More

  RECENTE POSTS

  Iedereen In De DNA Databank! Nederland Is Er Okay Mee…

  Echt, serieus, we zijn de weg kwijt hier in Nederland. Volgens een peiling onder de 20000 EénVandaag opiniepanelleden is het helemaal te gek wanneer alle Nederlanders hun DNA afstaan voor een DNA-databank om zo criminelen op te kunnen sporen. Want als je niets te verbergen hebt is zoiets natuurlijk helemaal niet erg! Ik zie het al gebeuren dat wanneer je straks een levensverzekering probeert af te sluiten, je dan wel 300% boetepremie moet betalen omdat uit je DNA blijkt dat je 25% kans hebt op teelbalkanker. En zo zijn er vast nog wel minstens 14 voorbeelden te verzinnen waarom een DNA-databank niet zo’n heel goed idee is. Over 14 gesproken. Slechts 14% van de ondervraagden is tegen het instellen van een DNA databank. Ik zie overigens gelijk wel een gat in de markt: DNA Spray™ spuitbusjes met het DNA-profiel van een paar duizend willekeurige Nederlanders. Even sprayen op het door jou veroorzaakte plaats delict en je kunt weer onbezorgd je pad vervolgen. Nota bene: bijna 25% van de forensisch rechercheurs weigert zelf om DNA af te staan, terwijl als het voor één doelgroep “handig” is om het af te staan, is het wel voor forensisch rechercheurs (via TPO).

  0 0 stemmen
  REET DEZE POTS!

  11 REACTIES

  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest
  11 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Bismarck
  12/05/2015 - 11:26 11:26

  Maar dan heeft dus een kwart van de forensisch rechercheurs iets op zijn kerfstok. Want wie niets te verbergen heeft…

  Chubbychaser
  12/05/2015 - 11:39 11:39

  Zo net na 5 mei is het toch verbazend, snappen al die sukkels nou echt niet wat we herdenken?

  Trollbuster
  Lid
  12/05/2015 - 11:42 11:42

  Voor de Tweede Wereldoorlog liepen we ook al vooruit met vingerafdrukken. Weet je wie daar ook heel blij mee waren?
  Sorry, Chubbychaser, je was me voor.

  Ome Mc
  Lid
  12/05/2015 - 11:48 11:48

  Ik word ook zo allergisch van die valse keuze die je krijgt: DNA databank of onopgeloste misdaden. DNA zegt alleen maar iets over waar iemand geweest is, niet zozeer wanneer – dat moet nog steeds bewezen worden. Volgens mij hebben we meer aan gewoon integere, goede rechercheurs met wat meer salaris en minder beleidsmakers dan aan een peperdure databank.

  Gisteren nog kon je in alle kranten lezen dat met een slecht politieapparaat in Spanje je gewoon 13 jaar onschuldig in de cel kunt zitten omdat ontlastend DNA-bewijs vooral niet in de zaak wordt meegenomen als het zo even niet uitkomt.

  In Duitsland ligt het oplossingspercentage beduidend hoger, en daar hebben ze geen DNA-databank: laten we eerst dat niveau eens halen voordat onze politie nog meer bevoegdheden die ze niet efficient gebruiken krijgt. Voorlopig kunnen ze nog niet eens landelijk aangiftes naar elkaar doorsturen zonder dat er iemand zit over te tikken, laat staan dat we ze met zoiets kunnen vertrouwen.

  Als ik het me trouwens goed herinner is DNA opslaan en iedereen en z’n moeder overal filmen A-ok, maar trekken mensen de lijn bij online gevolgd worden. SRSLY? Alles bijhouden is prima, als er maar niemand bijhoudt welke pr0n je kijkt of hoe vaak je GoT illegaal download – want dat is toch wel de redenatie, ga ik vanuit – ? Wat.een.land.

  Toxteth O'Grady
  Beheerder
  Antwoord aan  Ome Mc
  12/05/2015 - 12:18 12:18

  Dus apathie wordt toch onze ondergang?

  Hangmat
  Lid
  Antwoord aan  Ome Mc
  12/05/2015 - 14:32 14:32

  Wat ome mac zegt. Stelletje prutsers bij de politie. Je geeft een kind toch ook geen pistool? Oh wacht!

  Ome Mc
  Lid
  Antwoord aan  Hangmat
  12/05/2015 - 15:24 15:24

  Quod erad demonstrandum:
  http://www.nu.nl/binnenland/4047799/activist-krijgt-per-ongeluk-nogmaals-boetevoorstel-fuck-koning.html

  Of het nou echt per ongeluk is, of dat dat de beste smoes is voor hun schandalige afhandeling van dit verhaal maakt daarvoor eigenlijk niet uit.

  Ds. Ploppo
  Redacteur
  12/05/2015 - 11:50 11:50

  Een DNA-‘vingerafdruk’ hoeft niets meer te zijn dan een hash van je DNA. Informatie over eventuele genetische defecten is daar niet uit te halen. Dus zelfs al zou een verzekeringsmaatschappij jouw profiel in handen krijgen, dan kunnen ze er nog niets mee.

  De vraag is natuurlijk of het blijft bij het opslaan van een vingerafdruk van je DNA. Als het immers toch door de molen gaat kun je er net zo goed meer uit halen. Wie garandeert mij dat zoiets nooit gaat plaatsvinden en wie garandeert dat degene die dit garandeert weet wat er achter de schermen gebeurt.

  Verder blijft kansberekening een te moeilijk vak voor rechters. Als er gesteld wordt dat de kans dat mijn profiel toevallig matcht maar 1 op de miljoen is, zal menig rechter mij schuldig verklaren. Dat hij dan eigenlijk ook 16 andere Nederlanders moet veroordelen komt niet in hem op.

  freeclimb
  12/05/2015 - 12:44 12:44

  Yup. De film Gattaca was toch profetisch…

  Spuyt12
  Spuyt12
  Gast
  12/05/2015 - 13:30 13:30

  Zelfs de tegenstanders denken dat DNA-bewijs sluitend is. Helaas is dat niet het geval. Je wordt namelijk nooit op je complete DNA gematched, maar op een aantal markers. En soms is er geen goed DNA, dus doen ze het met een gedeeltelijke match.

  Dit heeft een aantal problemen. In sommige gevallen is daardoor het DNA lang niet zo uniek meer als gedacht (ik las ergens dat het kan afnemen tot 1 op de 16.000). Daarnaast is de spreiding van DNA sowieso een stuk minder dan gedacht. Vaak wordt bij de kansberekening gedaan of elke marker volledig onafhankelijk is van een andere. Dat is in de praktijk totaal niet waar. Mensen die (verre) familie zijn hebben een grote overeenkomst.

  En als laatste worden er gewoon menselijke fouten gemaakt bij het invoeren van DNA. persoonsverwisselingen, tikfouten etc.

  Dit alles zorgt er voor dat als je iedereen toevoegt aan de database je waarschijnlijk voor elke misdaad meerdere matches krijgt, en gezien het feit dat de politie schuldigen zoekt, en geen onschuldigen is het een kwestie van tijd voordat (veel) mensen onterecht worden beschuldigd of zelfs opgesloten.

  Latest Posts

  Account

  U ZEI:

  OOK NIET TE MISSEN