Voor het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wordt fors minder geld uitgetrokken en dat heeft een direct effect op het aantal stembureaus. De NOS deed een rondgang bij 311 van de 390 de gemeenten.

Gemiddeld kwam daaruit dat 10% van de normale stembureaus niet open gaat zijn. Dat maakt de toegankelijkheid van het referendum wel wat minder, maar sommige gemeenten bakken het wel heel bruin. Zo kan je in Meppel bij minder dan de helft van de stembureaus terecht, in het Limburgse Stein is ruim 68% van de stemlokalen op slot en krijgt koploper Oldenzaal het voor elkaar om zelfs minder dan 30% van de bureaus van de vorige verkiezing open te hebben.

Oldenzaal zegt dat dat is om het referendum “kostenefficiënt te organiseren”. Kaag en Braassem verwacht dat de opkomst tegenvalt, en opent nu dus maar 6 van de 14 stembureaus. Ja, zo gaan ze wel gelijk krijgen over de opkomst, als je in ene naar het volgende dorp moet om te kunnen stemmen. Een beetje alsof je beweert dat mensen geen boodschappen doen op zondag en daarom de supermarkten niet open doet. Over Barneveld gesproken, daar hebben ze naast de compressie van hun png-tjes ook een zootje stembureaus wegbezuinigd: iets meer dan de helft blijft er over. Ook daar hebben ze trouwens de helderziende blik dat als je de toegankelijkheid met de helft verminderd het tellen van de stemmen wel eens een stuk sneller zou kunnen gaan.

Dat landelijk gemiddelde is overigens een wat opgekrikte statistiek omdat er gelukkig ook gemeentes zijn die het voor elkaar krijgen meer stembureaus dan bij de vorige verkiezingen in te zetten. Dus al met al gaat het nog een hele klus worden om iedereen naar de stembureaus te zoeken, want als je in de verkeerde gemeente zit moet je die met een vergrootglas gaan zoeken. We stemmen!

Weer een referendumpots? Ja duh, daar krijgen we voor betaald zijn we vóór. Jullie dus als het goed is ook. Zo potsen wij alle referendum posts hier. Ook zijn wij van Retecool ook superbehulpzaam. Zo weten wij wat je moet doen als je opeens in een hippe koffietent staat. Wij vinden het sowieso heel leuk als u ons leuk vindt op Facebook.
0 0 stemmen
REET DEZE POTS!
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bismarck
16/02/2016 - 16:57 16:57

“in het Limburgse Stiens”

Zo, daar is met de vertaling uit het Limburgs iets mis gegaan. In het Nederlands wordt de gemeente gewoonlijk Stein genoemd. Tenminste, ik gok dat jullie het over die gemeente hebben.

wout
wout
Antwoord aan  Bismarck
16/02/2016 - 21:46 21:46

Raar, want in ‘t Limburgs is Stein gewoon Stein, of Sjtein, als je wilt. Veel valt er niet te vertalen.

Bismarck
Antwoord aan  wout
17/02/2016 - 12:34 12:34

Ik weet het, misschien wilde de retecools iets te graag/veel vertalen? Of misschien is er een gemis aan een google translate vanuit het Limburgs en is deze post dus ietwat misplaatst (of heel begrijpelijk, want Retecoolers kunnen niet omgaan met vreemde talen en willen dus dat de hele wereld maar gewoon Nederlands praat)?

MadDieu, drukt zijn snor
16/02/2016 - 22:01 22:01

Wat de uitslag van dit referendum wordt is lang niet zo interessant als het gekonkel er om heen. Graag een behoorlijke opkomst, zodat duidelijk is dat het stemvee ook gehoord wil worden.

Het partijgedrag voor en na het referendum geeft informatie cq stemadvies voor de aankomende kamerverkiezingen (de politieke betrouwbaarheid ligt bloot)
Soms lijkt het erop alsof alleen de geregistreerde leden van de PVV zich hiervan bewust zijn.

MadDieu, drukt zijn snor
16/02/2016 - 22:05 22:05

Over de stembureaus; is er ook een uitsplitsing naar de politieke kleur van de gemeenteraad. Of is daar geen correlatie?