More

  RECENTE POSTS

  Minority Report voor je werknemers

  We hebben het op de ercees wel eens gehad over het gebruik van big data om te voorspellen wanneer iemand een misdrijf gaat plegen. De politie wil dit bijvoorbeeld graag. Eng? Ja, wel een beetje. Maar waar de politie alleen misdrijven wil voorspellen zijn de grootste werkgevers en verzekeraars ter wereld met iets heel anders bezig.

  Als je voor grote corporaties werkt is de kans namelijk aanwezig dat er massaal informatie wordt verzameld om te voorspellen hoe het met je gezondheid zit. Bedrijven als Castlight Healthcare verzamelen op grote schaal informatie over werknemers van deze bedrijven. Bijvoorbeeld waar ze hun geld aan uitgeven, of ze stemmen en wat je stemgedrag is. Wat ze met die informatie kunnen? De waarzegger uithangen.

  De bedrijven zeggen te willen besparen op de stijgende zorgkosten door te voorspellen wanneer werknemers gezondheidsrisico’s lopen en met informatiecampagnes en tips preventief proberen ziekteverzuim terug te dringen.

  Zo kan men bijvoorbeeld voorspellen of vrouwen op het punt staan om zwanger te worden op basis van bijvoorbeeld het niet meer afnemen van voorgeschreven anticonceptie, het zoeken naar informatie over vruchtbaarheid (op de ‘health app’ van hetzelfde bedrijf), de leeftijd van de vrouw en die van haar kinderen. Vervolgens wordt de waarschijnlijkheid van een aanstaande zwangerschap bepaald, waarna de vrouw alvast ‘tips’ gemaild krijgt.

  Castlight geeft werkgevers geen informatie over individuele werknemers, maar aggregated data. Maar Walmart betaalt Castlight al wel om werknemers met rugklachten te identificeren en met ze te communiceren: 30% van de werknemers die een dure ruggegraatoperatie zouden ondergaan zagen er vanaf naar aanleiding van een second opinion.

  Klinkt het alsof zo’n bedrijf misschien wel heel erg veel over je weet? Ja. Dat weten ze bij Castlight ook en daarom is de afdeling “spin je een ongeluk” continu bezig om te voorkomen dat je misschien wel eens een beetje argwanend zou kunnen worden.

  Castlight carefully test-markets its messages to try to avoid appearing too intrusive, says Mr. Rende. “Every word matters,” he says.

  Uiteraard. Want privacy, da’s een kwestie van de juiste marketing. Uw eigen toepassing van deze techniek kunt u, zoals gewoonlijk, kwijt in de comments.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  2 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  17/02/2016 - 17:55 17:55

  “Vervolgens wordt de waarschijnlijkheid van een aanstaande zwangerschap bepaald, waarna de vrouw alvast ‘tips’ gemaild krijgt.”
  Geen tips maar ontslag geven. Anders kun je fijn haar en de vervangende kracht doorbetalen gedurende haar zwangerschap en ouderschapsverlof (en de volgende, want de meeste vrouwen die een kind krijgen willen ook een tweede). Wel in de database laten zitten; blijkt ze na een jaar of 6 niet aan de antidepressiva, dan kun je haar weer aannemen. Als de koters eenmaal op school zitten, dan hebben de moeders vaak weer extra werkmotivatie.

  Alpha Kenny Wun
  18/02/2016 - 09:45 09:45

  Ach, dit kan ook in het voordeel van de werknemer werken:
  ” Beste AKW, we hebben de gegevens van uw bonuskaart gekoppeld aan het rapport van uw laatste lichamelijke keuring. De laatste geeft een vergrote lever en rugklachten aan. Mogen wij u adviseren voortaan geen rugtas vol met halve liters Euroshopper bier te kopen, maar bij de Gall en Gall een fles Everclear te halen.”

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN