More

  RECENTE POSTS

  Ik zeg het niet vaak, maar HOERA voor D66

  Zojuist is met een nipte meerderheid (serieus, 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen) het donorplan van D66er Pia Dijkstra aangenomen.

  Dit plan voor actieve donorregistratie houdt in dat in principe iedereen in Nederland donor is, tenzij je bewust er voor hebt gekozen geen donor te zijn. Ergens is dat een geweldig plan, maar het is eigenlijk ook gewoon om te janken dat het moet. Men is in Nederland blijkbaar te belazerd om zich een paar minuten te buigen over de vraag “Donor, ja of nee?“. Elk jaar sterven er nog zeker 150 mensen die met een geschikt donororgaan gered hadden kunnen worden.

  Tot nu toe was slechts een kwart van de Nederlanders geregistreerd als donor. Dat percentage zal na deze wetswijziging (die nog moet worden goedgekeurd door de eerste kamer, dus er is nog helemaal niets zeker) hopelijk een stuk hoger gaan liggen. En ja, het is jammer dat er zo’n wet aangenomen moet worden. Beter was overigens geweest dat deze wet anders was ingericht, bijvoorbeeld: “Geen donor? Dan ook geen recht op donororganen!”. Maar dit is in ieder geval een stap in de goede richting. Hulde D66 en hulde Pia Dijkstra!

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  13 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  13 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  13/09/2016 - 16:30 16:30

  Verander “mist” even in tenzij (en aub niet in mits, want dat is nog steeds onjuist).

  Bismarck
  Antwoord aan  Bismarck
  13/09/2016 - 16:37 16:37

  Omdat ik nog wat loop te klungelen met het nieuwe loginsysteem van de Retecools: Deze link is misschien nuttig om uit te printen en aan de zijkant van één van de redactie CRT’s te hangen (echte mannen /care om brandgevaar).

  biermeester
  13/09/2016 - 16:39 16:39

  Om een of andere reden strijkt mij dit erg tegen de haren en voel ik sterk de neiging om mijn donatie in te trekken.
  Zal wel komen omdat de overheid zich toch weer iets toe-eigent, met als dwingend argument dat het voor zo’n nobele zaak is.

  Monade
  Antwoord aan  biermeester
  13/09/2016 - 17:05 17:05

  Ah, te weinig zeikzakken in het eggie tegengekomen die janken dat tante ome Cor nog had geleeft als er een veertiende donorlong beschikbaar was geweest, zodat ze tot hun honderdste gewoon gezellig een pakje zware van Nelle per dag hadden kunnen roken (gun ze nou het enige pleziertje wat ze nog hebben, met al die buitenlanders om ze heen). Maar zhij betaalde toch zorgpremie en vier-hon-derd eurie (veertienhonderd gulden) eigen risico?

  /Fuck them. Fuck them with a jackhammer.

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  biermeester
  14/09/2016 - 15:17 15:17

  De overheid heeft ook een voorbeeldfunctie. Als de overheid zegt “een transseksueel die met een piemeltje geboren is moet naar het mannentoilet” dan zegt ze daarme ook “transseksualiteit bestaat niet, het zijn allemaal leugenaars”. Door deze wet, waarmee familieleden na de dood te horen krijgen “hij was niet geregistreerd als tegen orgaandonatie, zijn jullie het daar ook mee eens?” in plaats van “hij was geen geregistreerd donor, maar alsjeblieft alsjeblieft alsjeblieft?” zegt de overheid ook “donor zijn is normaal, je hebt er zelf toch niks meer aan.”

  Nu nog een fatwa op out-opten en we zijn helemaal in bussiness.

  barq
  Lid
  13/09/2016 - 18:03 18:03

  Wat biermeester zegt. Ik heb zo’n vermoeden dat de eerste kamer hier compleet Wiegel op gaat. En terecht, want hé – toch niet op deze manier.

  Ontzettend vervelend dat er nog steeds maar zo weinig donoren zijn, maar dit zorgt wel weer voor genoeg aandacht en gewaarwording. Bij de nabestaanden dat is, want die nabestaan vaak in de weg. Zelfs als de overledene staat geregistreerd.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  13/09/2016 - 18:03 18:03

  Tenenkrommend wel weer dat het CDA en-masse tegenstemde.
  Het was een “Vrije kwestie” dus iedereen mocht stemmen naar eigen geweten en hoefde geen partijdogma te volgen. Bij het CDA was het partijstandpunt sinds 2012 zelfs in lijn met de wet.
  Waarom dan toch allemaal tegen stemmen?
  Kennelijk vallen ze toch weer terug op “onaantastbaarheid van het lichaam” en andere reli-kul. Misschien dat de fractie ermee religieuze zieltjes hoopt te winnen en zo alle 13 wat langer van het pluche mag genieten.
  Laten we hopen dat de kiezer dit onthoudt (waarschijnlijk niet…) Wil je later meer kans hebben op een donororgaan? Stem dan absoluut GEEN CDA.

  Weirdoinventor
  Antwoord aan  Ds. Ploppo
  14/09/2016 - 20:55 20:55

  Je weet toch, normen en waarden, samen leven samen werken, saamhorigheid, medemenselijkheid, daar zijn ze bij het CDA altijd al tegen geweest. Wat een pussy bullshit.

  MadDieu
  13/09/2016 - 21:20 21:20

  Dat is de manier om de vergrijzing een halt toe te roepen.

  Even serieus. Mijn vader (75) had longkanker en ondanks chemo en bestraling is hij overleden aan uitzaaiingen in de vorm van hersentumoren. Ons, de kinderen, werd vertelt dat de uitzaaiingen overal in het lichaam en in elk weefsel kunnen plaats vinden. Desalniettemin en toch werd er na zijn overlijden gevraagd of men zijn nieren, hoornvlies en huid mocht transplanteren.

  Ik wil best orgaandonor zijn, maar alleen als ik gezond ben bij overlijden. (Grote kans, een ligfietsforens leeft gevaarlijk.)

  Møhammed Said al Sahaf
  14/09/2016 - 14:06 14:06

  Dit gaat nog lang niet ver genoeg. Maak meteen die hele grondwet, en niet alleen artikel 11, opt-in. Zo kunnen we nog veel meer onderbuikdinge euhm.. mooie dingen voor de mensen doen. Religieuze uitingen verbieden bijvoorbeeld, dat je een boete krijgt als je met hoofddoek of keppel op straat wandelt tenzij je even op grondwetregistratie aangeeft dat je wil dat die grondwet voor jou wel van kracht is.
  Ik zie prachtige mogelijkheden o.a. voor de staatskas. Inderdaad, hoera voor D66!

  biermeester
  14/09/2016 - 14:16 14:16

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN