More

  RECENTE POSTS

  Mag ik van jou in de categorie oorlogsmisdaden een paar krijgsgevangen?

  Volgens bronnen staat de diplomatieke relatie tussen de VS en Nederland op het spel omdat we geen Gitmo-gevangen op willen nemen. Dat is diplomaats voor “neem gevangen op, of anders”. Maar waarom zouden we eigenlijk?

  Guantanamo Bay, oftewel Gitmo, is een schandalige misdaad tegen verschillende mensenrechten. Wellicht herinnert u zich nog wat rapporten over de martelpraktijken die daar standaardprocedure waren. “Enhanced interrogation” van mensen die sowieso al zonder recht op een eerlijk proces werden opgesloten in een overzeese Gulag (want Gitmo ligt in Cuba), want de VS wilde dit blijkbaar absoluut niet op eigen grondgebied hebben. Bij vrijwel elk ander land ontstaan er bij dit soort praktijken meteen sancties, maar bij de VS moest verandering van binnen komen.

  Toen na jaren touwtrekken toch uiteindelijk maar besloten werd dat het martelen van gevangen niet echt ethisch was, kwam er eindelijk wat schot in de verkiezingsbelofte van Obama om Gitmo op te heffen. Maar blijkbaar wil Obama het probleem oplossen door zijn martelslachtoffers gewoon opnieuw ergens overzees te dumpen. Ga weg! De VS heeft 9,158,022 km2 land en een geschatte bevolking van 321,605,012. Met 35 man per vierkante kilometer land (versus een geschatte 495 in Nederland) hebben ze vast wel ergens een stukje land waar ze een eigen plek kunnen bouwen om de slachtoffers van je eigen martelpraktijken te huisvesten. We hebben het hier in Europa namelijk nogal een beetje druk met het dealen van een ander gevolg van de dramatische foreign policies die de VS er door de jaren heen op na houdt.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  wout
  wout
  22/09/2015 - 13:00 13:00

  ‘Maar waarom zouden we eigenlijk?’

  Omdat de VS Tony Soprano zijn. Hij heeft ons ooit geholpen en nu staan we in het krijt. Hij beschermt ons tegen de andere families in het oosten en in ruil daarvoor kopen we zijn vliegtuigen en tuigen we wat voetvolk voor hem af. Je kúnt wel nee zeggen, maar dat kost je meer dan alleen je ethiek.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  22/09/2015 - 13:58 13:58

  Mooi getypeerd Wout.
  Inderdaad, gewoon ordinaire machtspolitiek. Nu kunnen ze wel mooie woorden hebben dat Gitmo er destijds ook in ons belang kwam, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Het eerste harde bewijs moet nog geleverd worden dat de wereld er door Gitmo veiliger op is geworden. eerder het tegendeel. Wat zich daar afspeelde heeft wellicht van menig twijfelaar een extremist gemaakt.
  Grappig wel dat juist de VVD ( VS vriendje #1) tegenspartelt. Misschien kan er nog onderhandeld worden. Als we nu nog 1 extra JSF aanschaffen, kunnen die 2 gevangenen dan niet gewoon ergens boven zee uitgezet worden. Win-win, zijn wij van die gasten af en is het toekomstige commissariaat van Hennis bij Lockheed ook weer dichterbij gekomen.

  Bismarck
  22/09/2015 - 15:44 15:44

  En toch heeft de VVD gelijk (haha ja ik zei het echt!). Dat hele Gitmo heeft er flink aan bijgedragen dat er nu allemaal vluchtelingen uit die regio deze kant op komen (reken maar dat IS, dat immers in Irak is ontstaan, bijzonder veel baat heeft gehad in hun rekruteringsactiviteiten door Gitmo en hoe de Amerikanen daar met moslims omgingen).

  Dan kunnen we best met goed fatsoen zeggen: Sorry, die kunnen er niet meer bij, want we hebben de ruimte nodig voor asielzoekers die jullie veroorzaakt hebben.

  Als ze dan zo nodig wat mensen willen sturen, laat ze dan maar Bush en Cheney uitleveren aan het Internationale Strafhof.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN