More

  RECENTE POSTS

  Kost wat, maar dan heb je ook een tyfusgrote gevangenis die we niet nodig hebben.

  Even geen referendum mensen. Onze planner staat z’n messen al te slijpen omdat er een of andere eigenwijze hippie redacteur z’n eigen plan trekt, maar daar komen we hier ook wel weer uit. In ieder geval richten we onze blik even op de overheid. Want wat lazen we tot onze verbazing in de Volkskrant? Ja! De komende jaren worden er weer gevangenissen gesloten.

  Tot zover niets aan de hand. Je gaat geen leegstaande gebouwen draaiende houden en we hebben op andere gebieden wel wat ruimte te kort. Echter wil het geval dat omstreeks Juni de eerste gevangenen hun intrek moeten nemen in de in 3 jaar gebouwde PI in Zaanstad, die plaats moet gaan bieden aan 1000 gevangenen.

  Voor het eerst werd over deze gevangenis gepraat in 1997, maar het heeft jaren geduurd voordat er gebouwd werd. De bouw begon in 2013. Wisten ze in 2013 dan niet dat er minder en niet meer capaciteit nodig was? Jawel.

  De capaciteitsbehoefte van het gevangeniswezen zal volgens de raming met 3½% dalen tussen 2012 en 2018.

  Ok, maar zo’n publiek-private samenwerking die €300 miljoen kost gaat niet over één dag ijs en moet aanbesteed worden. Wanneer was dat dan? Daarvoor keren we ons even richting Ome Roon, die in 2013 kamervragen van Liesbeth van Tongeren beantwoordde:

  Aankondiging van de aanbesteding vond plaats op 9 maart 2009. In 2011 is de aanbesteding een periode opgeschort geweest om het programma van eisen aan te passen aan de laatste ontwikkelingen binnen DJI en om de PI meer toekomstbestendig en multifunctioneel te maken.

  Goed, dus de laatste optie om €300 miljoen anders te besteden dan aan een gevangenis waarvan we er na 2013 26 gingen sluiten was in 2011. Was er toen niets bekend over een dalende capaciteitsbehoefte? Jawel. Sterker, in de capaciteitsbehoefte van 2011 werd gesproken over een terugloop van 10% tot 2016, het jaar waarin de nieuwe megagevangenis open gaat.

  Ok, dus we gaan moderniseren, slopen de oude gevangenissen en investeren in iets moderns. Misschien hadden we gewoon geld over? Niet bepaald. Rutte I wilde in totaal 18 miljard bezuinigen en in 2013 moest Justitie een meerjaren-bezuiniging realiseren van één miljard eypo.

  Ook de Dienst Justitiële Inrichtingen zal de komende jaren bezuinigen. Deze bezuiniging loopt op van €78 miljoen in 2013 tot €340 miljoen in 2018 op een totaalbudget van €2 miljard.

  Goed. Dus we hadden geen geld, wel gevangenissen, een gigantische bezuiniging voor de boeg, voorspelde massaleegstand in de cellen en een plan uit 1997 dat door de realiteit inmiddels was ingehaald, maar in dat hele proces heeft niemand bedacht dat er nuttigere bestedingen zouden kunnen zijn van dat geld dan een tyfusgrote gevangenis die we niet nodig hebben? Staat er ergens in die leegstaande gevangenissen nog een wasmand?

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  3 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  3 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Heiner
  Heiner
  22/03/2016 - 09:37 09:37

  Waar een klein land groot in kan zijn

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  22/03/2016 - 13:52 13:52

  Tsja, als de molen eenmaal draait en de lobby heeft z’n werk gedaan dan MOET het gebeuren. Het blijft nog altijd lastiger om bij de overheid nuttige projectjes van een paar ton van de grond te krijgen dan om een zinloos miljoenenproject te stoppen.
  Dat zag je ook al bij de JSF,
  En geen politicus die ervan wakker ligt…

  Edwin Emanuel Posse
  Gast
  06/09/2016 - 16:02 16:02

  voel jij of je vriendin zich savonds veiliger in rotterdam op straat dan bijv 10 jaar geleden?

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN