is binnenkort “op” wat voor de Engelse en Noorse economie een probleem is. Er zit nog wel olie, maar het kost binnenkort meer dan een vat diesel om een vat ruwe Brent-olie online te brengen.
“Omdat [sic] allemaal betaalbaar te maken, satellietbeelden kosten duur geld, moet er een netwerk van relatief goedkope nano-satellieten rond de aarde gaan draaien.”
Daar heeft Poetin al een oplossing tegen, voor het geval iemand de Russische olievoorraden zou willen bekijken.
Ook de diepgang van alle FPSO’s & VLCC’s meenemen dan?
En wat Behanger zei over wat er nog in de grond zit. Maar volgens mij is Saudi Aramco nog niet uitgebluft.
En Peak-gas? Waarbij de kosten van gaswinning worden uitgedrukt in kapotte boerderijen en boze Groningers met hooivorken? Volgens mij is ergens ooit al zo’n beetje besloten dat Peak-gas pas bereikt wordt wanneer de Martinitoren acuut dreigt in te storten.
Maar, serieus: wat Behanger zegt. Bouwzeiltjes gaan nog eens héél groot worden.
Verreweg de beste (interactieve) kaart die ik kon vinden:
http://worldmap.harvard.edu/maps/oilandgasmap/Otd