More

  RECENTE POSTS

  Jan Kruis overleden: Doei Pipeloei

  We hebben seriemoordenaar 2016 nog geen drie weken de rug toegekeerd of 2017 neemt het stokje alweer over. Jan Kruis, de bedenker en tekenaar van stripfamilie Jan, Jans en de Kinderen is gisteren op 83-jarige leeftijd van ons heengegaan. Al sinds de jaren vijftig tekende Jan verschillende strips, maar hij brak vooral in de jaren zeventig door met zijn wekelijkse oerHollandse strip J,J & dK in de Libelle. Naast de term ‘jeweetwelkater’ verzon hij ook het Evangelie van Sint Pannekoek, de Rotterdamse traditie om op St. Pannekoek, 29 november, een pannekoek (‘pannenkoek’) op je hoofd te leggen.

  Jan, Jans en de Kinderen

  Dit pisburgerlijke Nederlandse doorsneegezin bestaat uit vader Jan, moeder Jans, opa Tromp, en eerst twee dochters, Karlijn en Catootje, maar later ook baby Gertje. Dit Bonagezin beleeft elke week mierzoete avonturen, maar hun huisdieren, de Rode (jeweetwel)Kater, Siamees Loedertje en teckel Lotje hebben weer hun eigen verhaallijnen. Als je in Nederland bent opgegroeid heb je de familie Tromp haast niet kunnen missen. Gelukkig nam een groep tekenaars onder de naam Studio Jan Kruis het werk al rond de eeuwwisseling over toen Jan zelf met pensioen ging. Hoewel Jan Kruis maatschappelijke ontwikkelingen behandelde in zijn strips, bleef hij altijd respectvol en nuchter van toon. Tof, Jan.

  Doei Pipeloei

  In de strips roept Jeroentje, het kameraadje van Catootje, met regelmaat: “Hoi pipeloi!” Zoals dat gaat met catchphrases sloeg deze groet ongeveer net zo hard aan als “Goeiesmorgens.” of “Goedemorgen deze morgen.”, maar vandaag zeggen we allemaal “Doei Pipeloei.” Of je de tekenstijl en humor van Jan Kruis nu leuk vond of walgelijk, hij was en zal altijd een icoon zijn.

  We betreuren het dat 2017 door lijkt te gaan waar 2016 beroemd mee is geworden. Ook VPRO hoofdredacteur Karen Bok is overleden en vanmiddag vindt de inauguratie van Donald Trump plaats. Het zijn gekke tijden, mensen. Intussen zijn de we bunker aan het verstevigen met betonblokken, maar ter ere van Jan Kruis worden er vanmiddag pannekoeken gebakken. Met kaas.

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  4 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  4 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  20/01/2017 - 15:56 15:56

  Miguel Ferrer, Hans Breukhoven, Robert Anker en Ger van Mourik ook (allemaal vandaag).

  cspr
  Lid
  Antwoord aan  Bismarck
  20/01/2017 - 16:03 16:03

  En dat allemaal op de verjaardag van Paskal Jakobsen.

  Joost
  Joost
  Gast
  Antwoord aan  cspr
  20/01/2017 - 21:04 21:04

  poëtisch

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN